Gør op med industripolitisk tornerosesøvn

23. juni 2023 kl. 09:578
Gør op med industripolitisk tornerosesøvn
Illustration: Nanna Skytte.
Artiklen er ældre end 30 dage

USA har sat fuld skrue på en America first-inspireret industripolitik med Inflation Reduction Act, der giver amerikansk statsstøtte på samlet 369 milliarder dollars til investering og produktion i »climate change and energy security«. Først nu er den søvnige kæmpe EU langsomt ved at vågne. Måske så sent, at vi spiller vores bedste kort af hænde.

Den franske præsident Emmanual Macron har i Financial Times givet udtryk for, at det må være slut med at være naiv. Vi skal i gang med at beskytte vores interesser, vores uafhængighed og vores værdier, og et europæisk tabu over for en aktiv industripolitik skal lægges på hylden: Tag kontrollen tilbage over forsyningskæder, innovation og energi, lyder det fra den franske førstemand, der i samme åndedrag taler for en revitalisering af det, som har udgjort rygraden i Europas velfærd: en stor middelklasse, der nyder godt af velbetalte job i industrien.

Frankrig og Tyskland har ført an i EU med nye statsstøttede projekter inden for udvikling og produktion af supercomputere, batteriteknologi, mikrochips og grøn brint. Eksempelvis gav den tyske regering i denne uge amerikanske Intel et tilskud på 10 milliarder euro for at bygge en chipfabrik i byen Magdeburg. Frankrig giver statsstøtte og lempelige vilkår til en ny batterifabrik i Dunkerque, som bygges af taiwanesiske Prologium. I Danmark er f.eks. løsninger baseret på enzymer og bakterier eller lydteknologi til både civil og militær brug oplagte kandidater til en fast track-indsats.

Problemet er – både i EU og i Danmark – at såvel kineserne som amerikanerne er langt hurtigere til at godkende og give støtte til ny teknologi, så det kan skaleres til industriniveau. Kineserne har deres femårsplaner, og USA har åbnet en ladeport for mulig statsstøtte. Og mens vi i mange EU-lande og i EU-systemet bruger op til otte-ti år på at vende og dreje budgetter og ansøgninger om støtte til teknologier inden for f.eks. cleantech, så paces det samme igennem i USA på under et halvt år. »Europa lever i postmoderne naivitet,« lød det syrligt fra Vestas’ vicedirektør Morten Dyrholm på Folkemødet i sidste uge i en diskussion om, hvordan vi får kontinentets spydspidsteknologier op at flyve – inden det er for sent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens lande som Tyskland og Frankrig altså synes at have forstået situationens alvor bedre, synes en tilbundsgående erkendelse om at sætte industripolitikken i højsædet desværre at udeblive fra vores egen flertalsregering. Den kom ellers til magten med et mantra om, at nu skulle partifnidder lægges til side til fordel for ‘er der en voksen til stede-politik’. Flere potentielle danske styrkepositioner inden for teknologi trænger til større opmærksomhed fra både politikernes og pensionskassernes side.

Det gælder bl.a. vores årelange styrkeposition inden for såkaldte biosolutions med produkter, der er skabt ved hjælp af enzymer, bakterier og proteiner. Netop det techområde ser ud til at kunne erobre langt større markedsandele, hvis vi satser industrielt. I 2030 vil der kunne sælges for over 100 milliarder kroner danske biosolutions om året eller en tredobling af i dag, anføres det. Branchen med virksomheder som Novozymes, Chr. Hansen og startuppen Pond har dog brug for, at staten og de danske pensionskasser vågner op. Der skal bl.a. investeres i bioreaktorer, hvor nye produkter kan testes i et opskaleret miljø.

Ifølge tænketanken ATV, Akademiet for de Tekniske Videnskaber, har Danmark stadig en styrkeposition på lyd og vind, men også her skal der mere grundforskning og kapacitetsopbygning til. Det er horribelt, som det trækker ud med at få etableret et nyt testcenter for vindmøller på over 400 meter. Årene går, mens myndighederne vender og drejer, hvor testområdet kan placeres, holder møder med kritiske borgere og vurderer belastningen af omkringliggende biodiversitet.

Også droneområdet presser sig på. Branchen er klar til at videreudvikle fremtidens industrielle droner. Autonome droner og bemandet luftfart kan dog kun sameksistere, hvis man etablerer automatiseret digital flyveledelse. Lande som Tyskland, Holland, Belgien, Sverige og Norge har fuld fart på, mens vi tøver. Udviklingen kan derfor gå vores næse forbi.

Der er brug for at smide nogle figenblade og gå aggressivt ind i at understøtte styrkepositioner med alt, hvad det indebærer af testfaciliteter, forskning og kapital. Det er værd at hæfte sig ved, at USA bruger industripolitiske virkemidler som lokomotiv i den grønne omstilling, mens vi i EU tilgår det omvendt. Også klimaet kommer til at lide, hvis vi ved at lade vores techstyrkepositioner i stikken ikke får råd til den indsats for klimaet, som uigendriveligt skal iværksættes. /hm

8 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
8
27. juni 2023 kl. 22:59
Re: Re: Svaret er indsigt OG udsyn.

bør det være en simpel sag at ignorere dem

så gør du vel bare dét....eller? ;)

7
27. juni 2023 kl. 20:22
Re: Svaret er indsigt OG udsyn.

Men det kræver jo at der er nogen der tager et ansvar og sætter midler af, og måske ikke mindst ignorerer de små-religiøse typer der kun ser en løsning på alle problemer, eksempelvis "Klima er gud, vind er profeten" segmentet her på debatsiderne, og hvis tankegang desværre også eksisterer i det politiske system med indflydelse på beslutningsprocesserne.

Da de omtalte "Klima er gud, vind er profeten" typer kun eksisterer i Lars Hovesens og hans liges stråmandsargumenter bør det være en simpel sag at ignorere dem.

6
27. juni 2023 kl. 10:17
hold fast for noget fis

hold fast for noget fis fra industrien. selvfølgelig vil de helst betale mindst i skat og have mest i tilskud. det er da ikke noget nyt.

5
25. juni 2023 kl. 08:06
Svaret er indsigt OG udsyn.

Det drejer sig om at se muligheder i stedet for problemer. Ingeniøren er vist selv en del af problemet, Børsen har i dag en artikel om "Nye tal: Brintrør i Jylland vil give gevinst på mindst 30 mia. kr." mens Ingeniøren skriver artikler som "Brint hører hjemme i fly og skibe – ikke i radiatorer og lastbiler" eller problematiserer smart-grid tankegangen under overskrifter som "Elnet kan blive overbelastet, når elbilerne sender energien retur".

Som civilingeniør tænker jeg at der er masser af ting man kunne komme til at arbejde med der kunne understøtte en positiv udvikling, selvom jeg ikke betragter mig selv som alarmist er der klart behov for omlægninger. Men det kræver jo at der er nogen der tager et ansvar og sætter midler af, og måske ikke mindst ignorerer de små-religiøse typer der kun ser en løsning på alle problemer, eksempelvis "Klima er gud, vind er profeten" segmentet her på debatsiderne, og hvis tankegang desværre også eksisterer i det politiske system med indflydelse på beslutningsprocesserne.

4
24. juni 2023 kl. 07:03
Re: Figenbladene?

"gå aggressivt ind i at understøtte styrkepositioner med alt, hvad det indebærer af testfaciliteter, forskning og kapital" ja, lad os få noget god, gammeldags planøkonomi - vel lige, hvad vi står og mangler? Det gav jo bragende succes i Sovjetunionen/COMECON! :)

Eller Auken tiden: Vi ved hvad der tjener folket bedst. Decentral kraftvarme,vindmøller,griseplagegas,skodtog etc.

3
24. juni 2023 kl. 06:32
Re: Det er dyrt at være et lille land,

Det skal nok hjælpe på "Europa sakker bagud" at gå ind og bruge midler på at konkurere med (slide på)andre europæiske lande, på områder, hvor de allerede står stærkt,

Eu skal vel arbejdsfordele (dvs. støtte) forskning og udvikling efter landenes kompetancer og søge at distribuere de produktions faciliteter der derefter skal bruges ,efter hvor arbejdskraft ,energi eller råvarer forefindes. Jeg mener det er den opskrift amerikanerne bruger.

2
23. juni 2023 kl. 23:03
Figenbladene?

"gå aggressivt ind i at understøtte styrkepositioner med alt, hvad det indebærer af testfaciliteter, forskning og kapital" ja, lad os få noget god, gammeldags planøkonomi - vel lige, hvad vi står og mangler? Det gav jo bragende succes i Sovjetunionen/COMECON! :)

Måske er der også inspiration at hente i Kina og Ægypten mfl.?

1
23. juni 2023 kl. 21:26
Det er dyrt at være et lille land,

hvor man vil "det hele". I DK forsøger man at blæse og ha' mel i munden:

Det gik fint for 40-45 år siden, hvor man i offentlige "studenterjobs" kunne flytte ting indenfor fx IT. Idag lader det til, at man stadig hyrer studerende, men får de lov til noget? Eller laver de det manuelle arbejde, som deres højtlønnede kollegaer ikke mere gider?

Hvis lønninger for de mere ydmyge jobs var fulgt med tiden lå de nok 50-100% højere, men der er lønnen kun vokset med 25-50%, fordi flere "højtuddannede" har scoret kassen på de underordnedes bekostning.