Virksomheder kræver private netværk til 5G

17. februar 2020 kl. 10:00
Ericsson har sat nyt 5G-kompatibelt udstyr op på 40 mobilmaster i Helsingør. Nu er fem mobilmaster forbundet i et aktivt 5G-netværk.
Illustration: Illustration: TDC Net.
Der er stor uenighed om danske industrivirksomheder skal kunne etablere lukkede private 5G-netværk. Teleselskaber og DI siger nej, mens Mærsk, Grundfos, Norlys, Banedanmark, DR og TV2 siger ja. Nu afventer alle Energistyrelsens beslutning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvem skal have råderet over de radiofrekvenser, der skal bruges til den næste generation mobilnetværk 5G? Det spørgsmål vækker stor debat i telebranchen og hos de industrivirksomheder der potentielt kan overtage kontrollen over bestemte radiofrekvenser og selv drive lukkede private 5G-netværk.

Det viser høringssvar som 21 virksomheder og brancheorganisationer har sendt til Energistyrelsen, der har efterspurgt hvor interessen er for private 5G-netværk i Danmark.

I den danske 5G-handlingsplan fra februar 2019 bad den daværende regering Energistyrelsen om at undersøge mulighederne for at etablere private lukkede 5G-netværk efter samme model som i Tyskland, hvor de tyske telemyndigheder for nyligt har reserveret 100 MHz i 3,5 Ghz-frekvensbåndet til private 5G-netværk.

På den ene side står teleselskaberne TDC, Telia, Telenor og 3, som driver de tre store mobilnetværk i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er vurderingen - måske ikke så overraskende - at der ikke behov for private netværk, og at teleselskaberne godt kan opfylde virksomhedernes krav til pålidelighed, sikkerhed og lav latenstid, selvom kommunikationen foregår på offentlige netværk, som drives af teleselskaberne.

»Teleselskaberne har generelt fuld forståelse for, at private virksomheder ønsker at udnytte de muligheder, som ekstremt pålidelige, sikrede 5G-netværk kan bidrage til. Det er i forlængelse heraf Teleselskabernes vurdering, at industriens behov kan imødekommes uden reserveret spektrum i 3,5 GHz-frekvensbåndet,« skriver de fire teleselskaber i sit høringssvar.

Læs også: Regeringen klar med 5G-handlingsplan: Andre EU-lande buldrer allerede afsted

DI: Industrien forstår ikke 5G-teknologien endnu

Teleselskaberne mener heller ikke at efterspørgslen for private 5G-netværk er stor nok til, at Energistyrelsen skal friholde bestemte frekvensblokke til private 5G-netværk på bekostning af offentlige netværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»En beslutning om forlods at reservere frekvenser til etablering af private 5G-netværk vil være et brud med den hidtidige praksis om, at der sker en markedsbaseret udrulning af infrastruktur i Danmark,« skriver teleselskaberne.

Den samme melding kommer fra brancheorganisationen DI, som ikke mener, at industrien for alvor har forstået, hvordan de skal udnytte 5G. DI er brancheorganisation for både de klassiske fremstillingsvirksomheder, men har også flere af de store teleselskaber som medlemmer.

»Konklusionen er, at emnet i Danmark ikke har nået en modenhed, der gør, at det er nemt at foretage et varigt designvalg for tildelingen, der skal være af længere varighed (15-20 år). I Dansk Industri betragter vi situationen sådan, at industrien gerne vil bevare muligheden for at bruge lokale/private 5G-net, men i det store hele ikke har nået en modenhed i forståelse af perspektiverne af teknologien, der gør, at de er klar til at formulere deres behov endegyldigt,« skriver DI og anbefaler at der ikke p.t etableres private netværk.

Det er især udsigten til at dedikere dele af 3,5 GHz-frekvensbåndet der vækker bekymring hos teleselskaberne. Det er netop det frekvensbånd som internationalt er udpeget som et centralt 5G-bånd.

»Det er Teleselskabernes vurdering, at ved tildeling af samtlige frekvenser i 3,5 GHz-båndet til mobiloperatørerne vil det ikke alene muliggøre, at der kan bygges hurtige og kapacitetstunge forbindelser på det offentlige mobilnetværk, men det vil samtidig være muligt at imødekomme og tilgodese lokale og private aktørers servicebehov,« skriver teleselskaberne.

For selvom virksomhederne ikke får direkte kontrol over hele 5G-netværket, så kan den nye funktion netværkslicing opfylde det behov virksomhederne har for pålidelige netværk. Netværksslicing betyder, at et mobilnetværk opdeles i flere virtuelle net, der fungerer uafhængigt af hinanden, så man kan dedikere dele af mobilnettet til bestemte formål, eksempelvis til realtidskritiske maskiner og robotter i industrien.

»Med 5G er det endvidere muligt at foretage network slicing, som gør det muligt på en omkostningseffektiv måde at implementere lokale, skræddersyede specielle/private netværkstjenester til virksomheder og særlige interessegrupper. Network slicing er én af de største forskelle mellem 4G- og 5G-teknologierne. Det vil her også være muligt at implementere lokale applikationsløsninger gennem grænsefladen,« skriver teleselskaberne.

Den udlægning er der dog langt fra enighed om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Danmark risikerer at tabe kapløb om 5G-netværk

Private netværk er et krav for at bruge 5G

Hos DR og TV2 vil de meget gerne bruge de kommende 5G-netværk til at klippe kabler i studiet og på udendørs droneoptagelser. Men det kræver at DR og TV2 får kontrol over egne 5G-mobilnetværk.

»Det er DR’s umiddelbare vurdering af offentlige 5G-net ikke vil kunne løfte DR’s krav i forbindelse med produktion af medieindhold. Derfor vil DR på det kraftigste opfordre til, at der afsættes frekvenser til private netværk, skriver DR i sit høringssvar.

Den samme melding kommer fra DR’s konkurrent TV2, som allerede i dag tester 5G som en erstatning for kabler i TV-studier og droner til direkte udendørsoptagelser.

»Som public service medie ser TV 2 det som væsentligt for den nuværende og fremtidige medie- og indholdsproduktion at have mulighed for etablering af private 5Gnet. TV 2 ser det som væsentligt for den nuværende og fremtidige medie- og indholdsproduktion at have mulighed for etablering af private 5G-net. For at få den nødvendige leveringssikkerhed og service, er kontrol over frekvensspektrum og netværk forretningskritisk,« skriver TV2.

Både DR og TV2 understreger, at de ikke selv har planer om at blive teleoperatører og drive et privat 5G-netværk, men at de udelukkende har behov for at have kontrol over hvem og hvad der sendes over de nye 5G-netværk.

Læs også: Sukker efter 5G: Mobile robotter savner stabile trådløse netværk

Grundfos: Private 5G-netværk er nødvendige

Den samme kontante melding kommer fra de to store danske industrigiganter Grundfos og Mærsk. Pumpeproducenten Grundfos fra Bjerringbro skriver at lukkede private 5G-netværk er en forudsætning for at 5G overhovedet bliver taget i betragtning for Grundfos, mens Mærsk skriver:

»For at kunne få trådløse netværk til business kritiske applikationer med en garanteret kvalitet, er det nødvendigt med licenseret bredbåndsspektrum,« skriver Mærsk og det Mærsk-ejede APMT (AP. Moeller Terminals) i et fælles høringssvar.

Private lukkede mobilnetværk er langt fra ukendt, men det plejer at være forbeholdt kritisk infrastruktur, og ikke produktions- og logistikvirksomheder. Hos Banedanmark bruger man i dag et privat 2G-netværk - GSM-R - til tale- og datakommunikation mellem lokomotivførere, rangerfolk, trafikledere og signalsystemet. Banedanmark oplyser at de kommende transmissionsstandarder for togdrift forventes at blive baseret på 5G.

»Banedanmark bekræfter således at vi har behov for at kunne etablere privat 5Gnetværksforbindelse for at understøtte tjenester inden jernbanetransport senest når det nuværende 2G-net (GSM-R) bortfalder omkring 2030,« skriver BaneDanmark i sit høringssvar.

Hvis ikke det sker, så bliver det svært at sende IC3- og IC4-toge rundt i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis Banedanmark og øvrige forvaltere af kritisk infrastruktur ikke kan få adgang til 5G-net med den rette dækning, kvalitet og IT-sikkerhed er det en trussel mod jernbanedriften.«

Læs også: Fleksibilitet er kernen i 5G: Her er teknologierne bag fremtidens mobilnet

Siemens har 5G-netværk på tysk fabrik

Det er ikke kun i Danmark at industri- og logistikvirksomheder lige nu undersøger mulighederne for at få etableret egne private mobilnetværk.

I Tyskland har Siemens allerede åbnet for et privat 5G-netværk helt uden involvering af en teleoperatør, fordi de tyske telemyndigheder, Bundesnetzagentur, som de eneste i verden indtil videre, var valgt at afsætte 100 MHz på 3,7-3,8 GHz-båndet til private netværk, som virksomheder kan byde ind på. Det svarer til omkring en fjerdedel af 3,5 GHzfrekvensbåndet. Udover Siemens har flere tyske bilproducenter, fx BMW, Volkswagen og Daimler vist interesse for private 5G-netværk.

En ny rapport fra analyse- og konsulentvirksomheden Deloitte viser at omkring 100 virksomheder verden over arbejder med at teste private 5G-netværk i år. Det sker blandt direkte via netværksleverandører som Nokia, Qualcomm og Ericsson, der traditionelt producerer netværksudstyr og driver netværk for teleselskaber og ikke private virksomheder.

Læs også: EU strammer 5G-sikkerhed: Men Huawei udelukkes ikke

Myndighederne overvejer situationen

De fleste virksomheder der gerne vil have private 5G-netværk peger på frekvensbåndet omkring 3,5 GHz som det mest oplagte sted at afsætte omkring 100 MHz til private lukkede netværk. Netop de frekvensbånd forventes Energistyrelsen at udbyde specifikt til 5G-netværki i en frekvensauktion senere på året.

»Energistyrelsen bemærker, at der er en vis usikkerhed vedrørende den nødvendige mængde af frekvenser, samt hvilke frekvenser som er bedst egnet til private 5G-net. Energistyrelsen er opmærksom på, at der eksisterer forskellige løsninger i andre lande i forhold til frekvensmængde og valget af frekvensbånd til private 5G-net. Energistyrelsen har noteret sig de forskellige forslag til løsninger, som vil indgå i det videre arbejde frem mod en politisk stillingtagen,« skriver Energistyrelsen som konklusion på høringen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning