Akustikingeniør: Sådan laver man den perfekte lyd

19. april kl. 10:472
Transformator
Illustration: Jabra.
Tag med Transformator på besøg i verdens bedste lydlaboratorium hos Jabra i Ballerup, hvor vi bliver klogere på, hvad der er de største udfordringer, når akustikingeniører skal skabe den bedst mulige lyd i audioprodukter.
Remote video URL

Det er lidt paradoksalt. Når man skal skabe den perfekte lyd, er man nødt til på den ene side at komme af med al lyd og på den anden side at lade lyden løbe løbsk. For at opnå begge situationer, kræver det særlige rum. Rum, hvor vi kan lytte på og analysere, hvordan lyden opfører sig.

GN Research Lab i Ballerup er sådan et sted. Her har akustikere designet rummet, hvor ingen lyd trænger ind. En gigantisk stålkasse beklædt indvendigt med tykke, spidse skumgummiklodser, som standser enhver refleksion af lyden. Og lige inde ved siden af finder vi den diametrale modsætning: Rummet, hvor lyden ikke vil stoppe. Her er ikke bare hårde overflader; ingen overflader er ens i areal, vinkel eller hældning. På den måde kastes lyden rundt uden at ramme sig selv og finde ro. Selv den mindste lyd bliver til larm herinde.

I begge rum er det ikke specielt rart at opholde sig i længere tid. I det lydtætte rum begynder man snart at høre sit eget blod suse i ørerne. I rummet med reflekser er det nærmest umuligt at gennemføre en samtale, fordi lyden fra tidligere sætninger fortsætter med at fare omkring ørerne.

I ugens Transformator kommer vi rundt i de forskellige rum hos det danske firma GN, der har udviklet teknologi i 150 år og i dag er førende inden for udvikling af mikrofoner og headsets under brandet Jabra. Som guide har vi Leo Larsen, der har taget hele turen fra kablernes tid for 40 år siden, hvor han startede som akustikingeniør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden det lyddøde rum og det larmende rum kommer vi gennem rummet, hvor ingen radiostråler når ind, samt rummet, hvor det virkeligt kan blæse.

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Værter: Henrik Heide

Medvirkende: 

Leo Larsen, akustikingeniør og senior director, Audio Research i Jabras afdeling Research & Innovation

Klip: Søren Rask Petersen

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.


Links

Ingeniørens job-og karrieresite Jobfinder

2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
22. april kl. 17:17
Valg af højttalere

Godt at se at de har valgt en fornuftig højttaler til deres "perfekte" testrum, netop KEF LS50 Meta - efter min mening ;o)

Det er en glimrende lille coaxial højttaler, som jeg selv har købt grundet dens fortræffelige design og lyd.

Dens store force ligge blandt andet i dens lave forvrængning og jævne direktivitets index - DI, hvilket kan ses på følgende hjemmeside, hvor man har proffesionelle målinger af højttalere, som giver sammenlignelig og troværdig data:

https://www.spinorama.org/speakers/KEF%20LS50%20Meta/ASR/index_asr.html

Målingerne bliver hovedsageligt af Erins audio corner og Amirm fra ASR ( audiosciencereview) udført med en Klippel nearfield scanner, som uden et lyddødt rum, kan måle en højttalers akustiske output, ned til mindste detalje - fuldt automatiseret:

https://www.klippel.de/products/rd-system/modules/nfs-near-field-scanner.html

https://www.youtube.com/watch?v=-s-R1HCYUYs

 Og her er en times detaljeret forklaring af Dr Sebastien Degraeve fra KEF, som er en af folkene bag KEF LS50 Meta. Og der bliver virkelig gået i dybden.

https://www.youtube.com/watch?v=qzcMLB-kEiY

Hvis man desuden er interesseret i nærmere definition af "god" lyd. Så kan jeg klart anbefale følgende foredrag af Dr Floyd Toole:

https://www.youtube.com/watch?v=zrpUDuUtxPM

Hans bog er bestemt også læseværdig, hvis man vil i dybden med baggrunden bag lydgengivelse, højttalere og akustik - og deres sammenhæng.

 

1
22. april kl. 08:46
Lydlaboratorium, skriftligt beskrivelse?

jeg forsøgte uden held at finde nærmere  beskrivelser af disse laboratorier på nettet, i skriftlig form. 

Jeg har længe foreslået, at man benytter sådanne rum til forsøgsvist at teste for "psykiatriske" lidelser. Får en andel af de overmåde mange stemmehørere samt andre halluzinerende fred derinde, så er det da nok, fordi samme - hvem ved ganske store(?) - andel af "halluzinationerne" kommer udefra. 

Ikke kun betydning for patienter og amokløbende sundhedsudgifter, også betydning for  tryghed og sikkerhed vs kriminalitet og hybridkrig.