Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Lad os lave en digital grøn omstilling

20. juli 2020 kl. 11:19
Christian von Stamm
Illustration: Dansk Erhverv.
Et centralt område mangler i regeringen og KL's aftale om kommunernes økonomi: Fokus på sensorteknologi, IoT-produkter og data, som Smart City-løsninger er baseret på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dette er et debatindlæg. Du er også velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til atl@ing.dk.

Regeringen og Kommunernes Landsforening har netop indgået aftale om kommunernes økonomi for 2020-2021. Aftalen indeholder beskrivelser af, hvordan parterne mener, at velfærden skal udvikles. Det handler for eksempel om samarbejde om digitalisering og en investeringsfond for nye teknologier og digitale velfærdsløsninger.  

På sidstnævnte front afsættes blandt andet 60 mio. kr. til at gennemføre 13 signaturprojekter med kunstig intelligens, som skal give erfaringer om, hvordan teknologien kan bruges til for eksempel at opspore kritiske sygdomme og reducere CO2-udledningen.

Læs også: »Digital transformation handler ikke om digitalisering, det handler om ledelse«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er positivt, at der er fokus på digitalisering og ny teknologi, men et helt centralt område mangler: Sensorteknologi, IoT-produkter og data. Smart City-løsninger bygges på anvendelse af sensorer og andre forbundne produkter, samt analyse af de data, som enhederne i netværket producerer. 

Bæredygtige byer med Smart City-løsninger

I rapporten »Klimapartnerskab for Service, it og rådgivning« fremhævede regeringen IoT og Smart City-løsninger som effektive greb til at reducere vores klimaaftryk. Konkret blev det blandt andet anbefalet, at økonomiaftalerne mellem regeringen og kommunerne burde bruges som løftestang til fremme af Smart City-løsninger.

Det har regeringen desværre ikke taget med i denne omgang, men i rapporten findes en række andre forslag – for eksempel koordinering af datastandarder for Smart City-løsninger – som kan iværksættes nu og her. Derudover bør næste økonomiaftale indeholde midler til og målsætning for brug af IoT og data til at gøre vores byer smartere og mere bæredygtige.

Regeringens Klimaråd skriver i sin evaluering af klimapartnerskaberne, at »Der er rigtig gode forslag iblandt de mange anbefalinger, også en del, som Klimarådet ikke har med i sin rapport, eller kun nævner helt overordnet. Det gælder ikke mindst på it-området, hvor partnerskabet for service, it og rådgivning har mange gode forslag«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Synspunkt: Grøn eksport viser vejen

Dansk Erhverv har tidligere lanceret udspillet ’Grøn handlekraft’ med 18 forslag til investeringer, som kan medvirke til en økonomisk corona-genopretning, der kan sætte skub i grønne og digitale investeringer.

I udspillet foreslår vi et klimamål for det offentlige indkøb og forbrug på 70 procent. Smartere byer er en god måde at nedbringe klimaftrykket af offentligt forbrug, når kommunerne løser opgaver til gavn for borgere og virksomheder. 

Der er nok at se til for regeringen, der både skal forestå en genopretning af dansk økonomi efter covid-19 og samtidig indfri ambitionerne om en reduktion af CO2-udledning på 70 procent. En del af løsningen er en dobbelt digital og grøn omstilling, og her er fremme af IoT og Smart City-teknologi en oplagt vej at gå – og nødvendigt for at det kan lykkes.

Læs også: Datakonsulenthus løber coronahjælp i gang

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning