Sjældent tech-mod fra regeringen: Nu må vi se om det kun er fugle på taget

16. juni 2023 kl. 05:0415
Sjældent tech-mod fra regeringen: Nu må vi se om det kun er fugle på taget
Illustration: Nanna Skytte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tidligere på ugen fremkom regeringens tech-ekspertgruppe med 13 anbefalinger, der i en dansk kontekst går overraskende langt i at ville regulere den indflydelse og magt, som især amerikanske tech-giganter har over vores demokrati, data og børn.

Hvad der var endnu mere overraskende var den modtagelse, som anbefalingerne fik fra regeringen. Den labbede techkritikken og dermed forslagene i sig med en sjælden glubsk appetit. Og her stopper den eftertænksomme læser op og spørger sig selv: Men er det ikke netop i Danmark, at vi har lukket big tech ind i klasselokalet, Forsvaret og forvaltningen uden at kny?

Jo, og derfor desto mere er det værd at bemærke, at regeringen altså nu bakker om kontante forslag som: Nej til datahøst, stop for algoritmisk profilering med persondata og aldersgrænser for sociale medier. Og for det fortjener regeringen ros. Efter et årti med sniksnak, Snowden-afsløringer, Cambridge Analytica-skandale, Frances Haugens-whistleblowing og en kaskade af demokratiske udfordringer forårsaget af big techs lemfældige og til tider skrub ulovlige omgang med vores personlige data, så træder en dansk regering i karakter. Man kan altid være uenig i enkelte af anbefalingerne, og der findes skam også andre men’er, som vi kommer til senere, men her markeres trods alt en skarp streg i sandet.

Man kunne måske havde forudsagt, at Frederiksen & Co. var klar til at trykke på speederen, da statsministeren fra Folketingets talerstol med sin mobiltelefon i hånden erklærede, at politikerne havde overladt en generation til »sig selv og den der skærm, og det tror jeg ikke, der kommer noget godt ud af«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi skal regulere børn og unges skærmforbrug langt mere, vi skal passe bedre på dem, og skærmene skulle aldrig være kommet ind i skolerne,« fulgte Frederiksen op med.

Virkelighedens banale test er selvfølgelig, om regeringen nu omsætter de svulstige ord til handling. På aldersgrænsen for børn har regeringen allerede erklæret, at den vil spille ud hurtigt med et forslag, der kræver forældresamtykke eller aldersverifikation.

Den sidste del kan blive svær, da der velsagtens findes mange måder at bekræfte alder såsom MitID, men kunsten er at håndhæve en aldersgrænse, uden at big tech eller staten kan kortlægge vores adfærd og bevægelser på vores devices yderligere. Og netop derfor er MitID på forhånd afskrevet som løsning. Al fornuft tilsiger, at vi skal have verifikation frem for identifikation.

Tech-ekspertgruppen nævner den kommende fælleseuropæiske wallet-løsning eIDAS og Yoti, der udbyder ansigtsgenkendelsesværktøjer og anvender kunstig intelligens til at estimere alder, som muligheder til netop verifikation. Sidstnævnte bruges blandt andet af pornohjemmesider og er ved at blive udrullet på flere af Metas tjenester.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men vi gør klogt i at bevare en sund skepsis over for ansigtsgenkendelse. Den teknologi kan i de forkerte hænder eller sammenhænge skabe et helt nyt sæt problemer af udnyttelse. Bare spørg de kinesere, som ikke ønsker at gå i takt med kommunistregimet. 

Regeringen kan også få sit hyr, hvis den vil sætte en stopper for big techs datahøst og profilering. Netop målretning med persondata var på bordet, da EU forhandlede Digital Services Act, men qua heftig tech-lobbyisme og et forskelligt syn på brug af persondata på tværs af Unionen, så materialiserede den del sig netop ikke i forbrugerbeskyttelsen.

Ivrige tunger fortæller, at Danmark i 2025 vil gøre opgøret med big tech til en af overskrifterne for vores EU-formandskab, hvilket på sin vis er forbilledligt, men al den stund, at vi stadig oplever en ekstrem tilfældig og til tider indifferent håndhævelse af GDPR på tværs af Europa, så er det svære odds, en dansk regering er oppe imod, hvis den vil tage det helt grundlæggende opgør med big techs forretningsmodel. 

Herfra ønskes regeringen bon voyage med at skabe nationale og europæiske regler for big techs skalten og valten med vores demokrati og brugerdata. Men en lille stemme i baghovedet minder om, at tidligere regeringer har nedsat hobevis af disruptionråd, tech-tænketanke, digitaliseringsråd og affødt indtil flere digitaliseringsstrategier, men disse har det med at gå i glemmebogen. Og regeringen ved desuden, at mange af tech-ekspertgruppens anbefalinger har en svær gang på Bruxelles’ bonede gulve.

Vi får se, hvilke forslag der forbliver fugle på taget, men regeringen har erkendt, at tech er politisk på allerøverste hylde i det 21. århundrede. Ved siden af klimadagsordenen, som heller ikke kan løses alene hjemme i lille hyggelige Dannevang.

/ PBN

15 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
15
19. juni 2023 kl. 08:28
Det var ikke l nge

Det var ikke længe, glorien holdt:

https://politiken.dk/indland/art9400541/Nu-har-alle-skoler-f%C3%A5et-brev-fra-Tesfaye.-Det-mobilforbud-han-har-luftet-bliver-afbl%C3%A6st

Lederens lidt afventende "begejstring" fik ret...De har det kun i munden....

13
18. juni 2023 kl. 12:02
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mnja det er nemt at

men jeg gætter på, at det er DareDisrupt (missionsstationen i Danmark), du omtaler som "disruptionministerium"

næh, jeg havde nok snarere noget som dette i tankerne(Sophie Løhde).

12
18. juni 2023 kl. 11:51
Re: Re: Re: Re: Re: Mnja det er nemt at

Tak for spændende- og deprimerende artikel, Hans Henrik Hansen. Jeg har ikke nået at læse det hele endnu (det vil jeg gøre), men jeg gætter på, at det er DareDisrupt (missionsstationen i Danmark), du omtaler som "disruptionministerium"

11
18. juni 2023 kl. 11:39
Re: Re: Re: Re: Mnja det er nemt at

De har jo faktisk spildt mange skatteyderkroner på safarier til Silicon Valley, selv om de i forvejen har spildt mange millioner skatteyderkroner på at have en tech-ambassadører der (og et tiltagende antal steder i verden) til at logre for Singularity-guruerne

ja, og sågar oprettet et 'disruptionsministerium'! :)

10
18. juni 2023 kl. 08:44
Re: Re: Re: Mnja det er nemt at

Problemet er, at regeringen jo faktisk taler med to tunger - og har gjort det gennem mange år. De (forskellige nøglepersoner fra nuværende g tidligere regeringer fra samme partier) har jo faktisk aktuelt (dvs. lige i den nye finanslov) beskåret kontrolmyndigheden (Datatilsynet). De har jo faktisk ansat Microsofts danske direktør som formand for f. eks. Digitaliseringsrådet, og de befolker gang på gang råd og udvalg på området med BigTechs toplobbyister. De har jo faktisk ligefrem tilskyndet til øget skærmbrug i skolerne , og hyldet digitalisering og AI som Vorherre selv som redningsmand for velfærdssamfundet. De har jo faktisk spildt mange skatteyderkroner på safarier til Silicon Valley, selv om de i forvejen har spildt mange millioner skatteyderkroner på at have en tech-ambassadører der (og et tiltagende antal steder i verden) til at logre for Singularity-guruerne. Osv - der har været masser af eksempler. Og de sender jo faktisk ansvaret mere eller mindre videre til EU - især mere.

Så de er jo selv ude om, at man møder evt. nye toner med en vis skepsis. Nu må de jo så bevise, at de mener, hvad de siger, og jeg tænker, at det er det, Lederen forsøger at kommunikere: At vi ikke bare tror dem på deres ord, men at vi vil se handling. Når de gør det, vil jeg da tro, at tonen i Ingeniørens ledere nok ændrer sig. Men lige nu ligger regeringen altså, som den igennem mange år har redt på BigTech-fronten: Man tror dem ikke, før man faktisk har set, at de handler, som de siger, de vil handle.

9
18. juni 2023 kl. 06:59
Re: Re: Mnja det er nemt at

Jeg synes til gengæld det er et billigt retorisk trick at stille spørgsmålstegn ved nogens intentioner, fordi man er uenig i de beslutninger der tages. Og overskriften har den indbyggede præmis at "regeringen" er nogle kujoner/fjolser fra starten af, så hele lederen fremstår bare som et "Jeg synes regeringen er dumme" indlæg. I hvert fald for os der ikke er enige i den, når man læser den bliver der ikke rigtigt argumenteret videre, bare fyldt på med en masse "kommentaria" og løsrevne citater i værste TV2-News stil. Har lige overlevet TV2 News til folkemøde på Bornholm, kommenteret og ikke mindst "forklaret" af Hans Redder! Du gos'te....

JEG SYNES Ingeniøren som fagblad kunne gøre det bedre, og at jeg som Civilingeniør har fortjent bedre af mit fagblad. Med det er jo så bare hvad jeg synes. ;-)

8
17. juni 2023 kl. 16:53
Re: Mnja det er nemt at

Noget vi selv kunne gøre lokalt i Danmark var at oplyse om hvad muligheder og konsekvenser ved teknologien er, og gerne bruge en del tid på det i skolerne også. E.g. starte i børnehaven, lær de små at man godt kan lege sjove lege på mobilen, men at man skal passe på der ikke er nogen der "lurer" på en. Ligesom på legepladsen, gyngen er sjov men pas på der ikke står en ulækker mand i buskene?

Jeg tror, at det bedste er, at undervise børnene i, at der ALTID er nogen der lurer på internettet. De har ikke den fjerneste mulighed for at kontrolere, om der sendes en kopi til USA, som indgår i CIA/FBI's optræning af AI'er de bruger til at finde modstandere af USA's regering.

Børnene skal vide, at computere, mobiltelefoner og teknologi, er ALTID overvåget. Hvem, der overvåger, ved vi ikke, og vi kan ikke gøre noget ved det. Det er det eneste korrekte. Love er fusk, der har til formål, at overbevise os om, at reglerne overholdes, og at vi ikke overvåges, så der er ikke noget at bekrymre sig om, for vi har love og regering. Vi bliver bildt ind, at overvågning er undtagelsen, og ikke standard. Den eneste fordel der er ved lovene, er at det gør det sværre at bruge overvågningen.

7
17. juni 2023 kl. 08:53
small techs rolle mht. personfølsomme data?

fint at man tager fat på opgaven. Men hvis big tech sammenlignes med en håndfuld jumbojets, så er der derudover vel også dronesværme. Myriader af småfirmaer og enkeltpersoner der producerer apps til alverdens formål. Er der nogen, der har overblik over hvad der typisk køres af software fra sådanne på vores hverdagstech, hvad disse indsamler og håndterer data?

6
17. juni 2023 kl. 07:44
Re: Mnja det er nemt at

Man kan ikke komme uden om, at regeringen har foreslået/vedtaget besparelser på Datatilsynet, hvilket vel godt kan give kraftige mistanker om, at intentionerne om at tøjle BigTech ikke stikker så dybt. Måske endda tvært imod?

Og det er vel forholdsvis gratis at prale af sine intentioner, så længe man overlader gennemførelsen af de fleste af dem til EU.

Så jeg deler lederens pænt indpakkede skepsis, men håber da, at Kejseren har tøj på denne gang.

5
17. juni 2023 kl. 07:22
Mnja det er nemt at

Mnja, det er nemt at blive forarget men noget sværere at pege på løsninger. Noget vi selv kunne gøre lokalt i Danmark var at oplyse om hvad muligheder og konsekvenser ved teknologien er, og gerne bruge en del tid på det i skolerne også. E.g. starte i børnehaven, lær de små at man godt kan lege sjove lege på mobilen, men at man skal passe på der ikke er nogen der "lurer" på en. Ligesom på legepladsen, gyngen er sjov men pas på der ikke står en ulækker mand i buskene?

