Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Metaverser er fremtidens arbejdsplads, men det stiller nye krav til lederrollen

Claus Holm, Samsung
Illustration: Samsung.
Fremtidens arbejdsplads er digital og kommer til at foregå i metaverser. Det stiller nye krav til ledelse, når medarbejdere i større eller mindre grad skal ledes på distancen.
Synspunkt2. juni kl. 15:48
errorÆldre end 30 dage

Metaverser er et omdiskuteret samtaleemne i tech-verdenen. Verdens corporate mastodonter, modehuse og tech-virksomheder nikker til, at metaverser er kommet for at blive. Ifølge Citi vil metaversøkonomien være mere end 13 billioner amerikanske dollar værd i 2030. Og i it-virksomheden Accentures årlige Tech Vision rapport med interviews fra erhvervsledere i hele verden, peger pilen for årets tech-fokus på metaverser.

Potentialet taler for sig selv, og teknologien bringer et hav af muligheder med sig. Især tror jeg på, at de virtuelle verdener kommer til at ændre vores fremtidige tilgang til arbejdslivet. Ved at transformere arbejdslivet til mere end noget, der foregår i et fysisk rum, kan metaverser vende op og ned på måden, vi organiserer os. Det gælder i alle processer lige fra produktionsled, arbejdsgange, globale samarbejder og måden at drive forretning på.

Hvordan kommer fremtidens arbejdsliv til at se ud?

Særligt de unge tager godt imod idéen om at tilbringe tid i et metavers. Hver tredje unge dansker (36 procent) mellem 18 og 29 år ser sig selv i virtuelle verdener i fremtiden. Og omkring en ud af fem ser potentiale i at bruge metaverset i arbejdsregi (19 procent) og til uddannelse (17 procent). Det viser en ny rapport kaldet Digital Close Contact – Danskernes syn på metaverser, som er lavet af Norstat på vegne af Samsung. For mig at se understreger de unges optimisme, at næste generation efterspørger et arbejdsmarked, der omfavner ny teknologi.

Med metaverser kan vi samarbejde mere fleksibelt og undgå en masse transport, der tager tid og belaster klimaet. Vi kan skabe globale sammenhold, fordi metaverset gør det muligt at holde forretningsmøder og indgå i sociale sammenhænge i virtuelle rum. I produktionsøjemed åbner metaverser muligheden for virtuelle produkteksempler, som efterfølgende kan specialproduceres on demand. Det skærer produktionsled fra, gør processen mere effektiv og giver langt mindre spild.

Tre overvejelser om fremtidens digitale leder

Som jeg ser det, er metaverset gavnligt hele banen rundt. For forretningen betyder brugen af metaverser stor tilgængelighed, global tilstedeværelse og tættere tilknytning til interessenter. For medarbejderne betyder det mere fleksibilitet og frihed, fordi man kan skifte mellem den fysiske og virtuelle verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det digitale arbejdsmarked stiller også nye krav til måden, vi skal lede vores medarbejdere i fremtiden. Mine tre overvejelser til fremtidens leder er:

1. Implementering af teknologi skal forankres af ledelsen

Det er et ledelsesansvar at implementere metaverser på en måde, så medarbejderne forstår behovet for et virtuelt univers. De skal kunne omsætte det i deres hverdag og forstå, hvordan metaverset kan understøtte arbejdsprocesser. Hvis ikke medarbejderne er ombord på idéen om at arbejde i metaverser, falder mulighederne til jorden.

2. Digital ledelse kræver tydelig kommunikation

Som leder i et digitalt arbejdsforum, skal man kunne lede medarbejdere, som man potentielt aldrig kommer til at møde i den fysiske verden. Det er svært, fordi man kommer til at mangle et fysisk rum til at afkode kropssprog, gestik og stemninger fra hinanden. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at lederen gennem metaverser kommunikerer tydeligt og giver medarbejderen en følelse af at være tæt på og tilgængelig.

3. Nærvær kan også foregå digitalt

Nogle kunne umiddelbart se det som en hæmsko, at man kun mødes som avatarer i metaverset og ikke i fysiske relationer. I stedet anbefaler jeg at vende det til en styrke, fordi metaverset eliminerer mange af begrænsningerne for at mødes socialt. Derfor anbefaler jeg, at man ofte inviterer til sociale arrangementer i metaverdenen, så medarbejderne får lyst til at mødes i metaverset. Vær nærværende og prioriter også det sociale i metaverset. Kun på den måde er jeg overbevist om, at man som leder sætter de bedste rammer for det digitale arbejdsliv. 

For nu, prioriterer jeg som leder det analoge samvær med mine medarbejdere. Men jeg ser metaverset som et supplement, der skaber nye muligheder for vores arbejdsliv. Og jeg ser frem til at udforske dets potentiale.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Skriv til redaktionsassistent på Tech Management Albert Jonathan Nyeland på ajn@ing.dk. 

 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger