Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Dine medarbejderes effektivitet er ikke bedre end den hybride arbejdsplads, du tilbyder dem

12. august 2021 kl. 11:00
Fysiske rammer og social interaktion er to af de væsentligste områder, som virksomheder skal have fokus på, hvis de ønsker en effektiv hybrid arbejdsmodel, mener den danske landechef i Epson.
Artiklen er ældre end 30 dage

De sidste 18 måneder har åbnet manges øjne for potentialet ved hjemmearbejde. Men en del virksomheder har ikke haft tid til omhyggeligt at planlægge skiftet. Det skyldes formentlig, at mange ledere før pandemien affejede hjemmearbejde som en nærmest radikal tanke, mens de nu har set mulighederne i hjemmearbejdspladsen.

Arbejdsgiverne har dog ofte været nødt til at improvisere sig til de hybride it-løsninger. Og medarbejderne har selv måttet indrette hjemmekontoret – uanset om rammerne var til det eller ej. Nu viser sprækkerne sig så: En ny undersøgelse, vi har foretaget hos Epson, afslører, at 45 procent af europæiske medarbejderes motivation vil lide et knæk, hvis hjemmearbejdet fortsætter som hidtil.

Respondenterne udtrykker, at det står skidt til med trivslen på hjemmekontoret. For størstedelen gælder det, at de savner mere interaktion med kolleger, mens manglende teknologisk udstyr for mange er årsagen til den dalende motivation.

Alligevel har hjemmearbejde haft klare fordele. Dets iboende fleksibilitet er fortsat i høj kurs, og adskillige undersøgelser har i årets løb slået fast, at hybride arbejdsmodeller, hvor medarbejderne veksler mellem hjemme- og kontorarbejde, er kommet for at blive. Vores egen undersøgelse er bestemt ingen undtagelse. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i takt med at en midlertidig løsning har udviklet sig til en permanent, er tiden inde til, at virksomheder sætter fokus på den hybride arbejdsmodel. Og med det mener jeg, at det er nødvendigt at zoome ind på netop de to forhold, som vores undersøgelse antyder bør forbedres: de sociale forhold og de fysiske rammer.

Giv det sociale bedre vilkår

Hvis det hybride arbejde skal lykkes på lang sigt, skal vi gøre begge arbejdsmiljøer gunstige. Det kræver, at vi tager højde for hjemmearbejdets sociale begrænsninger.

Social interaktion er et fundamentalt behov for os alle – for nogle mere end andre. Derfor kan det heller ikke overraske, at når man arbejder alene ved køkkenbordet, i soveværelset eller på badeværelset (ja, det gør nogle virkelig), amputerer det motivationen for næsten to tredjedele af medarbejderne, som vores undersøgelse viser.

Videomøder stiller måske den værste interaktionssult. Og selvfølgelig skal medarbejdere fortsat være forbundet med hinanden virtuelt. Men vi skal lære at tænke i andre baner, der mindsker isolationsfølelsen for de hjemmearbejdende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her skal HR på banen og se nærmere på hjemmekontorets faldgruber kontra muligheder. Jeg forestiller mig, at vi skal afprøve fleksible arbejdstider samt give medarbejdere bedre mulighed for at socialisere i det hele taget – ikke kun med kolleger – for at finde den model, der passer bedst alt afhængigt af personen og jobfunktionen.

Få styr på udstyret 

Den anden afgørende faktor er værktøjet, virksomheden stiller til rådighed på den hybride arbejdsplads. 

Pandemien har været nødens æra. Faktisk viser vores undersøgelse, at 52 procent af de ansatte er endt med at arbejde på improviserede overflader som gulvet, kasser og strygebrætter. Det går simpelthen ikke. Hvis hjemmearbejde skal være en holdbar løsning fremover, skal medarbejderne have samme ergonomiske stole, skriveborde og skærme som på kontoret. Det er ikke bare et spørgsmål om ømme rygge og overanstrengte øjne, men slet og ret motivation.

Nu, hvor verden åbner igen, er det altså med nye arbejdsmuligheder. Det virker usandsynligt, at vi alle vender tilbage til at arbejde fuldtid på kontoret, og derfor bliver der netop større behov for at tage hånd om medarbejderne uden for kontoret også. Det gælder helt enkelt om at tage højde for hjemmekontorets ømme punkter og lytte til medarbejdernes behov. Præcis som vi altid har gjort inden for virksomhedens fire vægge. Gør vi det, er jeg overbevist om, at vi kan vende pandemiens efterdønninger til noget bedre.

 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning