Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Sådan tænker du etik ind i dine AI-projekter

20. maj 2021 kl. 09:39
Kunstig intelligens (AI) er fremtiden – det er der vist ikke mange, der ikke har opdaget. De seneste år har AI været på alles læber, men i virkeligheden er det kun få, der virkelig forstår, hvordan man skal bruge denne teknologi i praksis.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ifølge en undersøgelse fra Alexandra Instituttet bliver hele 80 procent af AI-projekter i danske virksomheder ikke til noget. Ofte fordi projekterne var en større udfordring end først antaget.

Og det er faktisk en vigtig pointe. For når kunstig intelligens skal håndtere potentielt meget personfølsomme data, er det af utrolig stor vigtighed at have styr på alle de udfordringer, der følger med, som for eksempel etik og GDPR. Derfor bør man som virksomhed sørge for at have alt på plads, inden et AI-projekt søsættes.

Frygten for kunstig intelligens

Mennesker frygter, hvad de ikke forstår, og i aviser, bøger og film bruges AI ofte i en dystopisk fremtid, der kan virke skræmmende og bekymrende.

Det er derfor normalt, at der er 'fordomme' og spørgsmål omkring teknologien, og især når den anvendes til personfølsomme data. Kan AI være diskriminerende? Hvordan kan vi undgå at tage fordomme og bias med over i teknologien? Vil AI erstatte mennesker inden for HR-processer?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er det vigtigt at afmystificere og konkretisere AI – og at vise, at man har tænk etikken ind i teknologien.

Stor rækkevidde – store konsekvenser

En af de helt store fordele ved AI er, at man kan skabe forandringer og indflydelse på den helt store skala – men det betyder samtidig også, at det har vidtgående konsekvenser, uanset om du rammer rigtigt eller forkert med dine data. Det er vigtigt altid at huske, at AI har ægte menneskelige konsekvenser.

Derfor er det, at inkorporere etiske idéer i en virksomheds AI-projekt, faktisk det bedste middel til at forhindre bias og andre risici. Hvis man fortsætter med at trække de samme traditionelle fremgangsmåder og processer over i en kunstig intelligens, vil de samme problemer fortsætte med at opstå, og diskrimination (omend ubevidst) vil dermed også fortsætte. Med nøje udviklet AI er det muligt at fjerne de menneskelige fordomme, men kun hvis denne AI er skabt etisk.

Et af de umiddelbart største problemer med etisk AI er, at selve forestillingen om, hvad der er 'etisk', er upræcis og åben for fortolkning. Før en virksomhed kan begynde at skabe etisk AI, skal forståelsen af etiske behov defineres tydeligt for at sikre, at alle er med på, hvad der menes. Det skal også gøres tydeligt for alle, hvorfor man vil skabe netop denne bestemte AI-teknologi, og hvad dens tilsigtede formål er. Med tydelige og helt klare regler for AI-teknologien og hvordan den skal bruges, kan man beskytte sig mod muligt misbrug.

AI er kun så god, som de data den fodres med

For at skabe en etisk ramme for AI-applikationer er datakvaliteten af ​​største betydning. Det samme gælder forståelsen for, hvor dataene kommer fra. Virksomheder skal derfor bruge 'rene' data, da algoritmen kun udfører 10 til 20 procent af arbejdet. En kunstig intelligens er kun så god, som de data, den har at arbejde med. Faktisk blev mange tidligere algoritmer designet ud fra historiske data, der dermed kunne gentage gamle mønstre. Dette var for eksempel tilfældet for Amazon, som i 2018 måtte stoppe med at bruge sin AI-baserede rekrutteringssoftware.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at mindske frygten for AI, er det vigtigt at oplære folk i, hvad denne teknologi egentlig er, hvad den er til for, og hvorfor vi skal bruge den, så de bedre kan forstå den. AI er ikke længere bare et dogme, men en realitet. Vi er stadig i de tidlige stadier af dens udvikling, men vi ved, at denne innovation kommer til at revolutionere mange brancher, så det er op til os at lægge grundlaget for en god, sund og etisk brug.

Der er stadig tid!

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning