Spritny dæmning til klimasikring brast: 'Jeg har fået 25 bud på, hvad der er gået galt'

Plus26. oktober 2023 kl. 12:5914
dige odder
Vandmasserne har fjernet en del af det dige, som udgør Odders tre år gamle dæmning mod stormflod og skybrud. Illustration: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
Odders dæmning fra 2020 er dimensioneret til det pres, den blev udsat for. Alligevel kollapsede den og sendte store mængder vand ind i byen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Odders nye dæmning og første fase i klimasikring af byen har ikke klaret ikke ilddåben og brød sammen natten til onsdag. 

Dermed vågnede odderborgerne op til oversvømmede gader, stuer, haver og kældre, og Beredskabet blev sat ind for at mindske skaderne.

»Vandstanden stiger, så de arbejder på at få standset det, før der er nogle huse, som bliver oversvømmet. Men de kæmper lidt mod tiden lige nu,« sagde vagtchef hos Østjyllands Politi, Mikkel Møldrup, onsdag.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
14
20. november 2023 kl. 13:51
Re: Odder kommune har udgivet en

Foreligger der en misforståelse om hvordan konstruktionen faktisk skal fungere?

 

Hvis du ser billederne igennem (evt googl) vil du se dæmnings-området er nedsænket i forhold til den sti der knytter an til den. Det må være det eneste tiltag der kan forstås som 'overløb'.

13
20. november 2023 kl. 11:42
Re: Odder kommune har udgivet en

»Konstruktionen er designet med et overløb, og burde kunne modstå det pres, den blev udsat for natten til onsdag,« siger Kresten Bjerre.

Hvis det ikke er betonbygværket der skal fungere som overløb hvor er det så?

Foreligger der en misforståelse om hvordan konstruktionen faktisk skal fungere?

12
20. november 2023 kl. 11:11
Re: Odder kommune har udgivet en

øøøæææ .. på billedet der linkes til ser man hvor tilstoppet risten er. Det er ikke utænkeligt, at den forhindre et effektivt gennemløb (som på billedet!). Et nærmere kig antyder at 'hullet' igennem broen osse har beskedne dimensioner (der er en synlig under-kant).
På billedet øverst her på siden er der yderligere en top-rist monteret. Det ville jeg definitivt finde bedre løsninger på. Om det vil være nok véd jeg ikke.

11
20. november 2023 kl. 10:18
Re: Odder kommune har udgivet en

det øverste billede i artiklen illustrerer det punkt ganske glimrende

 

Så vidt jeg kan se er der to kræfter på spil
1) Et statisk pres på dæmningen .. ingen problem
2) En dynamisk process i det øjeblik overflow falder ned bag dæmningen .. altså erosion

Dæmningen har en cement-kant der forhindre erosionen, så processen virker på sedimentet ved siden af dæmningen. 

9
3. november 2023 kl. 16:46
Re: Hvad der er gået galt

Hej Svend

Nu river Vejle en bro ned for ikke at oversvømme SPV

Det reelle problem er jo at vandløbet ikke er blevet vedligeholdt til at kunne føre vandet.

8
2. november 2023 kl. 17:39
Hvad der er gået galt

Det burde rettelig være hvorfor det gik galt, for det er rigeligt dokumenteret hvad der gik galt.

Det ser ud til der ligger en del grene og spærrer både sluse og overløb. Det må have spærret en del af det overløb der skulle have været.

7
2. november 2023 kl. 09:49
Re: Kaste håndklædet i ringen

@Chris, du har en klar pointe.
Vi skal huske at få det hele med .. osse de tilfælde, hvor plastic-tubes faktisk har virket (hvis der er nogen?). Hver dag fremover har den samme sandsynlighed for en tilsvarende hændelse .. men, hvordan 'er' plastik som løsning i et 100 års beredskabs-perspektiv?


Og, så er der en ting jeg studser over .. måske osse noget af de virksomme løsninger jeg ikke har hørt om. Er der nogen der har kastet sig over, at tætne husets første meter? Jeg vil mistænke mig selv for at gribe til sådan en løsning. Jeg vil tro, at der er en tærskel på linje med, at haven MÅ se ud på en bestemt måde, klima & biodiversitet eller ej. Hvis træ-gulvet er på spil kunne jeg godt se mig selv gå grasat med en silikone-pistol og krydsfiner-plader til at lukke alle husets lavere åbninger af .. uden at tænke overdrevent på, at huset nok er en investering, men osse et hjem. Med bedre forberedelse må der være mere acceptable løsninger sådan, at den værdifulde udsigt ikke skal ødelægges af den, trods alt, mere nærliggende løsning. Måske skulle arkitekterne tænke i at lave huse, hvor stue-etagen konstrueres til begivenheden .. altså etagen brugbart til noget men ikke nødvendigvis alt.


Og lige til sidst: med al det papir der kan produceres over begivenheden vil det være godt med en samling 'links', så vi alle let kan tilgå resultatet.

6
2. november 2023 kl. 08:47
Re: her er en artikel og

Mon ikke bare halmballerne er nogens forsøg på at stoppe overløbet, hvilket så resulterede i at vandet fandt en anden vej udenom? 

5
31. oktober 2023 kl. 19:07
Kaste håndklædet i ringen

Kommunens oplæg med at udlevere sandsække til beboerne er da "at kaste håndklædet i ringen"!  Det løser ingen problemer, tvært imod! 

Der er klare tegn i sol og måne på at den slags hændelse vil komme tilbage, og så skulle vi gerne undgå at omfanget bliver det samme eller større. 

Her er en enestående mulighed for IDA (og Danmark)! Lær af det! Få stablet en havarikommision på benene og husk at en havarikommision ser kun på årsag aldrig på skyld! Sørg for at få folk med fra alle der har været påvirket af det, kommuner, regioner, Vejdirektoratet? kommer med. Få de nødvendige faglige kompetancer til stede, meterologer, hydrologer bygningssagkyndige, folk med viden om dæmninger, folk med viden om kajer og bølgebrydere. Få undersøgt hvorfor det er sket de forskellige steder. Gå også ud og se på de steder hvor det lykkedes! Hvad havde de gjort der som gjorde en forskel. Få indsamlet viden fra udlandet om hvordan de gør det, både det der virker og det der ikke virker. Få universiteterne til at starte analyser af hvordan det kan gøres bedre (kandidat- og phdprojekter). Få skaffet information om hvad man ikke må gøre. Hvor meget af omfanget af oversvømmelserne skyldes at man havde sparet lidt på konstruktionen for det gik nok!

Samtidigt er der nok også en opgave i beredskabet og se på hvor meget af dette kunne været undgået hvis man kunne have været ude tidligere, og havde kunnet få borgerne aktiveret tidligere.

Ja dette bliver en kostbar omgang men se det som en mulighed for at blive klogere til næste gang.

4
29. oktober 2023 kl. 16:23
her er en artikel og

her er en artikel og en video der viser hvordan dæmningen så ud ved indvielsen.

https://www.odder.dk/nyheder/nyheder/rathlousdaldaemningen-blev-indviet/

At der ligger halmballer på broen antyder at vandet er løbet over dæmningen og så vil det nok gå stærkt med at flytte det grus og sten som dæmningen ser ud til at være lavet af.

Ellers kunne det vel være et dyr der har gravet en hule i brinken og startet digebruddet den vej. Odder sætter Odder under vand er jo en ren forsidebasker.

 

Men hvorfor de ikke kan genetablere dæmningen "på kort sigt" ved jeg ikke.

Det sand og de sandsække de giver borgerne kunne vel lægges i hullet

3
29. oktober 2023 kl. 12:28
Se gerne "dams101" for lidt

Se gerne "dams101" for lidt forklaring omkring dæmninger. Jeg er sikker på at den er designet så vandet ikke skulle eroderer diget (altså selve formålet med diget er at holde på vandet og der er et overløb). Men der er jo gået noget galt - vil tro WSP skal til at forklare sig.

Dams 101 | Association of State Dam Safety

2
27. oktober 2023 kl. 11:11
Re: hvor er overløbet?

Broen er formentlig overløbet - se billede nr. 1: https://www.landbrugsinfo.dk/public/d/e/3/overfladevand_rathlousdaldamning_centralt_element_odders_klimatilpasningsplan

1
26. oktober 2023 kl. 21:15
hvor er overløbet?

"Den består af en metalsluse under en betonbro med et dige på hver side. Det er det ene af disse diger, som brød sammen natten til onsdag."

Det ligner i betænkeligt grad jernbanebroen over et jysk vandløb for en måneds tid siden, hvor diget i en af siderne osse forsvandt.

Googl "Rathlousdaldæmningen" og vælg billeder.

Et jord-dige dækket af nogle trillebørfulde sten for dekor. Vandet har ingen problem med at løbe hastigt (altså med fald) ved siden af og under stenene og føre jorden bort. Først lige så stille. 
Man kan klemme fugtigt jord til en klump, men helt vanddækket er der ingen, som i ingen koherens mellem partiklerne. Fx kan vandet løbe ned fra toppen mellem beton-væggen og jorddiget. Her er en sammenhængende mulighed der kun kræver lidt mikro-erosion for at få en sprække, og så går det hurtigt.

"Konstruktionen er designet med et overløb"


Hvis det forhold, at den lange færselsåres laveste punkt er broen selv, og uden videre er dét der kaldes 'overløb' er det da bare pinligt. Jeg kan forestille mig, at næste iteration over problemet vil være at supplere diget med et par vinger der forhindre vandet i at finde smutveje, eller det lave dige tæt beklædt med beton. Hvis min diagnose er korrekt kan mindre gøre det - men lad nu en dertil hørende ingeniør komme til.