Spørg Fagfolket: Kunne man optimere vertikal-akslede vindmøller med et vindfang?

19. juli 2023 kl. 18:159
Persisk vindmølle
Illustration: Wikipedia/MorvaridiMeraj .
En læser vil gerne vide, om man kunne øge vertikal-akslede vindmøllers ydeevne, hvis man monterede et statisk vindfang.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Kenneth Bille interesserer sig for vertikal-akslede vindmøller og har spurgt:

Ved optimale vindforhold er horisontalakslede møller bedst producerende, men anderledes ved ustadige vanskelige forhold. f.eks. ved kastevinde, ikke åbne områder mv. 

Derfor har jeg tænkt videre, og - inspireret af vandturbiner - tænkt, om man kunne fange vinden statisk med vindfang og lede den ind på den ene side af aksen på en vertikal-akslet mølle?

Her vil mængden af energi, der påvirker møllebladene, forøges væsentligt, afhængigt af vindfangets størrelse. Er det en dårlig ide?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Stiesdal, opfinder og vindmøllepionér, svarer:

Jeg synes, at der her stilles to relevante del-spørgsmål:

  1. Kan vertikalakslede møller ikke være bedre ved kastevinde, ikke åbne områder osv.?
  2. Vil det ikke være bekvemt med et statisk vindfang på den ene side af aksen på en vertikalakslet mølle?

Hvad angår det første spørgsmål, så er det rigtigt, at en vertikalakslet vindmølle er mindre følsom overfor pludselige skift af vindretning. Den behøver jo ikke orientere sig efter vindretningen og kan derfor i princippet ikke mærke, at retningen skifter.

I praksis er det imidlertid uden betydning for større vindmøller, som kan give et væsentligt bidrag til elforsyningen. Årsagen er, at man ikke opstiller vindmøller, hvor vindforholdene giver en vertikalakslet vindmølle nogen fordel, fordi vindforholdene så i det hele taget er for dårlige. Sagt på en anden måde, så egner placeringer med kastevinde eller ikke åbne områder sig ikke til energiproduktion med vindkraft. 

Spring i vindretningen

Man ser ind imellem forslag om små vindmøller i byområder, og her kan de nævnte vindforhold optræde. Men sådanne vindmøller har ingen betydning for elforsyningen, de tjener kun sekundære forhold som f.eks. fornemmelsen af at gøre noget, osv. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kunne så spørge, om ikke vindmøller en gang imellem kan opleve store spring i vindretningen, selv om de er opstillet i fri vind uden forhindringer. Svaret er, at jo, de kan de faktisk, f.eks. ved frontpassage eller i forbindelse med tordenbyger. 

For mange år siden målte jeg selv på Kegnæs på Sydals et tilfælde, hvor vinden drejede 90 grader over en periode på 30 s., mens vindhastigheden samtidig steg fra 7 m/s til over 30 m/s. 

Dengang forekom det os, at 'Kegnæs-tilfældet' var en ekstrembegivenhed, men over årene så vi efterhånden flere lignende tilfælde på andre placeringer.

På baggrund af disse og mange andre observationer beskriver den internationale standard for design af vindmøller, IEC 61400-01, hvordan man skal tage ekstreme vindretningsskift i betragtning ved dimensionering. Så nutidens vindmøller er designet til at kunne klare ekstreme vindretningsskift kombineret med store stigninger i vindhastigheden.

Statiske vindfang i Persien

Hvad angår det andet spørgsmål, så er det faktisk en særdeles veletableret praksis at lave et statisk vindfang på den ene side af aksen på en vertikalakslet mølle. 

De allerførste vindmøller, man kender, blev opstillet i Persien (det nuværende Iran) for omkring 1500 år siden, og de var netop lavet på denne måde. Hvis man søger på 'Persian windmills', får man ikke alene gode forklaringer, men også flotte billeder af bevarede eksempler.

Der er så den kompleksitet, at vindfanget skal kunne flyttes, hvis vindretningen ændrer sig. Det var ikke nødvendigt ved de persiske møller, fordi de var opstillet, hvor vinden blæser fra samme retning næsten hele tiden, men hvis man ikke er så heldig, er man nødt til at have et flytbart vindfang. 

Vindfanget kan i princippet laves en del større end selve rotoren, så man indfanger mere vind. Men her kommer så problemet med den slags vindfang. Det ender med at blive rigtig store strukturer, som i modsætning til selve vindmøllen vil ende med at få meget store vindbelastninger i høj vind. 

Selve vindmøllen har den fordel, at vindbelastningen bliver meget mindre, når man stopper vindmøllen, men det vil normalt ikke gælde et vindfang. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dertil kommer, at man sjældent opnår så stor effektgevinst med et vindfang, som ens indledende beregninger viser, at man burde. 

Batter sjældent nok

Vindmøller med vindfang kendes fra både vertikalakslede og horisontalakslede vindmøller. Hvis man søger på 'ducted vertical axis wind turbine', får man en stribe gode billeder af begge slags, og det fremgår ikke alene, at der er tænkt rigtig meget over det, men også, at der er lavet stribevis af forsøg. 

Trods al denne indsats er der ikke kommet noget ud af det. Årsagen er de ulemper, som er nævnt ovenfor. Et vindfang, der batter noget, bliver for stort, og oven i købet batter det sjældent nok.

Så vi er tilbage ved den gamle konklusion: Vertikalakslede møller kan ikke konkurrere med de horisontalakslede møller, når det kommer til den samlede økonomi.

Det sker med jævne mellemrum, at man læser om nye projekter med meget store vertikalakslede møller. De er som regel til offshore-brug, og jeg vil gætte på, at der på ethvert tidspunkt over de seneste 10 år har været mindst to-tre projekter i gang i Europa. 

Disse projekter har det med at starte med pressemeddelelser og stort ståhej for så i løbet af nogle år lige så stille at forsvinde igen. Mit bedste bud er, at det simpelthen aldrig kommer til at ske, og at vindmøllerne med deres horisontale aksel har nået den endelige form. 

Stil dit eget spørgsmål til Spørg Fagfolket

Du kan stille et spørgsmål til Spørg Fagfolket ved at sende en mail til fagfolket@ing.dk. Hvis dit spørgsmål bliver udvalgt til besvarelse, vil dit navn fremgå af artiklen.

9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
22. juli 2023 kl. 10:41
Re: Re: Re: Re: Kreativt

som jeg hinter til neden

OT - sorry, men får I også klippet det sidste af indlæg engang imellem? Jeg har en android-phön og den kan vist ikke helt med debat-systemet

8
22. juli 2023 kl. 10:33
Re: Re: Re: Kreativt

Nej

😁

Sorry, nej naturligvis det er produceret energi (som jeg hinter til neden) - sikke en brainfart, godt du er vågen 🙈

Tak!

6
22. juli 2023 kl. 09:45
Re: Kreativt

og jeg så engang en artikkel om en snor der vibrerede i vinden, og kunne så bevæge en magnet i en lineær generator

Fysikken er ubønhørlig. Med en virkningsgrad på 1.0 gælder.

Effekt = Kraft x Vej

Gælder det "seriøs" energiproduktion , så bør man løbe skrigende væk fra den slags systemer. Det gælder også svajende energitræer osv osv. Fysikken er hverken til at hugge eller stikke i.

5
21. juli 2023 kl. 07:45
Kreativt

Der findes også "skybrator" https://www.theguardian.com/environment/2021/mar/16/good-vibrations-bladeless-turbines-could-bring-wind-power-to-your-home

og jeg så engang en artikkel om en snor der vibrerede i vinden, og kunne så bevæge en magnet i en lineær generator. mener den kunne yde 0,1 W, men kan desværre ikke finde et link

Folk har også sat møller på drager for at udnytte jetstrømmen, men fælles for alle disse er som manden skriver at det bliver for dyrt.

4
20. juli 2023 kl. 22:56
Re: Spørgsmål

Jeg kan forstå, og stoler på, Henrik, at disse små ikke giver tilstrækkelig med energi til at det giver mening. Og her kommer amatøren og lægmanden virkelig ind, for med alle de tage

Jeg vil lige supplere Henriks svar og samtidig (forhåbentlig) besvare dit supplerende spgsm. samtidig.

En horisontalmølle bestryger et areal der er proportionalt med vingelængden i anden potens. En mølle med en rotordiameter på 20 meter mølle bestryger således ca 300m2, medens en mølle med en diameter på 200 meter bestryger astronomiske 30000m2 eller 100 gange mere areal end 20 meter møllen.

Med andre ord kan man hive 100x mere energi ud af en horisontalmølle, blot ved at lave den 10x større.

Anderledes er det med vertikalmøller. I den udgave du tænker på skalerer det bestrøgne areal lidt groft lineært med længden af rotoren. Små vertikal/horisontalmaskiner kan derfor godt være on par, men så snart størrelsen begynder at vokse, så løber horisontalmøllerne fra vertikalmøllerne - og de løber hurtigt!

Med det på plads (og ignorerer vi vindforhold ), så skal der ca 30000m2 horisontalmølle (projiceret areal) til at give den samme energi som en enkelt 200m mølle.

Der er ca 1mill parcelhuse i Danmark. Satte vi en 1m2 vertikalmølle på taget af alle disse huse, ville det arealmæssigt svare til sølle 30 møller med en rotordiameter på 200m.

I virkeligheden er tallene endnu mere i de store møllers farvør, fordi de generelt står i bedre vind. Jeg tror min pointe er klar, selv når vi ignorerer vindforhold 😄.

3
20. juli 2023 kl. 15:55
Viggofonen

Der var en del debat om det håbløse projekt i Slagelse, som i folkemunde blev døbt Viggofonen.

2
20. juli 2023 kl. 14:36
Spørgsmål

Først vil jeg sige tak til Henrik Stiesdal for at beskrive og forklare så dybdegørende som det er sket. Jeg er ikke ingeniør, blot en lægmand indenfor området, og jeg håber derfor at spørgsmålene bliver modtaget åbent.

I København, og nærmere bestemt ude i Ørestad, er der, hvad der føles som, en konstant (mod)vind. Det undrer mig, at når fokus er på vedvarende energi, solceller og vindmøller, at vi ikke monterer disse mindre vertikale møller. Jeg kan forstå, og stoler på, Henrik, at disse små ikke giver tilstrækkelig med energi til at det giver mening. Og her kommer amatøren og lægmanden virkelig ind, for med alle de tage, alle de hjørner, kort sagt, mængden af møller, skulle det så ikke kunne give en rimelig support til det lokale forbrug? Igen beklager jeg min manglende viden, for hvis der blev opsat vertikaler møller mellem metroens spor, så viden gav energi, og samtidig det 'drag' der opstår når metroen kører forbi, giver det så for lidt til at være økonomisk bæredygtigt?

Ja, jeg accepterer et simpelt svar på et simpelt spørgsmål, og jeg forventer ikke lange, dybdegående matematiske svar - det er trods alt blot strøtanker fra en lægmand.

Tak

1
20. juli 2023 kl. 09:30
(Ingen titel)