Og fint med regler og forbud, så langt de giver mening, men det løser jo ikke problemerne. Fartgrænser har jo heller aldrig fået bugt med vanvidsbilisme. Så jeg synes da regeringen skal have ros for at ville gøre noget og forstår ikke tonen i lederen "Sjældent tech-mod...". Vi har da i mange år haft regeringer der har hyldet mulighederne i IT, omend ikke altid fået implementeret det fornuftigt, så det giver ikke så meget mening at beskylde centraladministrationen for manglende mod i mine øjne. Snarere manglende kompetencer, men her er vi vel alle på bagkant af "big-tech" og de muligheder det giver. Live and learn.

4
16. juni 2023 kl. 15:16
Re: Dækket punkteret?

Den lappede techkritikken og

nå, jeg ser nu, at der i mellemtiden er 'ryddet op'! :)

3
16. juni 2023 kl. 12:08
populisme af v rste skuffe

populisme. af værste skuffe. i gå var den forskrækkede MF , lige som den øvrige forsamling af lovgiver samlet på Bornholm. her visser berlingske et billede med ung mand der muligvis har taget alvorlig skade. denne vil gerne ha en selfi med MF og for det naturligvis. hvem er der flest af på SOME, se blot linkdin , der nu også desværre er over randt af disse. i 60 diskuterede, man ivrigt om tv var skadeligt. forbud har aldrig løst nogle problemer. Når det er til statens glæde har disse ingen grænser når det gælder overvågning. AI i de rigtige hænder kan være nyttig ligesom det meste teknologi. New York times, har i en række artikler fuldt udvikling. i Ungarn, har kræft forsker udviklet teknologien til at spotte cele forandringer i kampen mod kraft. hvilket betyder hurtigere gennemgang af scanninger hvilket jo er positivt medhensyn til hurtig behandling. i Oxford bruger man det til at finde ny typer antibiotika. Alt nyt, har altid skræmt nogle. telefonen har sikkert skræmt mange. staten tvinger jo gladeligt alle og en hver til at ha en computer og smartphone. I øvrigt er der jo slet ikke dokumentation bag ved MF påstand. på den lange bane kan AI hjælpe sikkert også den grønne omstilling.Brugt af folk der styres af sund fornuft. tech bashing er yndet sport bland politiker i alle lande. kunne det tænkes, det skyldes at disse aldrig har brugt det til noget i virkeligheden.Hvis man erstattede de 178 genier i tinget med AI vil diskussion om Grønlandsk og andre sprog ophøre. solen er så rød mor og ræven går der ude.

2
16. juni 2023 kl. 09:50
Dækket punkteret?

"Den lappede techkritikken og dermed forslagene i sig med en sjælden glubsk appetit" - interessant, men mon ikke den snarere labbede 'substansen' i sig? :))

https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=labbe

1
16. juni 2023 kl. 09:37
Komplekse problemstillinger

Jeg er helt enig i lederen, omend jeg mener det er kontraproduktivt at dæmonisere Big Tech-industrien. Vi skal erkende at denne industri bringer ufatteligt meget godt til verden og bidrager stærkt til at give ringere stillede mennesker overalt på kloden en stemme og adgang til viden og indsigt.

Det er bagsiden af denne medalje, der skal reguleres. Det skal den ikke for at beskytte de af os, der kan tage vare på os selv og som selv kan vurdere, hvordan og hvor meget af vores adfærdsdata vi vil dele med firmaerne. Vi skal regulere for de, der ikke har evnen til at styre dette selv.

Såen generel aldersgrænse på fx 16 år for at deltage på SoMe er en dårlig ide. Mange 14-årige har forældre, som godt kan følge vejledninger fra Google om at begrænse de adfærdsdata, kontoen deler.

I stedet bør der lovgives til at sikre større gennemsigtighed og forståelse for, hvilke data der deles hvornår og hvordan. Så må firmaerne indføre betalingsmodeller el.lign., hvis de vil - det vil markedskræfterne sikre.