Kært værktøj har mange navne

21. april kl. 14:00
Krydsmejsel
Illustration: Steen Dawids.
Den tretakkede dims var ikke til sko, men til låger i rammekøkkener. Læserne fandt svaret.

Det var igen en af de nemme, ser det ud til.

Steen Dawids præsenterede Bagsiden for ovenstående værktøj og spurgte, om det kunne være en skomagerdims, men det lyder det nu ikke til at være.

Selv om enkelte godt kan se den brugt til at lave huller i læder, så mener de fleste, at der er tale om en såkaldt lyremejsel eller hængselbejtel. Eller krydsmejsel. Kært værktøj har mange navne.

»Man bruger den til at lave en rille i træet/karmen, hvor et indstikshængsel kan bankes i,« skriver Ulrik Schmidt til os.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jesper Løvendahl sender her et link til, hvilke hængsler der skulle være tale om.

Verner Rønnow skriver ligeledes, at han kender værktøjet fra sin læretid som møbelsnedker, hvor de brugte den til at lave spalter i træet, når der skulle sættes hængsler i et møbel.

Til hængsler i rammekøkkener

Flere har sendt billeder og tekst fra gamle værktøjskataloger, hvilket er helt perfekt bevismateriale i disse opklaringssager, så bliv endelig ved med det.

Keld Serup har fundet mejslen i bogen ‘Ældre træværktøj – håndens redskaber’ af Niels Østergård fra 2020, mens Mogens Husum har fundet den i et gammelt værktøjskatalog fra 1939.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Værktøjsmuseet Høvlehuset ved Blåvand har også genudgivet et gammelt værktøjskatalog fra 1915, hvorfra Valdemar Jørgensen har sendt os nedenstående side med mejslen på.

Illustration: Høvlehuset.

Vi har talt med museets ejer, Niels Ole Bennetsen, som fortæller, at mejslen rigtigt nok blev brugt i gamle dage, når man skulle installere køkkener, hvor lågerne sad i rammer, og hvor der skulle bruges indstikshængsler.

Så kunne man stikke mejslen ind for at trække træ med ud og skabe den slids, som hængslet skulle sidde i.

Tak for hjælpen til alle!

Illustration: Ingeniøren.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning