Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Grøn eksport viser vejen

29. juni 2020 kl. 12:37
Per Diget
Per Diget Illustration: Niras.
En stærk grøn dagsorden kan være en hjælp til at komme godt ud af coronakrisen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dette er et debatindlæg. Du er også velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til atl@ing.dk

I maj fik vi nogle særdeles opløftende tal for den danske eksport af energiteknologi. Eksporten af energiteknologi og -services løb nemlig i 2019 op i svimlende 122,6 mia. kr., hvilket er en stigning på over 13 procent i forhold til året før, viser opgørelsen, der er lavet af DI Energi, Dansk Energi, Energistyrelsen, Wind Denmark og Dansk Fjernvarme.

Særligt glædeligt er det også, at eksporten af grønne løsninger steg med 20 procent, så eksporten af grønne teknologiløsninger nu udgør mere end 70 procent af den samlede eksport af energiteknologi.

Skønne minder, vil nogle måske indvende, for de her tal stammer jo fra 2019, og det år, vi er i gang med, er jo i den grad blevet slået ud af kurs af corona-pandemien. Sandt nok er der desværre ingen tvivl om, at corona-krisen, som jo allerede har haft store konsekvenser for mennesker og virksomheder, givetvis ikke er færdig med at sætte dybe spor i skæbner og regnskabsbøger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Markant fald i antallet af ansatte på lønkompensation

Men så meget desto vigtigere er det, at vi holder fast i noget, der rækker videre og udover den aktuelle krise. Her er den grønne dagsorden oplagt at holde fast i. Både fordi den, hvis vi ikke løser klimaudfordringerne, kan udvikle sig til en krise, som vi slet ikke kan overskue omfanget af, men også fordi den kan hjælpe os til at afbøde i hvert fald nogle af de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige konsekvenser af coronakrisen. 

Fem indsatsområder

For at styrke den grønne eksport, har IDA foreslået en række grønne initiativer, som bør sættes i spil politisk. De 5 indsatsområder kan styrke den grønne eksport på kort og lidt længere sigt. Til glæde for klimaet, vækst og jobskabelse.

Indsatsområderne lyder: 

  • Bedre mulighed for forsyningsselskaber til at indgå i udviklingssamarbejde og eksport
  • Styrkelse af offentlige indkøb til at fremme klimaløsninger
  • Mere grøn forskning og udvikling 
  • Øget indsats for eksportfremme af klimaløsninger samt udarbejdelse af en strategi for Danmark som grønt testland. 

Det gode er, at nogle af initiativerne også gavner på den indenlandske klimaarena, hvor de seneste uger har budt på udmeldinger af bredt forankrede klimaaftaler fra Christiansborg. Og helt aktuelt har IDA netop offentliggjort en analyse om beskæftigelseseffekterne, hvis beregninger forudser massive jobgevinster over de kommende ti år til en bred kreds af faggrupper inden for erhvervslivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men eksporten er vigtig af flere grunde, bl.a. fordi den grønne dagsorden er en global dagsorden, som vi, coronakrise eller ej, bliver nødt til at forholde os til. Derfor giver det i min optik rigtig god mening at satse på at styrke noget af det, som vi alligevel skal i gang med. Og selv om det måske tager noget tid at komme tilbage på det flotte eksportspor fra 2019, er der i den grad god grund til at bygge videre på det grønne grundlag, som har givet job og vækst til rigtig mange danske virksomheder. Både de, der producerer de grønne løsninger, og de mange underleverandører, der leverer komponenter og services til den grønne industri.

Læs også: Leder: Lad os få udpeget Danmarks kriseleverandører

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning