Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Nu skal der handles – flere kvinder skal tilvælge it-fagene og det kræver rollemodeller

25. oktober 2021 kl. 08:30
Kvinde computer
Illustration: Bigstock.
Omsætningen i it-branchen sætter nye rekorder, og medarbejdertilførslen stiger med høj hast. Men lige om hjørnet lurer et kæmpe benspænd for festen. En mangelsituation, hvor forskellen mellem udbud af kompetencer og efterspørgsel på samme tid er blevet afgrundsstor. Det er en af vor tids største samfundsmæssige udfordringer, og der skal handles nu!
Artiklen er ældre end 30 dage

Danske virksomheder anslås at mangle 22.000 it-uddannede i 2030, og de mest dystre af analyserne forudser endda en situation, som er tre gange så kritisk. Det er et kæmpe problem. For selv om 18 procent flere kvinder er blevet optaget på it-uddannelserne fra 2019-2021, tager kvinderne stadig kun 30 procent af pladserne. Samtidig svarer det øgede optag kun til i alt 316 kvinder, som på ingen måde kan modsvare det stadigt stigende behov for it-kompetencer. 

Problemet er stort og kritisk, for ikke alene går kvinderne glip af attraktive karrieremuligheder, virksomhederne mister talent, produktudvikling og bundlinje, mens samfundet går glip af flere gode bud på, hvordan vi skal udvikle og understøtte alt fra velfærd og sundhed til kampen mod klimaforandringerne. 

Der er brug for at handle, og tiden er knap. 

Et af de største benspænd for, at it-faget og branchen ikke er lykkedes med at tiltrække flere kvinder, er uvidenhed: stereotypen om it-nørden, som den socialt kiksede midaldrende, hvide mand; fordommene om, at it er svært og i øvrigt leder til et isoleret job i en kælder fyldt med cola; og forestillingen om, at it bare er kode. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette er jo forestillinger, som er milevidt fra, hvordan virkeligheden forholder sig. Derfor skal vi lægge os meget mere i selen for at vise, hvorfor it-faget er attraktivt for begge køn, og hvad det rummer af muligheder. Jeg anerkender, at svaret på, hvordan vi gør det, ikke er enkelt. Men jeg er ikke i tvivl om, at rollemodeller er et virkningsfuldt greb. 

Hos Technology Denmark har vi sat ét konkret initiativ i søen som vores bidrag til at skabe synlighed om de kvinder, der er gået forrest og har brudt med fordomme og stereotyper. Vi har etableret et IT-Landshold af 14 kvindelige it-studerende fra hele landet, der de næste seks måneder skal deltage på fire store events. Her skal de sammen med virksomheder og relevante organisationer vise, hvad man kan med it og teknologi overfor i alt 1.500 gymnasieelever. Vi taler ikke om køn, men viser dem i aktion. Det taler nemlig sit eget sprog. 

Holdindsatsen suppleres af en digital kampagne, hvor kvindelige erhvervsledere og it-specialister afholder ’power talks’. Det fungerer som opråb og oplysning til både forældre og de unge piger, så vi får rusket grundigt op i alle fordommene. Forældrene er nemlig de nærmeste rollemodeller for deres børn, og deres indflydelse på de unges uddannelsesvalg er markant. 

Problemet med de manglende kvinder i it-fagene er ikke løst med et snuptag eller med en enkelt indsats. Vi skal investere i og sætte tryk på markante tiltag, som reelt gør en forskel. Lad os tage udfordringen om de manglende kvinder så alvorligt, som den fortjener.

 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning