Et regnskabsbræt til kortspillet Cribbage

25. januar kl. 17:001
Trædims
Her ses regnskabsbrættet til det britiske spil Cribbage. Illustration: Karen Schaffalitzky.
Dimsen er identificeret, og nu kan du udfordre familie og venner i et gammelt britisk kortspil.
Artiklen er ældre end 30 dage

Før jul efterlyste Karen Schaffalitzky på Bagsiden en forklaring på, hvad det var for en flot, hullet trædims, hun havde arvet, og hvad hun kunne bruge den til.

Der opstod hurtigt bred enighed i kommentarsporet om, at der er tale om en genstand til brug i kortspillet Cribbage, som ifølge Bagsidens research er et spil, der blev til i begyndelsen af 1600-tallet af Sir John Suckling, som tilsyneladende var lidt af en spillefugl.

Spillet handler helt overordet om, at et antal spillere får hver fem eller seks kort, afhængigt af antal deltagere, fra et helt almindeligt sæt spillekort.

Så skal man på skift lægge kort ned på bordet i en pointgivende rækkefølge. Samtidig skiftes man til at bestyre en tredje hånd – ‘the crib’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Point bliver tildelt efter en række regler, og der ser ud til at være flere afarter, hvis man kigger rundt på nettet. Men der ligger i hvert fald, hvad der ligner et grundsæt af regler på Wikipedia. Vi har prøvet at sammenfatte dem nogenlunde i en boks under denne artikel. 

121 point som mål

Og hvad bruger man så trædimsen til? Jo dens funktion er at holde regnskab med pointene undervejs, så man slipper for at sidde og notere med papir og blyant.

Men skal man så have hvert sit bræt, når nu der kun er 124 huller i brættet samlet set? Nej, det ser ud til at være til to personer, som spiller på hver sin side af den lysebrune midterskilning. 

Man får nemlig typisk to søm eller pinde hver, hvor man så rykker den bagerste fremad hver gang – tilsyneladende fordi det gør det nemmere at bevare overblikket. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man har vundet, når begge søm er i mål, og man har fået 121 point (61 point, hvis man spiller efter det helt gamle system). De fire huller ude i enderne er formenligt til at parkere sømmene i eller til at markere en målstreg.

Selvom vi som sagt har læst op på reglerne, må Bagsiden erkende, at det kræver lidt træning at komme op i gear på pointgivningen. 

Spil online

Constance Kampf var heldigvis så venlig at sende et link til en onlineversion af spillet, hvor man kan spille mod ‘Bill’, og her er fordelen, at spillet selv holder styr på pointene og viser, hvad der bliver givet point for, så man har mulighed for at tage ved lære undervejs.

Så vi tog udfordringen op over for Bill – og fik overbevisende klø i første spil. 

I andet spil begyndte tiøren så småt at falde, hvad angår pointgivningen, og så blev spillet en anelse mere ligeværdigt med blot et beskedent nederlag til Bagsiden. I spil seks (eller var det syv?) måtte Bill endelig se sig besejret.

Skal man give en rask anmeldelse, så kunne man fristes til at sige, at det føltes lidt som at spille 500 i hånden, mens man samtidig spiller Uno og Blackjack på bordet.

Klik på nedenstående billedgalleri og se, hvordan det gik, da Bagsiden udfordrede Bill: (Disclaimer: Screendumps ligger ikke nødvendigvis i korrekt rækkefølge).


En britisk kending

Bagsiden havde aldrig hørt om spillet før, men ud fra besvarelserne på mail og i kommentarfeltet ser det også ud til, at de fleste kendere har en eller anden tilknytning til Storbritannien. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mark Howells kan f.eks. berette, at spillet er en yndling i den britiske flåde, og at han har selv spillet det med sin far, som gjorde tjeneste dér for godt 50 år siden.

Marie Breiner har sendt et foto af sit eget ’crib-bræt,’ som hun fik kendskab til gennem sin canadiske mand med britiske rødder.

