Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Udskift den brændende platform med et teknologisk legeland

3. marts 2022 kl. 08:00
Rasmus Bækby
Illustration: Rasmus Bækby.
»Ingen er 100 procent agile, og det vil altid være en udviklingsproces – især i starten. Som ledelse skal man have blik for, hvem der trives med den agile tilgang, og hvem der trives bedre i ro,« skriver Rasmus Bækby, Senior Digital Business Strategist ved Alexandra Instituttet, i dette synspunkt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg arbejder på at få nye teknologier ud at virke i danske virksomheder, og jeg kunne godt tale om den brændende platform. Jeg kunne godt fortælle om, hvordan man kommer bagud, hvis ikke man står på toget nu – og alle de klichéer, I sikkert har hørt før. Men jeg tror ikke på, at I får vækket julelyset i øjnene af at blive tvunget af omstændighederne. Det skal være nysgerrigheden, der driver værket! Så i stedet vil jeg gerne tale om, hvordan man får vækket sin nysgerrighed og legesyge, og får den brugt til at rykke sig på en mere innovativ måde.

Men hvorfor nu det, tænker I måske? At blive skubbet i den rigtige retning af en brændende platform er vel okay, så længe man rykker sig? Og jeg medgiver, at en brændende platform jo ofte fører til handling. Problemet er bare, at den handling ofte svarer til at løbe med en risiko lige i hælene, en risiko for ikke at nå at komme med det tog, jeg nævnte lige før. Reelt vil det ofte betyde, at man lapper huller i sin tilgang i stedet for at skifte tilgangen ud. 

Jeg har forståelse for, at man kan ende i den strategi, fordi det kan virke som et uoverskueligt sats at lave radikale ændringer i sin forretning. Og det er her, at legelandet kommer ind i billedet … For når det kommer til innovation, så er det netop svært at sætte sig ned med en femårsplan og beslutte sig for, hvad der kommer til at ske i fremtiden og hvordan ens forretning vil agere i den fremtid. Man må i stedet gøre agilitet til en del af sin forretning. Man må lege med løsningerne som en del af ens tilgang, for at finde de rigtige at gå med.

Gør eksperimenter til en del af jeres DNA

Den gode nyhed er, at teknologierne er dér i dag, hvor det er oplagt at eksperimentere med dem! Der findes mange billige prototyper og gratis open-source-modeller, man kan prøve af. Det kan sagtens være, at de ikke er tilpasset netop jeres kontekst, men det gør ikke så meget i første omgang. Selvom det er fint at have nogle bestemte visioner, så lad jer ikke styre for meget af endemålet, sæt nogle delmål op og test teknologier af på dem. Det vil give jer en masse erfaringer og indsigt i, hvilke teknologier der har potentiale til at hjælpe jer med at nå jeres visioner. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vigtigste for at lykkes med en agil tilgang er ikke, at visionerne eller teknologierne er lige i skabet, men at I er ærlige omkring, at forandring og eksperimenter er en del af jeres DNA. I første omgang er det ledelsens ansvar at skabe den kultur. Den legende, omskiftelige tilgang må ikke være omgærdet af stress og disruption. Der skal være frihed i processen, og der skal være opbakning, selv hvis eksperimenterne fejler, for man skal fejre legen og erfaringerne, ikke resultaterne i denne del af processen. Til gengæld får man som ledelse en medarbejderstab, der tager ansvar og er dedikerede til deres projekter.

Ingen er 100 procent agile, og det vil altid være en udviklingsproces – især i starten. Som ledelse skal man have blik for, hvem der trives med den agile tilgang, og hvem der trives bedre i ro. Så sørg for ikke at slå for store brød op, men dyrk eventuelt eksperimenter af 2-3 måneder ad gangen for at sørge for, at de forbliver på et niveau, hvor det handler mere om at prøve noget af, end at skulle levere et færdigt resultat. 

Når I så støder på nogle eksperimenter, der virker lovende, så kan I arbejde videre med dem på mere traditionel vis for at gøre dem til en del af forretningen. Men indtil da (og fortsat sideløbende) bør I slippe tøjlerne og lege med fremtidens teknologier. Det er langt sjovere end at forsøge at slukke branden på platformen, og væsentlig bedre end at give op og hoppe i havet. Med en legende tilgang kan I komme forud for udviklingen i stedet for at den konstant hapser jer i haserne.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning