Varsling helt gal under stormflod: Falske sirener, forkerte beskeder og forsinkede evakuerings-ordrer

24. oktober 2023 kl. 12:336
Aabenraa kommune
Sådan så det ud lørdag morgen, efter de mobile diger i løbet af natten brast og sendte stormfloden ind over midtbyen. Illustration: Aabenraa Kommune.
Ordre om evakuering blev sendt til de forkerte i Aabenraa, og 15 timer efter afblæst varsling røg beskeder ud på mobiltelefoner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Klokken 00.06 natten mellem fredag og lørdag bryder den mobile dæmning, watertube, på Aabenraa Havn sammen. 

'Der er brud på de opsatte dæmninger, og derved fare for oversvømmelser, og du befinder dig i et fareområde. Forlad området. Hold dig væk fra oversvømmede områder. Brug kun 112 hvis det er nødvendigt.'

Dramatiske beskeder, mens luftsirener hyler over det meste af Aabenraa og omegn. Tv Syd står på havnen i Aabenraa, da varslingssirenen lyder, og det udløser panik hos både reporter og fotograf. 

Men sirener og mobilvarsling kommer for bredt ud, fremfor kun i det farlige område ved Aabenraa Havn, og det skaber stor stor unødig bekymring og forvirring blandt mange borgere, der bliver vækket af mobilbeskeder og luftsirener langt fra havnen.

Watertubes på havnen i Aabenraa, som altså ikke modstod presset, da vandstanden nåede historiske højder over midnat, natten til lørdag.
Illustration: Aabenraa Kommune.

Efter varslingen begynder telefonerne at kime på 114. Mange sønderjyder forstår ikke, hvorfor de skal søge væk fra deres hjem og evakueres. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kort tid efter - klokken 00.32 - kommer så kontraordre fra Syd- og Sønderjyllands Politi. Ved en fejl er sirenerne blevet aktiveret i andre dele af Sønderjylland, og ikke kun til borgere der bor helt tæt på Aabenraa Havn og midtby.

'Ved en fejl er sirenerne blevet aktiveret i andre dele af Sønderjylland. Der opfordres til, hvis det er muligt at viderebringe denne meddelelse til andre personer i dette området.' 

Bekymringen bliver hos nogle borgere kun endnu større, da de klikker på det link som politiet har vedhæftet varslingsbeskeden, der sendes ud via mail og mobiltelefon. Linket virker nemlig ikke, og leder hen til fejl-side.

»Politiet oplyser, at det var en menneskelig fejl, at man tændte for sirenerne i et for stort område,« skriver Beredskabsstyrelsen i en mail til Ingeniøren i dag.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er korrekt, at der kom et forkert link ud i advarsel via S!RENEN. Dette link er nu fjernet fra systemet,« fortsætter mailen. 

Det er Beredskabsstyrelsen, som står for udvikling og drift af Sirenen. 

Sirenen
  • Det nuværende sirenevarslingssystem blev iværksat i 1989, og frem til 1994 blev der opsat godt 1.000 sirener, der dækker byområder med over 1.000 indbyggere, svarende til en potentiel dækning af ca. 80 pct. af befolkningen.
  • Den reelle dækningsprocent er dog lavere, da trafikstøj og indendørs aktiviteter som musik og tv kan overdøve sirenesignalet.
  • Siden årtusindskiftet er der ikke opsat sirener, selv om der er bygget mange nye boliger. Siden 2008 har myndighederne haft en sms-varslingsordning for døve og hørehæmmede, ligesom der findes app, Mobilvarsling, hvor du kan modtage varslingsbeskeder. Den app er udfaset.
  • Det nye mobile varslingssystem erstatter ikke de fysiske varslingssirener.

I Danmark er det politiet, som beslutter, hvornår en beredskabsmeddelelse skal sendes ud, og definerer, hvilket geografisk område, der skal omfattes af varslingen, ligesom de også formulerer den faktiske besked. 

De blå områder omkring Aabenraa Havn var natten mellem fredag og lørdag oversvømmet. Men mange borgere langt fra havnen fik beskeder om at forlade deres hjem. 
Illustration: Aabenraa Kommune.

Beskeden går så til de fire danske mobiloperatører, TDC NET, 3, Telia/Telenor, som så har til opgave at få politiets afgrænsede geografiske område til at matche bedst muligt med de mobilmaster, der er i området. Så sendes beskeden ud via cell broadcast-teknolologi. Mobilmaster kan nå en rækkevidde på op til 20 kilometer, og det kan derfor være en udfordring at afgrænse en varslingsbesked til et meget snævert geografisk område.

Sender varslinger ud timevis efter vinden har lagt sig

I løbet af lørdag morgen lægger vinden sig og vandet trækker sig langsomt tilbage. Sirenerne er slukket, og varsling om evakuering afblæses ved Aabenraa Havn. 

Men her stopper udfordringerne med det nye mobilvarslingssystem ikke. 

Ud på eftermiddagen og aftenen begynder telefonerne igen at kime hos politiet i Sønderjylland. Mange borgere er forvirrede. De begynder pludseligt at modtage varslinger på deres mobiltelefoner, selvom det er mange timer siden, varslingen blev afblæst.  

Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi er fejlen opstået, fordi en eller flere mobilmaster i området har været slukket på grund af strømnedbrud. 

