Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fra lynomstilling og nødberedskab til konstant omstillingsevne

8. april 2021 kl. 16:00
Hvis lynomstilling var kodeordet i april 2020, hvor pandemiens første bølge var på sit højeste, så mener vi, at kodeordene i april 2021 er permanent omstillingsevne. Det præger arbejdslivet og strategiudviklingen inden for automatisering og digitalisering. Tre ting bliver afgørende: Der skal skabes en ’digital tråd’, teams omkring digitalisering skal udvides, og ønsker om en geografisk afgrænset supply chain skal modsvares af automatisering på højt niveau.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sidste år omkring denne tid blev industrien og hele samfundet mødt af en hel ny udfordring. Pandemien satte spørgsmålstegn ved hele vores livsform og den medførte en omstillingsvilje og -hastighed i industrien, som vi ikke havde troet mulig. Vores viden gik fra at være konkurrencemæssig nyttig til på flere måder at være livsvigtig. 

Virksomheder som Louis Vuitton, Carlsberg, Ørsted og Nyborg Destilleri omlagde i lyntempo produktionen og fremstillede håndsprit. Volkswagen producerede med lynets hast mundbind og termometre. Og for vores eget vedkommende blev vi involveret i at fremstille en open source-nødrespirator gennem Aalborg Universitet, som blev lanceret for præcist et år siden - efter 17 dages intenst arbejde.

Pandemien satte fokus på forsyningskæder

Både hvad angik respiratorer, forsyningslinjer og værnemidler så vi i pandemiens første bølge, at rigtigt mange bidrog med deres tid og ekspertise i unikke teams på tværs af traditionelle faggrænser og af offentlig/private skel. Det blev klart, at vi alle var langt mere sårbare, end vi troede. Basale varer og komponenter var pludselig uden for vores rækkevidde.



Meget lod sig gøre i rivende fart. Og det var fantastisk. Nu er vi blevet et år klogere, og der er fokus på, at økonomisk rentabel omlægning, som for eksempel en ny forsyningskæde mv. kræver planlægning – en samlet produktion, der skal være rentabel og bæredygtig i mange år, ændres ikke med et fingerknips. Men efterspørgslen omkring insourcing og ’kortere’ og mere lokale forsyningskæder fylder meget.

Pålidelighed og omstillingsevne vigtigst for fremtidens produktion

Der er fremlagt flere scenarier for, hvordan fremtidens samfund indrettes, og hvad der bliver kendetegnende for både vores privat- og arbejdsliv. Det påvirker i sagens natur også, hvordan automatisering og digitalisering planlægges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi tror, at vi i løbet af 2022 har en hverdag, hvor vi kan alt det, vi også kunne i 2019. Men vi vil være langt mere optagede af faktorer som sikkerhed, hygiejne, pålidelighed og forudsigelighed. Vi vil være præget af et ønske om kontrol, nærkontrol, og af større omstillingsevne. Det gælder også virksomheder. Her handler kontrol og omstillingsevne i høj grad om insourcing og en nær og kort supply chain.

Min påstand er, at omstillingsevnen defineres af tre ting 1) digitaliseringsgrad og 2) teams 3) det eksisterende produktions-setup.



Digitaliseringsgrad.
Omstillingsevnen er optimal, når virksomheder har et digital roadmap, eller en egentlig digital tråd, hvor data følger produkt fra idéfase til levering til kunde. Faktisk viser vores data, at virksomheder der arbejder med en egentlig digital tråd bliver op 40 procent hurtigere til at dels skabe nye flows og designs, samt hurtigere til at tilpasse sig til skiftende behov.



Analysegrundlaget i en digitaliseret virksomhed er mere fyldestgørende og specifikt, og brugt korrekt giver det ledelsen bedre input til at træffe beslutninger. Det giver virksomhedens ledelse mulighed for at levere konstant omstillingsevne.

Teams. En digital tråd giver langt bedre mulighed for hurtig implementering af forandringer. Men det kræver noget at høste fordelene ved digitalisering. Virksomheder bør have egentlige data-ingeniører eller data scientists, som kan omsætte de ganske store mængder af viden, som digitaliseringen leverer.

Dernæst skal teamet sættes, så salg, forecasting og markedsføring er med på råd i digitaliseringen. Det kan give klarhed over, hvilken viden der kan være interessant og hvad der er centralt for kunderne. Eksempelvis forsyningssikkerhed. Endelig skal HSE eller CSR-teamet med om bord. For de fleste er der væsentlige ressourcebesparelser i digitalisering, og det er væsentligt at vide, hvilke der er vigtigst, og hvordan de dokumenteres. For fremadrettet bliver bæredygtig produktion kun vigtigere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktions-setup. Vi mærker en markant stigning i opgaver med fokus på at hjemtage, sikre og forkorte supply chain. Der er igennem årtier investeret i at opbygge og etablere de eksisterende forsyningskæder, og der er investeret i produktionsanlæg. Afhænding af anlæggene eller egentlig flytning af disse er ingen enkel sag. Hjemtagning af opgaver til Danmark og Europa kommer til at fylde meget i de kommende år, men uden en stringent strategi for automatisering og digitalisering er både lønsomhed og bæredygtighed i fare.

Et år med pandemi har bragt meget nyt med sig, som samlet set gør os bedre rustede til fremtidens automation.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning