Volvo lægger om til 'legoklodsproduktion' for at nå mål om at køre grønt

Volvo elektrisk lastbil
Volvo Trucks har testet batterierne i sine elektriske lastbiler i ekstremt kold vejr tæt på polarcirklen. Illustration: Volvo Truck Corporation. Se større version
For at imødekomme sin strategi om at køre på el eller grønne brændstoffer i 2040 griber Volvo GTO til modulær produktion, som gør det fleksibelt at producere de helt nye platforme uden en kæmpe investering på én gang.
Løsninger10. januar kl. 08:00

I 2040 skal alle nye lastbiler, der kører ud af Volvo GTOs fabrikker, køre på el eller grønne brændstoffer. Det kræver store forandringer i produktionen, som normalt ville kræve enorme investeringer i nyt produktionsudstyr. 

Men med en helt ny tankegang om at modularisere produktionsudstyret, så hver maskine, anlæg eller robot er bygget op af moduler, der kan skiftes ud, undgår Volvo at tage alle de store investeringer nu og her fortæller Tobias Högfeldt, der er produktionsingeniør og global metodeansvarlig for produktionen i Volvo GTO Powertrain. 

»Det betyder, at vi kan øge volumen og kapaciteten ved at tilføje flere moduler, og det betyder mindre investeringer ad gangen. Efterspørgslen vil stige over tid, men vi vil gerne undgå at tage alle de store investeringer med det samme.« 

Ved at bryde produktionssystemet eller udstyret op i moduler, som kan sammensættes på nye måder, er det nemmere og hurtigere at omstille produktionen – lidt som at have et produktionsanlæg, der er sat sammen af legoklodser. 

»Vi har et stort behov for at være hurtige til at tilpasse os til nye teknologier i forhold til el-lastbiler. Før lavede vi ændringer på platformene, nu er det helt nye platforme, vi skal producere – på den halve tid,« siger han.

Så hele øvelsen med strategien er at producere så billigt som muligt i et omskifteligt verdensmarked og samtidigt have et produktionssystem der kan understøtte hurtig lancering af nye produkter. 

Få fuld adgang til Tech Management

Vi skriver til direktører, strategiske ledere og projektledere. Som Danmarks teknologifokuserede ledelsesmedie hjælper Tech Management dig med at navigere i og forstå nye teknologier, implementere de nødvendige forandringer og følge vigtige trends inden for forandringsledelse, projektledelse mv. Vi har viden og råd både til dig, som netop er gået i gang med teknologi- og strategiimplementering, og til dig, som er godt i gang. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Tech Management
Alt indhold på Tech Management er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.