Bitter erkendelse i beredskaber: Bristede watertubes gav falsk tryghed

30. oktober 2023 kl. 05:0016
Aabenraa
Fra lørdag morgen efter en nat, hvor luftsirener hylede over Aabenraa og beboere måtte evakueres, da denne mobile dæmning bristede på havnen. Illustration: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.
Beredskabets mobile dæmninger fejlede fælt, da forhøjet vandstand skabte den største stormflod i over 100 år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Under sidste weekends stormflod skete alt det, der ikke må ske. 

Diger og sluseporte brød sammen under trykket fra enorme vandmasser, og flere steder langs østersøkysterne bristede de såkaldte watertubes, der fungerer som mobile dæmninger.

I Kolding, hvor stormflodens tryk var for meget for en watertube, der skulle skærme byens lavtliggende områder mod vandmasserne, den kraftige østenvind pressede ind mod byen, betød det store oversvømmelser og evakuering af borgere tættest på vandet.

Det står stadig ikke helt klart, præcist hvordan den kilometer lange watertube i Kolding bristede. Alligevel vil Stig Hammerhøj, der er chef for Beredskabsstyrelsen Sydjylland, gerne komme med sit bud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I Kolding oplevede vi, at watertuben kom på overarbejde. Ikke fordi der skete skader på selve  materiellet, men trykket fra havet, vandstandsstigningen og bølgerne slog så hårdt ind på tuben, at den rykkede sig et sted. Der skete et skub og et vrid i watertuben, og på den måde ændrede fundamentet sig, som den lå på. Det bragte en masse vand med ind over den,« siger han. 

Watertuben har højst sandsynligt ikke været tilstrækkeligt forankret, medgiver Stig Hammerhøj, og understreger, at der er tale om antagelser, og at de færdige undersøgelser er langt fra færdige. 

De sørgelige rester af den watertube, der skulle holde vandet på afstand i Kolding. Ved 04-tiden, natten til lørdag, strømmede det ind i nordøstlige del af Kolding, da watertuben bristede.
Illustration: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix.

»Jeg vil antage, at den måske ikke har været fæstnet godt nok. Samtidig mener jeg også, at siden vores arbejde ikke var godt nok, så har det været svært overhovedet at lade sig gøre at fæstne den godt nok. Vi har gjort alt, hvad der stod i vores magt,« siger han.

Luftsirener og evakuering i Aabenraa

Kolding er ikke den eneste kystnære by, hvor borgere måtte evakueres efter et brud på den mobile dæmning. Også i Aabenraa bristede en 1,2 kilometer lang watertube på havnekajen, så luftsirenerne hylede over byen, mens borgere hastigt måtte pakke det vigtigste og begive sig ud i nattemørket, mens stormen stod på. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan det skete, at den mobile dæmning brød sammen i Aabenraa, vides heller ikke med sikkerhed. Men ifølge Nicolai Rauhe, der er chef for Beredskabsstyrelsen Midtjylland og som tog sig af opsætningen af watertubes i Aabenraa, er der sandsynligvis en forholdsvis simpel forklaring.

»Det, der sandsynligvis er sket, er, at watertuben har fået så mange tæsk af moder natur, at den ikke kunne holde til mere. Der er ikke noget, der indikerer, at den skulle være blevet punkteret af fremmedlegemer. Der er heller intet, der tyder på, at den er opsat forkert af vores mandskab,« siger han.

Hårdt presset  sektion af watertube på havnekajen i Aabenraa fredag, inden den bristede under en vanstand på 2,16 meter over dagligt vande om natten og skabte panik blandt kommunens borgere.
Illustration: Aabenraa Kommune.

»Bølgerne er kommet med en sådan intensitet, at watertuben har bevæget sig frem og tilbage på op til en halv meter, og på et tidspunkt har det fået den til at briste, så vandet i en af sektionerne er flydt ud.«

Et spørgsmål om ressourcer

Et spørgsmål, der trænger sig på, er, om Beredskabsstyrelsen havde nok ressourcer til at håndtere den største i stormflod i mands minde. 

Styrelsen ligger ifølge Stig Hammerhøj inde med i alt 4,5 kilometer watertube, der skal sikre de danske kyster mod oversvømmelse. De har som udgangspunkt en beskyttelseshøjde på 80 centimeter, som lægges oven i koten på det terræn, hvor de er placeret. En kote er fx en havnekajs høde over havets middelvandstand.

I både Kolding og i Aabenraa viste det sig, at det ikke var nok. 

Hvis ressourcerne havde været til det, havde kystsikringen set anderledes ud, fortæller Stig Hammerhøj.

»I den perfekte verden havde vi haft endnu flere ressourcer, så vi kunne have placeret to watertubes op ad hinanden og så smækket en tube mere ovenpå. Så havde vi fået mere højde, så den forreste tube kunne have taget trykket fra vandet, og den øverste tube havde taget bølgerne,« siger han. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover fortæller Stig Hammerhøj også, at man gerne ville have etableret en sekundær forsvarslinje med endnu en watertube bag den forreste. Men endnu en gang var det ressourcerne, der manglede.

»Vi havde simpelthen ikke watertubes og hænder nok. Det tog to dage at lægge tuben ud i, så hvis vi skulle have skabt en anden forsvarslinje, så havde vi været udfordret på hænder og tid,« siger han og oplyser, at Beredskabsstyrelsen gik i gang med at opsætte mobile dæmninger onsdag eftermiddag, godt to dage inden, stormfloden nåede sit højeste.

Vanskeligt dilemma

Det har ikke været nogen let opgave, Beredskabsstyrelsen har stået over for, mens vandstanden steg og steg i dagene op til stormfloden. Beredskabet stod nemlig over for et vanskeligt dilemma om, hvor den mobile kystsikring skulle placeres.

Skulle de placere watertuben langs vandkanten og forsøge at redde alle områder, eller skulle de 'ofre' de mest kystnære områder, placere watertuben længere væk fra vandet i en højere kote og markant reducere risikoen for de bagvedliggende områder?

Som en våd punkteret vandballon ligger resterne af den mobile dæmning, den bristede watertube, tilbage på Faaborg Havn morgenen derpå.
Illustration: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

Det endte med en placering af watertubes helt nede ved kysten for at redde så meget som muligt, fortæller Stig Hammerhøj.

»Man har placeret dem ude ved vandkanten i håb om, at de kunne holde. Det giver jo heller ikke mening at placere dem 100 meter fra havet. Men i bagklogskabens ulideligt klare lys skulle man nok have lagt dem en smule højere op. Det havde så også gjort, at man på forhånd havde solgt nogle områder, så det er jo en svær afvejning« siger han. 

Kolding og Aabenraa er blot et par af de steder i Danmark, hvor watertubes skabte falsk tryghed for tusinder af uforberedte borgere.

I Faaborg bristede tre watertubes under presset fra vandmasserne og evakuerede måtte forlade oversvømmede og uforberedte bygninger. Det samme var situationen i Assens, hvor boligejere med sække, skovle og pumper forgæves forsøgte at redde inventar og ejendom fra at gå til i vandmasserne.

Dagen derpå i Sønderbølle Strand i Haderslev, hvor trykket på watertuben allerede to timer før peaket vandstand fik beredskabet til at evakuere. Watertuben eksploderede og skærmede ikke de uforberedte beboere og sommerhuse. 
Illustration: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

I Sønderballe Strand i Haderslev bad beredskabet klokken 22.30 fredag aften alle beboere forlade området, da en watertube som mobil dæmning var sprængt.

Og i Køge løftede vandstanden sig så højt, at det trængte om bag og ind over de udlagte watertubes.

Tømte watertubes på Haderslev Havn, som trods containere og mobile dæmninger ikke holdt vandet ude.
Illustration: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

 

16 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
16
30. oktober 2023 kl. 16:40
Dige og bølgebryder

Jeg tror det er første gang man har prøvet bruge dem som kombineret dige og bølgebryder, og det kunne de ikke klare.

Vandet steg nogle steder så meget at bølgerne kom ind med 1 til 2 meter ned til bunden, og så tager bølgernes kraft ikke så meget af.

Læren af det er, at de skal trækkes noget tilbage for at virke sikkert, når der samtidig er kraftig blæst og bølger mod kysten.

15
30. oktober 2023 kl. 16:01
Re: Forslag til forbedringer

På denne måde burde det være muligt at etablere stormflodssikring uden at det ødelægger alt for meget af bymiljøet.

Ifølge de lokale erhvervs- og turist-foreninger her på egnen tager du totalt fejl, og derfor skal kommunens øvrige borgere betale en formue for at lave et meget dyrere anlæg udenfor synsvidde.

 

Se f.eks: 

https://www.slagelse.dk/da/demokrati-og-udvikling/udvikling-planer-og-projekter/udvikling-og-projekter/

 

13
30. oktober 2023 kl. 15:21
Re: Re: Det egentlige problem er vel

I gamle dage hed det: “Der er ingen tekniske løsninger på menneskets dumhed”…

 

Din er naturligvis mere stueren.

12
30. oktober 2023 kl. 14:24
Forslag til forbedringer

Først: det ser ud til at noget er placeret/bygget for dumt. – Det nytter ikke at ofre summer at beskytte og forsikre.

 

I havnebyer og lignende kunne man uden den store ulempe etablere nogle forankringspunkter, som kan støtte midlertidige spærringer som watertubes ”bogstøtter”, eller hvad man kommer op med. Forankringspunkterne placeres med passende mellemrum, og kan udføres så de passer godt ind i miljøet. https://arkiv.dk/vis/2448143
Andre steder, hvor det passer bedre ind, etables der faste betonmure.

På denne måde burde det være muligt at etablere stormflodssikring uden at det ødelægger alt for meget af bymiljøet.

11
30. oktober 2023 kl. 12:27
Re: Det egentlige problem er vel

Fine kommentarer, men watertubes (rigtig eller forkert ord) skal jo kun være en nødløsning,

Som jeg plejer at sige:  Der er ingen teknologiske løsninger på politiske problemer.

10
30. oktober 2023 kl. 12:15
Det egentlige problem er vel

Fine kommentarer, men watertubes (rigtig eller forkert ord) skal jo kun være en nødløsning, i helt specielle situationer. Jeg tror beredskabsstyrelsen har gjort det bedste de kunne.

Det reelle problem synes at være:

Der bliver bygget for meget på udsatte steder med havudsigt

Det eneste rigtige er permanente diger, men det vil husejere ikke acceptere, da der bliver mindre havudsigt, så en del af skaderne vil jeg næsten kalde selvforskyldt.

Så nogle steder hvor myndighederne har hindret lodsejerne på at udføre beskyttelse

Så er der problemer med overfyldte vandløb, da embedsværk har forhindret en ordentlig vandafstrømning

Så der er 'mange syndere' i oversvømmelserne, men bebrejd ikke beredskabsstyrelsen

 

9
30. oktober 2023 kl. 11:20
Re: Ordpolitiet

Kun overgået af når de skriver, fx. et indlæg, på dansk og så afslutter det hele med en engelsk sætning...

samt når de fejlagtigt deler sammensatte ord:

Der har bredt sig en uskik i danske tekster. Mange ord som er sammensatte, og som rettelig burde skrives i ét ord, bliver skrevet i to eller flere. Det er nok en medvirkende årsag at ikke alle stavekontroller håndterer sammensatte ord korrekt. Det bliver ikke bedre af at man som dansker ser flere og flere engelske tekster (hvilket i sig selv er fint nok), for engelske ord skal meget sjældent skrives sammen.

 

7
30. oktober 2023 kl. 10:51
Ordpolitiet

"Watertube" er det virkelig det bedste "danske" ord man kunne komme på? Det hedder det ikke engang på engelsk og da slet ikke som et sammensat ord.

Danskere blander engelske ord ind overalt og lyder tilsvarende tåbelige. Kun overgået af når de skriver, fx. et indlæg, på dansk og så afslutter det hele med en engelsk sætning, som om den skulle gøre hele skriveriet mere vægtigt/vigtigt/korrekt.

 

 

 

6
30. oktober 2023 kl. 10:37
Re: Re: Det er mega store kræfter

For så vidt enig. Watertubes indlands tror jeg på et stykke hen ad vejen. Det er også set før med succes.  Der er jo "kun"  langthen ad vejen højvande men ingen ordentlige bølger.  Men når de ligger som det første bølgerne møder så er det noget anderledes.  OG ja det var en velovervejet kommentar :-)   Om hvad "de ansvarlige" har tænkt på og haft af overvejelser har jeg ingen ide om. Som altid lærer man af sine erfaringer - det får vi så at se næste gang. 
Og sad og også hjemme i kote 19m :-)

4
30. oktober 2023 kl. 10:12
Re: Manglende tid og mandskab

Det er rigtigt Jan men ser du på billeder prøver de eks at understøtte dem på bagsiden med noget der ligner hyldeknægte fra Ikea(overdrivelse fremmer forhåbentlig  forståelsen :-)   Det ser ihvertilfald ikke tillidsvækkende ud.

5
30. oktober 2023 kl. 10:12
Re: Det er mega store kræfter

Er det nu også en helt rigtigt og velovervejet kommentar ?

Jeg har ikke været vejrturist, men vejret har ikke ret mange steder været som TV har vist fra Rødvig Havn. Som AH skriver i #1, så vil nogle meter eller mere fra en kajkant fjerne bølgekraften. Måske en række sædvanlige betonvejspærringer også 5 meter foran ville dæmpe det sidste.

Så er der andre steder, som også vist i TV med huse lige bag en kystvej. Der er water tubes nok ikke det rigtige.

Så samlet set er jeg noget usikker på forklaringen citeret i artiklen. Havde man bare ikke tænkt sig om ved udlægningen visse steder ? Var al erfaringen fra åløb inde i landet ?

3
30. oktober 2023 kl. 09:44
Manglende tid og mandskab

Dels kunne man jo være startet en dag tidligere, vejret var varslet mindst 5 dage før = mandag.

Dels kunne man jo have haft en plan for reservemandskab. Mon ikke man kunne have fået 1.000 mand eller flere på 12 timers varsel ved een opringning til Hjemmeværnskommandoen. Men nej, længe leve de uafhængige myndigheder, som dog alle er under forsvarsministeren ……

2
30. oktober 2023 kl. 09:39
Det er mega store kræfter

Det er mega store kræfter de bliver udsat for når de er første forhindring for et oprørt hav (bølger) der står og slår imod dem time efter time...

1
30. oktober 2023 kl. 06:31
Placering

Cit "Man har placeret dem ude ved vandkanten i håb om, at de kunne holde. Det giver jo heller ikke mening at placere dem 100 meter fra havet. "

Det virker da ellers meget fornuftigt, at den slags skal lægges så langt ind, at bråddet er gået af søen..