Spørg Fagfolket: Hvordan tør solsorte flyve i mørke?

17. april 2023 kl. 19:003
solsort
Illustration: Dark_Side / Bigstock.
En læser undrer sig over, hvordan solsorte tør flyve rundt, og flyve hurtigt, før solen står op.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Carl Erik Jørgensen har spurgt:

Jeg undrer mig over, at solsorter starter med at flyve, før det er lyst, til trods for deres små øjne, der ovenikøbet sidder på siden af hovedet.

Kan det være fordi, de i dagslys har memoreret deres nærområde i form af træer og buske og ofte er stationære i deres 'egen' have eller park?

Jeg har tit set og hørt dem flyve med høj hastighed i næsten mørke om morgenen og tænkt: Hvordan tør de?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jens Thorving Andersen, Content creator på SEJENS og museumsformidler, Naturhistorisk Museum i Aarhus, svarer:

Vi har alle set en solsort i søgen efter regnorme på en græsplæne. Den hopper et par gange, standser op, og så vender og drejer den hovedet for at se, om der er noget mad.

Øjnene kan ikke selv dreje sig, og da de er placeret på siden af hovedet, må solsorten altså dreje hele hovedet om på siden, hvis den vil se hvad der sker på jorden foran den.

At have øjne placeret på siden af hovedet er klassisk for et byttedyr. Det giver nemlig et større synsfelt til at kunne spotte rovdyr. Rovfugle, som f.eks. en spurvehøg, har til gengæld øjnene placeret foran. De har stereosyn, hvilken gør den bedre til at vurdere afstanden til deres bytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At solsorten skulle have svært ved at se i de tidlige morgentimer, tvivler jeg på. De har fremragende syn, og faktisk har mange fugle et ekstra synslag med specialiserede celler, der gør dem i stand til at se Jordens magnetfelt. Det hjælper dem med at navigere, når de trækker om natten. Mørkeræd er fugle i hvert fald ikke.

Kan se ultraviolet lys

Hvor vi mennesker må 'nøjes' med at kunne skelne blåt, grønt og gult-orange lys, kan fuglene også se ultraviolet (UV). Det kan vi mennesker ikke, så vi går også glip af en hel del.

Fugle kan have ultraviolette farvemønstre i fjerdragten, som andre fugle kan se. Også maden, som f.eks. visse frugter, kan have UV-pletter, og forskning har påvist, at visse fugle fravælger frugt, der er blevet vasket fri for UV-mønstrene.

Og så må vi naturligvis ikke glemme Tårnfalken, der under musejagten holder øje med det ultraviolette muse-tis.

Der er ingen grund til at være bekymret for, at solsorten skulle flyve ind i noget. Så skulle det da være vinduer, som netop kan snyde, hvis solsorten er uopmærksom eller kan se igennem hele vejen igennem bygningen.

Solsorten kan vi opleve hele året, og skal vi også runde deres sang, så er den som regel en af de første fugle, der for alvor synger i det tidlige forår.

Så snart fuglen synger, vil lyden bevæge sig genem atmosfæren og gradvist blive absorberet. Der er altså forskel på, hvor meget vi kan høre alt efter afstanden til lydkilden.

Solsortens sang

Hvis frekvensen (tonehøjden) eller luftens temperatur stiger, vil lyden absorberes i stigende grad. På sammen måde vil også en lav luftfugtighed påvirke lyden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fuglene bruger ikke det ultrasoniske frekvensområde (det kan mennesker ikke høre), da de dæmpes for meget med afstanden til at kunne blive brugt til kommunikation. Til gengæld har flagermusene taget dette frekvensområde i brug under deres intensive flyvende jagt.

Om morgenen er forholdene gode, hvis man skal synge. Der er en relativ høj luftfugtighed, temperaturen er lavere, og også vinden er som regel tilpas svag. Dette resulterer i, at dæmpning af lyden mindskes.

Der kan også være andre grunde til at synge om morgenen. Hvis man lever af insekter, skal man være klar til at fange disse, så snart de bliver aktive. Så kan man jo lige så godt få sangen overstået inden.

Har man et territorium, som konkurrenter skal være opmærksomme på, så skal man få det sagt - hurtigst muligt!

3 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
3
20. maj 2023 kl. 16:00
Mit indtryk er at tåge…

Mit indtryk er at tåge dæmper fugles flyvning næsten helt. I tåget vejr ser og hører man meget få fugle.

Som Michael spørger er det vel spørgsmålet hvor mørkt det er, og det fik vi ikke rigtig noget svar på. Det meste af sommerhalvåret kan der være lyst nok til vi også kan se og navigere, selv midt om natten.

2
18. april 2023 kl. 10:13
Man kunne så spørge om der…

Man kunne så spørge om der er UV lys om natten og der er tilsyneladende noget se diskussionen: https://www.reddit.com/r/askscience/comments/6p4bkm/is_there_any_uv_radiation_at_night_time/ Om det er nok til at solsorten kan navigere er så næste spørgsmål.

1
18. april 2023 kl. 08:53
Fik vi egentlig et klart…

Fik vi egentlig et klart svar på hvordan solsorten navigerer i mørke? Ja, den kan se UV, men er det det der går det?