Efterhånden som mobilmasterne er blevet genindkoblet i løbet af lørdagen, har de sendt ophobede beskeder ud – herunder varslingen fra natten til lørdag. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknisk bør det ikke kunne ske, da mobilmaster kun sender varslinger, så længe varslet er aktivt. Går strømmen før eller midt under en varsling, vil den enkelte mobilmast tjekke om varslingen fortsat er aktiv, når strømmen er tilbage. 

»Vi er ved at klarlægge årsagerne til, at nogle advarsler blev udsendt, efter varslet var taget ned. Når årsagerne er fundet, bliver der justeret, så lignende tilfælde undgås fremadrettet,« skriver Beredskabsstyrelsen til Ingeniøren. 

Mobilvarslingssystemet Sirenen fungerer som en traditionel broadcast-teknologi, hvilket betyder, at datapakkerne med beredskabsmeddelelser løbende udsendes, så borgere, der bevæger sig ind i fareområdet, også får beskeden. Når varslet tages ned, bør der ikke blive sendt nye datapakker ud via mobilmaster, uanset strømudfald. 

Beredskabstyrelsen oplyser til Ingeniøren, at man nu vil evaluere forløbet i Aabenraa under stormfloden natten til lørdag.

6 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
6
25. oktober 2023 kl. 13:54
Jeg tror

der sådan ret generelt er behov for at afprøve og rette adskillige nødplaner. Og gennemtænke større problemer. Hvor, hvad, hvem - hvad så når ... ikke ...

 

Jeg har vist nævnt vandværket i Hornslet.

4
24. oktober 2023 kl. 14:59
Der er grund til at græde

Een ting er, at procedurer og teknik fejler, noget andet er efterspillet.

Der står: Beredskabstyrelsen oplyser til Inginøren, at man nu vil evaluere forløbet i Aabenraa under stormfloden natten til lørdag.

Det er jo indlysende, at dette bureaukrati-sprog forhåbentlig ikke er dækkende for hvad der vil ske.

En mere kompetent person ville have sagt:

Beredskabstyrelsen oplyser til Ingeniøren, at man nu vil evaluere forløbet i Aabenraa og andre steder under stormfloden natten til lørdag snarest (november-december) foretage rettelser og gennemfører testforløb som kan dokumentere effektiviteten af ændringerne.

 

Men måske stopper de ved evalueringen ? Opfølgning er påkrævet.,

3
24. oktober 2023 kl. 14:08
Selve ordlyden også underlig

Som tilskuer på TV hørte jeg kun den besked som en politimand gav via TV2-News, mener jeg det var. Straks den var givet tænkte jeg, at det var da en underlig upræcis varsling - virkede nærmest lidt panikagtig og ikke gennemtænkt.
Han sagde at nu ville han være meget præcis og nævnte så en række gadenavne, hvor beboerne skulle søge væk straks og der blev henvist til et sted man kunne gå til. I en bisætning mener jeg det måske blev nævnt, at man også kunne søge op i bygningen.
Kort efter kom så et indslag, hvor nogle beboere mødte op på det anviste sted - og TV havde så et kort interview med en kvinde som sagde hun boede på 2. sal.

For det første: Dette indslag kom jo efter at der strømmende en "flodbølge" gennem gaderne. Altså uden forbehold blev folk bedt om at begive sig ud i måske allerede strømmende vand. Her skulle vel være sagt, at hvis vandet er nået frem til dig, så bliv inde...?
Dernæst skulle evakueringen vel alene rettes mod beboere som enten bor i en kælderlejlighed eller stuen ? - og og her burde den umiddelbare opfordring vel være at søge op i  bygningen hvis muligt - og hvis ikke, så gå til det anviste sted medmindre vand forhindrer det.

Hvor mange beboere - ud af mulige - fulgte i øvrigt evakueringsbeskeden? Der var vist ikke mange på det anviste sted som TV viste. De fleste beboere har nok enten ikke fået beskeden eller har selv tænkt mere fornuftigt end politiet.

 

2
24. oktober 2023 kl. 14:01
Forkert varsling - dårlig test

Forløbsbeskrivelsen i artiklen tyder på, at Beredsskabsstyrelsen og Politiet aldrig har end2end testet det samlede system. Dermed har de ikke opdaget og rettet de fejl af både teknisk og procesmæssig art, som der øjensynlig er i det samlede system. 

Derudover er der øjensynligt heller ikke afholdt øvelser, hvor personalet løbende trænes i at betjene systemet, og betjeningsdokumentationen er øjensynlig heller ikke nøjagtig nok.

Det går ikke i et beredskabssystem, som i sagens natur skal anvendes i kritiske situationer. Her skal betjeningen være indlært på forhånd

Alt hvad der ikke er gennemtestet og fejlrettet kan og må ikke betragtes som fungerende. Dette gælder i særdeleshed i grænsefladerne mellem de forskellige myndigheder. Så der må kraftigt opfordres til, at Beredskabsstyrelsen, Politiet, teleselskaberne m.fl. nu gennemfører en ordentlig samlet afprøvning og fejlretning af varslingssystemet både i Åbenrå og andre steder i landet og inddrager borgerne i øvelsen.

 

1
24. oktober 2023 kl. 13:55
Hmmm… Mobilvarsling skulle jo være…

…”Meget bedre og mere præcist end de gammeldags sirener”.

 

Lige lidt input til fremtiden: de gamle løsninger er bygget til at håndtere en atomkrig, tænk på det næste gang i tror i kan gøre det bedre og arbejd så ud fra samme drejebog. Tak.