Spil kort med verdens raketter

30. december 2023 kl. 14:009
Spil kort med verdens raketter.
Illustration: Ingeniøren.
Vi har genoplivet trumfkortene, så du kan dyste mod dine venner og blive klogere på et udvalg af verdens gamle og nye raketter. Print ud, klip ud og spil.
Artiklen er ældre end 30 dage

2023 har budt på flere spektakulære raketopsendelser og forsøg. Verdens største raket, Starship, fløj i april, og Andreas Mogensen fløj i rummet med Falcon 9. Elon Musk er med SpaceX ved at kapre markedet for satellitbaseret internet, men får kamp af Kuiperprojektet fra Amazonstifteren Jeff Bezos, der bider negle for, at United Launch Alliance får Vulcanraketten færdig. Imens er de europæiske raketter ramt af flere problemer, ikke mindst Ariane 6, og i Hvidovre er Orbex ved at være langt med den dansk-britiske Primeraket.

Spil en raket

Ingeniøren er derfor dykket ned i historien og har genoplivet de gamle trumfkort, i folkemunde kendt som bilkort. Denne gang med raketter. Print, klip og spil!

Raketkortene blandes, og kortene fordeles ligeligt blandt spillerne. Der trækkes lod om første udspil. Spillerne lægger deres kort i en bunke foran sig med billedsiden nedad. Hver spiller trækker det øverste kort fra sin bunke, og spilleren med udspillet vælger en kategori, hvor han/hun regner med, at kortet er stærkest. Højeste værdi er altid bedst.

Alle spillere viser nu deres eget kort, og spilleren med højest værdi i den valgte kategori får alle kortene, hvorefter vinderen har udspillet. Den, som til sidst har alle kortene, har vundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kategorierne:

Højde: Målt fra bund til øverste top i meter.

Trykkraft: Samlet trykkraft i meganewton ved liftoff .

Specifik impuls: Forkortet Isp er specifik impuls et mål for, hvor effektivt en raketmotor udnytter sit brændstof. Isp angives i sekunder og udtrykker, hvor længe 1 kg drivstof kan levere en trykkraft svarende til 1 kg.

Medmindre rakettens første trin alene bruger boosterraketter, er det hovedmotorens Isp, der refereres til.

Løfteevne til jordkredsløb: Udtrykt i kg.

Vægt: Rakettens samlede vægt i ton ved liftoff .

Fløj første gang: Det faktiske eller planlagte år.

Print, klip og spil!

Illustration: Ingeniøren.

Illustration: Ingeniøren.

Illustration: Ingeniøren.

9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
3. januar kl. 23:05
En af de vigtige parametre

En af de vigtige parametre må være payload størrelsen. Kunne være fedt at se den !

8
1. januar kl. 14:07
Re: Hahaha hvor nørdet!Jeg ved godt

Ja, men jeg ville have haft det for 10 år siden. Altså bortset fra at jeg jo ikke selv opfandt det dengang, men jeg kender en, der ville have elsket det spil. Måske er det stadig spændende?

7
1. januar kl. 12:44
Hahaha hvor nørdet! Jeg ved godt

Hahaha hvor nørdet!

Jeg ved godt at det kan være svært at finde konkrete tal, men en ret væsentlig faktor at have med ville være pris per kg til kredsløb.

6
31. december 2023 kl. 13:27
Re: Fejl i kort 13

Trykkraften er lavt angivet? Men jeg ved det ikke. Det er nok som med "Danskhedstesten". Det rigtige svar er ikke det rigtige svar, men det der står i facitlisten. 
 

4
31. december 2023 kl. 12:15
Fejl i kort 13

der er vist fejl i kort 13 :-)

3
31. december 2023 kl. 10:32
Re: Totalt genialt! Men hvordan er

trumfer et let fartøj et tungt, eller

Let trumfer tungt, ellers får Orbex ikke et ben til jorden!

2
31. december 2023 kl. 10:22
Min familie takker ...

... for at I først udgav denne geniale ide efter juleferien. De ved godt, hvad de ellers ville være blevet tvangsindlagt til hele eftermiddagen d. 25/12. Nu spillede vi "bare" Ticket to Ride (og jeg tabte til min nådesløse jernbane-baron af en søn. Utaknemmelige møgunge)

1
31. december 2023 kl. 09:26
Totalt genialt! Men hvordan er

Totalt genialt! Men hvordan er det nu - har været i tvivl lige siden trumf bilkort - trumfer et let fartøj et tungt, eller er det omvendt?

 

Godt nyårr!