Ny undersøgelse: Virksomheder overser miljøgift i mademballage

24. februar 2012 kl. 06:026
Ny undersøgelse: Virksomheder overser miljøgift i mademballage
Illustration: unknown.
Poser med helt almindelige fødevarer er stadig fyldt med sundhedsskadelige fluorstoffer, selv om industrien garanterer det modsatte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Industriens kontrol med sundhedsskadelige fluorstoffer i mademballage af papir og pap har fejlet.

I en ny undersøgelse, som DTU har udført for Fødevarestyrelsen, er stofferne bl.a. fundet i emballage til popcorn, burgere og brødblandinger.

Fundet sker på trods af, at virksomhederne i den danske emballageindustri har forsikret myndighederne om, at der ikke benyttes sundhedsskadelige stoffer. Forsikringen faldt, efter at Ingeniøren sidste år skrev om en ph.d.-afhandling, der pegede på fluor-indhold i flere emballagetyper:

Fødevarestyrelsen: Overraskende

»Erhvervet har meldt tilbage til os, at de ikke bruger fluorstofferne. Derfor er det overraskende, at vi finder dem alligevel,« siger Fødevarestyrelsens chef for fødevarekvalitet, Henrik Dammand Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ph.d.-afhandlingens afsløringer fik fødevareminister Mette Gjerskov (S) til at kræve yderligere undersøgelser, som nu foreligger. Her er de sundhedsskadelige fluorstoffer fundet i 35 af 84 emballager. I otte tilfælde i høje koncentrationer.

Selv om niveauerne er lidt lavere end i ph.d.-afhandlingens målinger, står resultaterne af den nye undersøgelse i skarp kontrast til industriens egen kortlægning, hvor virksomhederne erklærer, at hverken de eller deres papirleverandører benytter sundhedsskadelige fluorstoffer.

Emballagevirksomhederne angiver, at de og deres leverandører følger de tyske myndigheders anbefalinger omkring brug af fluorstoffer. Alligevel er der i Fødevarestyrelsens undersøgelse fundet flere af de fluorstoffer, som anbefalingerne forbyder, påpeger kemiker Xenia Trier, som står bag ph.d.-afhandlingen, og som også har deltaget i den nye undersøgelse på DTU. Det er dog ikke ensbetydende med, at industrien bevidst overtræder reglerne:

»De kan have benyttet fluorstoffer med for store urenheder, eller også bliver de tilladte stoffer nedbrudt til andre fluorstoffer, som kan migrere til fødevarerne. Endelig kan stofferne stamme fra forurenet genbrugspapir og -pap,« siger Xenia Trier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye fund kommer, efter at danske forskere med professor Philippe Grandjean i spidsen har vist, at fluorstofferne nedsætter virkningen af børnevaccinationer. Professoren mener, at grænseværdierne bør sættes ned til en hundrededel af, hvad de er i dag.

Kemiker: Værre end PCB

Miljøkemiker Allan Astrup Jensen, vurderer, at fluorstofferne er mere sundhedsskadelige end miljøgiften PCB og fremhæver, at der er over 1.000 forskellige fluorforbindelser:

»Kun få er undersøgt ordentligt, og de fleste er overhovedet ikke undersøgt for skadevirkninger. Hvis én af dem sortlistes, er der mange andre, industrien kan bruge i stedet.«

Ifølge den hollandske professor Pim de Voogt findes der alternativer til fluorstoffer i mademballage.

»Emballagen burde derfor som minimum være mærket med, om den indeholder fluorstoffer,« siger han.

Fødevarestyrelsen har nu bedt DTU om at undersøge, i hvilket omfang fluorstofferne migrerer fra emballagen ind i fødevarerne. Indtil det resultat foreligger, vil styrelsen ikke kræve emballagerne fjernet fra de danske butikshylder.

EmballageIndustrien ønsker ikke at kommentere de nye resultater i detaljer, fordi Fødevarestyrelsen ikke har opgjort, hvor mange af poserne med højt indhold af fluorstoffer der er produceret i Danmark.

6 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
6
27. februar 2012 kl. 10:37
Re: tandpasta

Jamen det er meget simpelt. Fluor styrker tænderne. Det er selvfølgelig ikke meningen du skal spise tandpastaen, og til børn skal man være forsigtig med doseringen (da de synes det smager godt og sluger det).

5
27. februar 2012 kl. 10:35
Re: tandpasta

never mind, jeg fandt svaret i en af de andre artikler om fluor.

4
27. februar 2012 kl. 10:27
tandpasta

hvad med tandpasta, er der nogen som kan forklare mig hvorfor fluor er fint i det?

3
26. februar 2012 kl. 17:40
Re: Sundhedsskadelige og sunde fluorstoffer!

Angående ftalater i medicinsk udstyr: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=5&ved=0CEcQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.medicoindustrien.dk%2FAdmin%2FPublic%2FDWSDownload.aspx%3FFile%3D%252FFiles%252FFiler%252FDokumenter%252FStandpunkter%252FMedicoindustriens_syn_p%25EF%25BF%25BD_ftalater__januar_2008.pdf&ei=uF9KT9bhBY3SsgaW6fmUBQ&usg=AFQjCNEQ7DP4gb5fe-j7pcYLhra5Wy4WmQ&sig2=M_8BCX2GiUC8aXRRXrBAkQ

2
24. februar 2012 kl. 09:08
Sundhedsskadelige og sunde fluorstoffer!

[»De kan have benyttet fluorstoffer med for store urenheder, eller også bliver de tilladte stoffer nedbrudt til andre fluorstoffer, som kan migrere til fødevarerne. Endelig kan stofferne stamme fra forurenet genbrugspapir og -pap,« siger Xenia Trier.]

Tjaaa, når det ene fluorstof viser sig at være skadeligt, så er det næste i rækken (med samme struktur, men med små ændringer) det nok også. Det burde være udgangspunktet.

Det er set med ftalater og bromerede flammehæmmere, og nu også fluorstoffer. Det er klart at hvis vi forbyder brugen af kemikalier før vi har bevist at de ikke er sundhedsskadelige, så vil vi aldrig kunne anvende kemikalier, men lige når det gælder fødevarekontakt, så burde der i langt højere grad ske brug af omvendt bevisbyrde og en form for forsigtighedsprincip, når der for en stofgruppe igen og igen viser sig at være problemer.

Men selvfølgelig, sundhedsskadelige ftalater, forbudt i legetøj er fortsat tilladt i fødevareemballage, for slet ikke at sige medicinsk udstyr.

1
24. februar 2012 kl. 08:52
Hvilke emballager ?

Nu synes jeg det var på tide at få lidt flere informationer.

Hvis ikke industrien kan fjerne det unødvendige .... kan vi andre vel få en chance til at undgå at lade vores børn få mad der er forurenet med fluorstoffer ?

Er 'burgere' fx indpakningspapir hos Mc Måge ?

mvh Jens