Marie Breiners regnskabsbræt.
Illustration: Marie Breiner/privatfoto.

Måske en vintersyssel, hvis du savner et nyt kortspil at kaste dig over derhjemme? Se en oversigt nedenfor over de konkrete point.

Cribbage: Regler og pointgivning

Man spiller med 52 helt almindelige spillekort og afgør ved kortoptagning, hvem der begynder (den med laveste kort). Den person er dealeren for første omgang og indehaver af ‘the crib’. Dette går på tur.

Når to personer spiller, får man seks kort hver, hvoraf man giver to kort til ‘the crib’. Eftersom man både tæller point for, hvad man sidder tilbage med på hånden, hvilke point der ligger i the crib, og hvilke point der gives på bordet, skal man lige overveje, hvad man beholder, og hvad man smider væk. Kortene i the crib ligger med bagsiden opad.

Har man selv the crib, er det selvfølgelig fint at smide noget, der stadig kan give point, men lidt værre, når det er modstanderen, der har den. Man kan dog ikke se, hvad han/hun selv smider i før til sidst.

Nu går spillet i gang, og man lægger første kort på bordet. I online-spillet ligger de på række, men registrerer man point manuelt, kan det være en idé at holde kortene lidt adskilt.

Når der er spillet til 31, slutter en runde. Når man ikke kan lægge flere kort, siger man ‘go’, og så er det den andens tur igen. Der er point for at lægge det sidste kort. Herpå begynder en ny runde, til alle kortene er brugt.

Pointene på bordet giver man løbende, mens pointene for hånden og ‘the crib’ gives til sidst.

Startkortet indgår i mulige kombinationer – både på bordet, i hånden og i the crib. 

Man rykker sine to søm i brættet fremad, når der bliver givet point. Som regel rykker man det bagerste af de to frem hver gang, da det skulle give et bedre overblik over spillet.

Nu gives der nye kort, og man starter forfra, indtil en spiller har nået 121 point.

Point på bordet i løbet af spillet:

Dealeren får 2 point, hvis første kort er en knægt.

Under hele spillet tæller startkortet med i f.eks. en kombination af point.

Summen bliver præcis 15, når man har lagt sit kort: 2 point

Man lægger et kort af samme værdi som det foregående (to ens): 2 point

Man lægger et kort af samme værdi som de to foregående (tre ens): 6 point

Man lægger et kort af samme værdi som de tre foregående (fire ens): 12 point

Der ligger tre eller flere kort i rækkefølge, når man har lagt sit kort (de behøver ikke at være spillet i rækkefølge): 1 point for hvert kort i rækkefølgen

Man lægger det sidste kort i en sekvens (inden 31): 1 point (2 point, hvis man ramte præcis 31)

Point fra hånden

Startkortet tæller med på hånden, så det er kombinationer af i alt fem kort, man får point for.

Kombinationer, der giver 15 i alt: 2 point for hver kombination

Alle par: 2 point for hver (tre ens giver 6 point, fire ens 12 point)

En serie af kort i rækkefølge (flush): 1 point for hvert kort

En flush på tre eller flere ens farver (startkortet må kun regnes med ved fem ens): 1 point for hvert kort

Knægten i samme farve som startkortet: 1 point

Point fra the crib

Her tæller du point på samme måde, som du tæller på hånden. Dog er der tilsyneladende den regel, at man ikke kan få en flush her, medmindre kortene har samme farve som startkortet.

Kilder: Wikipedia og wikiHow


Illustration: Ingeniøren.

1 kommentar.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
1
26. januar kl. 09:43
Ubåde

Det er også meget populært på, især Amerikanske, ubåde. I hvert fald at dømme ud fra de dokumentarer jeg har set. Det er muligvis et meget stille spil (selvom jeg har svært ved at se hvordan kortspil kan være højlydte)