I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

Synspunkt: Dansk blockchain-eventyr risikerer at slutte, før det er begyndt

22. november 2019 kl. 10:01
Roman Beck
Illustration: ITU.
Danske virksomheder er langt fremme i skoene i forhold til at bruge blockchain-løsninger, men desværre er innovationsklimaet i Danmark så dårligt, at vi risikerer at forpasse muligheden for at blive frontløbere på området.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis du drømmer om at Danmark skal blive blockchain valley, er der både godt og dårligt nyt i den ny rapport Study on the Economic Impact of Blockchain on the Danish Industry and Labor Market. Rapporten, som er udarbejdet af European Blockchain Center på IT-Universitetet og finansieret af Industriens Fond, kortlægger erhvervslivets brug af og interesse for blockchain- og andre DLT-teknologier (Distributed Ledger Technologies).

Lad os starte med det gode: 15 procent af de store danske virksomheder og 12 procent af de mellemstore fortæller, at de bruger blockchain-teknologi. Derudover forventer 34 procent af virksomhederne at implementere blockchain-løsninger i fremtiden. Det er et overraskende stort antal set i lyset af, at Blockchain-konceptet først blev offentliggjort i 2008, da den anonyme Satoshi Nakamoto præsenterede verden for kryptovalutaen Bitcoin.

Læs mere i vores vidensbank: Blockchain: en teknologi, der skaber tillid

Udfordringer for Danmark: Uklar lovgivning og dårligt innovationsklima

Det er os bekendt første gang, at en hel nations virksomheders brug af blockchain bliver kortlagt, og derfor er det internationale sammenligningsgrundlag begrænset. Alligevel tegner rapporten samlet set et billede af et teknologisk kompetent og fremadsynet erhvervsliv, hvilket er helt i tråd med de seneste årtiers skiftende regeringers ambitioner om, at Danmark skal være digitalt toneangivende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så skulle alt vel være godt, ikke? Nej, desværre ikke. Dykker man lidt længere ned i rapporten, ser man nemlig, at mange af virksomhederne ikke er specielt begejstrede for at drive blockchain-forretning i Danmark.

Afhængigt af virksomhedernes størrelse giver mellem 44 og 57 procent af de adspurgte udtryk for, at uklar lovgivning volder dem problemer og mellem 27 og 42 procent svarer, at forholdene for innovative virksomheder i Danmark gør det svært at udrulle blockchain-løsninger.

Læs mere: Ny bog zoomer ind på, hvordan blockchain kan skabe forretningsmæssig værdi

I European Blockchain Center samarbejder vi med en del blockchain-virksomheder, som kæmper med uigennemtrængeligt offentligt bureaukrati, skepsis og manglende viden blandt potentielle investorer og bankernes manglende vilje til at låne penge til DLT-iværksættere. Flere af disse virksomheder overvejer at flytte til udlandet, hvor der bliver gjort indsats for at byde innovative blockchain-virksomheder velkommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere lande kæmper nemlig om at blive DLT-frontløbere. Fx leder Australien en ISO-gruppe, som vil få stor indflydelse på fremtidens DLT-standarder, mens lande som Schweiz og Lichtenstein med store initiativer som Swiss Blockchain Federation og Crypto Valley Association har formået at skabe optimisme og tiltrække investorer.

Anbefalinger

I Danmark har vi brug for initiativer, der først og fremmest skal sikre, at blockchain-virksomhederne ikke føler sig chikaneret ud af landet. Det er en af ovennævnte rapports anbefalinger. Derudover skal vi sørge for, at både uddannelse og forskning i blockchain og DLT kommer på den politiske agenda.

Det kunne eksempelvis være en god start, hvis nogen tog ansvar for at kommunikere skattereglerne klart og tydeligt, så nystartede blockchain-virksomhederne ved, hvad de har at forholde sig til. Ligeledes ville det være en fordel, hvis det blev sikret, at virksomhederne kunne få en bankkonto. Altså, helt elementære ting, som egentlig burde være en selvfølgelighed i et velfungerende samfund.

Til sidst er det offentlige Danmark i en oplagt position til at afprøve nye blockchain-løsninger. Det kunne eksempelvis være at bruge blockchain til at give borgerne kontrol over deres egne data.

Læs også vores executive briefing om blockchain. 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning