Shell overhaler Dongs halm-benzin

11. juni 2009 kl. 11:38
Som den første i verden tilbyder en canadisk Shell-tank om en måned bilisterne at tanke bioethanol, der er fremstillet af halm. Dansk professor vurderer, at teknologien er dyrere end den, som Dong benytter til at brygge halm-benzin herhjemme.
Artiklen er ældre end 30 dage

Som den første i verden vil en canadisk Shell-benzintank om en måned kunne tilbyde kunderne biobenzin, som er fremstillet af cellulose fra halm. Biobenzin fra cellulose kaldes 2. generations bioethanol og er langt mere bæredygtigt og miljøvenligt end 1. generation, som hovedsageligt fremstilles af afgrøder, der også kan benyttes til fødevarer.

Canadiske Iogen fremstiller bioethanol på et demonstrationsanlæg i Ottawa - ejet af Iogen og Shell i fællesskab. I tankanlægget bliver bioethanol blandet med almindelig benzin, så bioethanolindholdet bliver 10 pct..

40.000 liter om måneden

Ifølge en pressemeddelelse regner Iogen Energy Corporation og Shell med at kunne producere 40.000 liter cellulosebaseret bioethanol om måneden på deres demonstrationsanlæg.

Professor Claus Felby fra Københavns Universitet kalder nyheden utrolig spændende:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Historien viser jo, at 2. generations biobrændstoffer ikke er så langt væk, som nogen måske tror,« siger han.

Bruger syreteknik

Iogen har ifølge Claus Felby arbejdet med 2. generations biobrændstoffer i mange år, men bruger en anden teknologi i forbehandlingen end danske Inbicon. I stedet for en varmeforbehandling arbejder Iogen med syre for at forberede halmen til den videre proces.

»Jeg vurderer, at den teknik er noget dyrere end Inbicons og den har yderligere den ulempe, at restproduktet ikke kan udnyttes til for eksempel foder,« siger den danske professor.

For et par uger siden annoncerede Dong Energys datterselskab Inbicon, som også arbejder på et demonstrationsanlæg til 2. generation bioethanol, at Statoil skulle aftage den først biobenzoin herfra, når anlægget kommer i gang.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Iogen

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning