Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Digitale assistenter kan være skattede medarbejdere om 15 år

3. december 2020 kl. 18:371
Er din virksomhed klar til en fremtid, hvor kunstig intelligens genererer mere omsætning end de ansatte? Tre bud fra en international undersøgelse ridser nogle bud på en fremtid op.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvordan ser arbejdsmarkedet ud om 15 år? Er fuldtidsansatte et særsyn, digitale assistenter velansete kolleger, og investeringerne i teknologi og kunstig intelligens en tvingende nødvendighed? Det kan virke uoverskueligt at kigge så langt ud i fremtiden. Særligt når vi befinder os midt i en pandemi, hvor mange virksomheder har mere end rigeligt at gøre med at omstille sig til den virkelighed, vi befinder os i netop nu. Ikke desto mindre gør virksomheder klogt i at have et langsigtet perspektiv, for det gør det muligt at udnytte de svære omstændigheder og trykteste fleksible arbejdsformer, som bliver en integreret del af fremtidige arbejdsliv.

En større grad af fleksibelt arbejde er i hvert fald et fremtidigt grundvilkår, viser en international undersøgelse blandt virksomhedsledere og medarbejdere, som Oxford Analytica og Coleman Parks har foretaget på vegne af Citrix. Undersøgelsen kortlægger fremtidens arbejdsstyrke, arbejdsmodeller og arbejdspladser, og inden for alle tre områder kommer teknologi til at skabe markante forandringer. Lad mig opridse tre af undersøgelsens mest interessante bud på fremtiden:

1 Farvel til de fuldtidsansatte

Virksomheder og medarbejdere har fået smag for fleksibelt arbejde. I dag vedrører det hovedsageligt stedet, hvorfra en medarbejder arbejder, men om 15 år bliver begrebet ’fleksibelt arbejde’ for alvor foldet ud. Hele 60 procent af de adspurgte arbejdstagere vurderer, at fastansættelser bliver en sjældenhed, mens 80 procent af de adspurgte virksomhedsledere forventer, at der kommer teknologiske platforme, som tilbyder hurtig adgang til højt kvalificerede specialister på en form for freelance-basis. Det gør virksomheder i stand til hurtigt at skifte strategisk retning og møde kunders omskiftelige behov. 

2 Produktiviteten skyder i vejret

Forudsigelsen om færre fastansatte kan lyde som et opgør, hvor robotter og teknologi erstatter mennesker på arbejdsmarkedet. Det er dog ikke tilfældet. Tværtimod kommer teknologi til at understøtte og hjælpe medarbejdere i deres daglige arbejde ved at prioritere tid og opgaver baseret på data fra den enkelte medarbejder og på tværs af arbejdspladsen. Hele 83 procent af de adspurgte forventer således, at teknologi vil automatisere rugbrødsopgaver og frigøre tid til mere meningsfuldt arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan være i form af personlige digitale assistenter, der skemalægger møder ud fra faktorer som deltagernes forventede blodsukkerniveauer. Den digitale hjælp vil forbedre medarbejdernes mentale og fysiske helbred og samtidig skærpe produktiviteten. Teknologi kan altså føre til konkrete forbedringer for både medarbejder og virksomhed.

3 Kunstig intelligens er nøglen til vækst

Du kommer ikke til at konkurrere med en kunstig intelligens om dit næste job. Men I kommer måske til at kæmpe om lønforhøjelserne. Virksomheder bliver død og pine nødt til at investere i teknologi og i særdeleshed kunstig intelligens for at åbne sluserne til nye indtægtskilder og vækst. Det er der udtalt enighed om blandt de adspurgte. 90 procent af virksomhedslederne forventer, at investeringer i kunstig intelligens i 2035 vil være den største drivkraft til vækst. Og 72 procent af alle de adspurgte forventer, at kunstig intelligens allerede i 2030 vil generere større omsætning end de mennesker, der er ansat.

Forandringer, arbejdsmarkedet har undergået det forgangne halve år, har udfordret virksomheder til at gentænke, hvordan de indretter arbejdsgange og hverdagen. Forandringerne bliver bestemt ikke mindre de kommende 15 år. Og mens det kan synes ualmindeligt kaotisk, så gemmer der sig muligheder i moradset. Så mens virksomheder arbejder med en ’ny normal’, bør de allerede have øje for den ’næste normal’, hvis de vil skabe succes i fremtiden. 



 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

1 kommentar.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
1
4. december 2020 kl. 09:50
Super god artikel Anette !

Super god artikel Anette !