Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

5 skridt til at få styr på jeres digitale livsnerve 

28. september 2020 kl. 10:50
Søren Schønnemann
Illustration: Coromatic.
Efter covid-19 har sat turbo på digitaliseringen i mange virksomheder, kan det være en god idé at give sin digitale infrastruktur et servicetjek.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dette er et debatindlæg. Du er også velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til atl@ing.dk. 

Data og digitalisering er noget af det, som bør stå øverst på alle virksomheders radar lige nu. Udviklingen går stærkt og nedlukningen af samfundet har sat ekstra skub i denne tendens. 

Tal fra Dansk Industri viser, at 60 procent af virksomhederne har øget brugen af digitale arbejdsformer, og 23 procent har styrket deres online salgskanaler. Læg dertil oven i, at verdens forbrug af data er stærkt stigende – bare i Danmark alene kan Dansk Energi fortælle, at forbruget af data under corona-nedlukningen er vokset med 40-50 procent. 

Der tegner sig således et tydeligt billede af, hvor vigtigt det fremadrettet er at have helt styr på håndteringen af data og den digitale infrastruktur. 

Svært at få ledelsens opbakning

Men det kræver først og fremmest, at der er opbakning og fokus på denne vigtige opgave – ikke bare i it-afdelingen, men også helt for enden af bordet i direktionslokalet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis vi ser på vores årlige undersøgelse blandt ansvarlige for datacentre og anden kritisk infrastruktur hos store og mellemstore virksomheder, så viser der sig et mønster af, at it-ansvarlige i alt for stor udstrækning ikke bliver hørt, når de understreger behovet for risikoanalyse og beredskab. 

I den seneste rapport, som blev offentliggjort i 2020, og hvor 260 it-ansvarlige deltog, svarede 30 procent, at der ikke sættes ressourcer af i budgettet til risikoanalyser, og 20 procent svarede, at ledelsen ganske enkelt ikke prioriterer spørgsmålet. Desværre er dette resultat en gentagelse af tidligere års undersøgelser. 

Spørgsmålet er, om der vil tegne sig et andet billede efter nedlukningen i foråret – i en tid, hvor det stod klart for alle, at den digitale livsnerve i forretningen er afgørende for en virksomheds overlevelse. 

Lige nu kæmper mange virksomheder en kamp for at holde en positiv bundlinje, og det er den daglige drift og det kortsigtede, der fylder. Heldigvis er en stor del af erhvervslivet mindre berørt, men andre er meget berørte. De sektorer, der er ramte, har alt andet lige fokus kortsigtet på ren overlevelse. Det har afsmittende effekt til andre brancher, som er mindre direkte berørte, men afhængige af de berørte brancher, og de bliver derfor også tvunget til at se på det kortsigtede. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den aktuelle samfundskrise er en god anledning til at give sin nuværende digitale infrastruktur et servicetjek, så man ikke lukker og slukker den dag, uheldet er ude, og virksomhedens digitale infrastruktur går ned. 

Så, hvis du er ansvarlig for den digitale infrastruktur i din virksomhed, så er min opfordring til dig: Tag problemet op med ledelsen igen. Gerne med støtte i nedenstående tjekliste til effektiv løsning:

1. Få ledelsen med: 

Størstedelen af virksomhedernes aktiviteter er på rekordtid blevet digitale. Tallene fra DI viser, at hele 60 procent af virksomhederne har øget deres digitale aktiviteter.

De øgede digitale aktiviteter gør det væsentligt for ledelsen at få afdækket, om virksomheden har den rigtige strategi og setup, der gør det muligt at tilpasse den digitale infrastruktur til ændringer i forretningen. 

Så snart analysen er foretaget, kan I gå i gang med at handle på problematikken. Løsningerne ligger heldigvis lige for. 

2. Tænk lokalt: 

I Danmark har vi stor erfaring med at etablere datacentre, der er miljøvenlige, økonomisk rentable, sikrer maksimal oppetid og har lave elpriser. Desuden har vi i Danmark en pålidelig infrastruktur, der mindsker sårbarhed i kritiske situationer. 

De store internationale spillere har for længst fået øjnene op for de helt særligt attraktive fordele og muligheder, der er ved at opføre datacentre i Danmark. Facebook har bygget et i Odense, Apple bygger i Viborg og Google er i gang med at etablere datacenter i Fredericia og Aabenraa. 

Det er således tydeligt, at der er mange fordele ved at opbevare sine data i Danmark, men vær opmærksom på, at der kan blive kamp om pladserne, hvis I ikke forholder jer i tide. 

3. Sørg for 100 procent oppetid

Få en ordning, der sikrer oppetid i serverrummet hele døgnet rundt alle årets dage ved at bruge den nye teknologi inden for modulære datacentre og intelligente anlæg. 

Optimal oppetid sikres ved at bygge to ens parallelle datacentre, så det ene altid kan tage over fra det andet. Det er en løsning, man eksempelvis ser på hospitaler, da det kan koste liv, hvis dataforbindelsen bare nogle få sekunder afbrydes. 

4. Design miljøvenligt og effektivt: 

Jeres datacenter skal indrettes så effektivt som muligt, og målet er at optimere køle- og nødstrømsanlæggene. 

Der skal bruges så lidt strøm som muligt, og datacentret skal leve op til de væsentligste krav for miljøvenlighed. Jo mere ’grønt’, jo mindre ’sort’. 

5. Fleksibel og fremtidssikre løsning: 

En løsning, der sikrer infrastrukturen, er en stor investering, og derfor skal I kunne tilpasse jeres it-situation efter ændringer i behovet. 

Det betyder, at der skal være indbygget mulighed for udvidelse af kapacitet og at komponenterne, der indgår, skal være fremtidssikret. 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning