Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Derfor er den accelererende digitalisering godt nyt for klimaet

22. februar 2021 kl. 13:09
Digitalisering, elektrificering og bæredygtighed er tre nært forbundne trends, som gensidigt forstærker og accelererer hinanden. Den øgede digitalisering som følge af coronapandemien er derfor ikke kun godt nyt for virksomheder, men også for klimaet, mener datacenterekspert Tom Bøjland.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sidste år satte i dén grad digitaliseringsdebatten i perspektiv. Det er tydeligt, at pandemien har forårsaget store – i hvert fald midlertidige – forandringer i menneskers levevis over hele kloden.

Men samtidigt er der ingen tvivl om, at denne 'forstyrrelse' af vores vante gænge kunne have været betydeligt mere udfordrende for os at håndtere, hvis det ikke var for den allerede højt digitaliserede kultur, der præger mange områder af vores hverdag. 

Danske virksomheder er nogle af de mest digitaliserede i verden, og det er kommet dem til gode under pandemien, hvor mange uden de store problemer har kunnet fortsætte arbejdet digitalt.

Det betyder selvfølgelig ikke, at alle virksomheder var godt forberedt på den uforudsete begivenhed, pandemien var. Mange har været nødt til at fremskynde planer, der lå længere ude i horisonten, flytte tjenester til skyen og finde nye måder at skaffe personalet adgang til vitale data og derved realisere en ellers årelang digitaliseringsstrategi nærmest over natten. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

78 procent af teknologi-, medie- og telekommunikationsvirksomhederne har sammen med 74 procent af de finansielle institutioner og 65 procent af forbrugervare- og detailvirksomhederne fremskyndet deres digitale transformationsplaner som følge af COVID-19, viser en global undersøgelse foretaget af advokatfirmaet Baker McKenzie.

Som Microsofts administrerende direktør Satya Nadella udtrykte det i april, har vi været vidner til den ret imponerende bedrift, at »to års digital transformation blev udrullet på to måneder«.

Sammenvævning af tendenser 

Selvom tempoet, forandringerne foregår i, er bemærkelsesværdig, tror jeg endnu ikke, at vi er begyndt at forstå betydningen af den digitale acceleration, der er sket i 2020.

Digitaliseringen er kun én ud af en hel række forbundne trends, der virkelig kommer til at ændre på den måde, verden fungerer på. Og pandemien har rykket horisonten for den omvæltning væsentligt tættere på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tænk på, at digitalisering, ud over at omstrukturere eller erstatte eksisterende systemer med databaseret teknologi, altid er en overførsel af energi fra ét system til et andet.

Stigningen i hjemmearbejde som et resultat af social afstandtagen er et godt eksempel: Mens energiefterspørgslen på cloud computing sandsynligvis steg som følge af hjemmearbejde, særligt hvad angår videomødetjenester, erstattede det samtidigt pendling, som i høj grad er drevet af olie som energikilde.

På samme måde muliggør stigningen i online indkøb mere effektive leveringsruter fremfor færre individuelle ture, on-demand indkøb eliminerer energiforbruget fra overproduktion og opmagasinering, og online banksystemer reducerer behovet for at drive og vedligeholde finansiel ejendom.

Digitalisering af systemer er derfor også elektrificering af systemer. Sammen med transport-, industri- og bygningselektrificering er dette baggrunden for forventningen om, at Nordeuropas samlede elforbrug vil stige med 65 procent inden 2050, som det er blevet beregnet i en Bloomberg NEF-rapport. 

Det stigende elforbrug kan umiddelbart lyde som dårlige nyheder for vores klimamål, men faktisk vil en forskydning af efterspørgslen hen imod elektrificerede systemer stimulere efterspørgslen på vedvarende energi, som generelt er billigere end fossile brændstoffer.  

Der er tale om en positivt forstærkende spiral mellem digitalisering, elektrificering og indførelsen af vedvarende energikilder: Vedvarende energi kræver digitaliserede systemer til produktion, transmission, lagring og brug. Men selvom vind og sol er yderst effektive og økonomiske måder at generere elektricitet på, er de i deres natur mindre forudsigelige og konsistente end fossile brændselsbaserede produktionskilder.

Derfor øges behovet for digitale systemer, som kan reagere hurtigt på udsving i produktionen, ligesom strømmen også kommer til at spille en rolle i styringen af ​​nettets ydeevne. Allerede nu bruges energilagre som for eksempel backupsystemer til datacentre og elbiler til at hjælpe med at afbalancere nettets frekvens og ydeevne.

Når digitalisering, elektrificering og indførelsen af vedvarende energikilder accelererer, bliver disse sammenkoblinger dybere og mere dynamiske – og denne sammenvævning af tendenser er en positiv cyklus, der vil blive ved med at forstærke sig selv. 

Digitalisering og bæredygtighed er to sider af samme mønt 

I digitaliseringens tidligste dage blev beslutninger omkring digitalisering stort set taget uafhængigt af overvejelser om elnettet. Over tid blev datacenterapplikationer kritiske for hele elnettet, og beslutningerne blev afhængige af strømmens kvalitet, tilgængelighed og pålidelighed for at sikre fortsat drift.

I dag er data og elektricitet blevet gensidigt afhængige af hinanden: regeringer træffer politiske beslutninger omkring elnettet med udgangspunkt i udviklingen af datacentre, og datacenteroperatører planlægger til gengæld konstruktioner efter netkapaciteten.

Når vi sporer dette skift ind i fremtiden, kommer digitalisering og bæredygtighed til at blive synonyme udtryk i mange sammenhænge. Det samlede strømbehov i datacentre og netværk vokser hurtigt, og dette vil drive implementeringen af ​​vedvarende energikilder.

Digitalisering og bæredygtighed er derfor langt fra konkurrerende bekymringer: Tværtimod vil skyen bane vejen til CO2-neutralitet og omvendt.

 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning