Transformator Tema: Eksperter viser vej til fremtidens robotter

17. maj 2023 kl. 10:002
Der er plads til langt flere robotter rundt omkring i de danske virksomheder og mange andre steder, hvor der mangler arbejdskraft. Men skal robotterne ligne mennesker, gå på ben eller have kunstig intelligens? Det debatterer tre eksperter i ugens Transformator.
Artiklen er ældre end 30 dage
Remote video URL

Denne uges Transformator er en temaudgave, hvor vi går i dybden med de industrirobotter, som vi er ret dygtige til at udvikle og producere i Danmark. Til gengæld har de danske virksomheder tabt pusten sammenlignet med deres udenlandske konkurrenter, når det kommer til at automatisere produktionen.

Det vækker bekymring i en tid med stor mangel på kvalificeret arbejdskraft. I denne episode kan du høre tre af Danmarks fremmeste eksperter i robotteknologi diskutere, hvordan robotterne kan gøres så nemme at indføre i produktionen, at man ikke behøver en lang ingeniøruddannelse.

Diskussionen fandt sted i Ingeniørens tv-studie i en såkaldt briefing, hvor vi en gang om måneden tager en teknologisk udfordring op og ser efter løsningerne sammen med de mennesker, der sidder med den største indsigt. Her får du briefingen i lydformat. Men du kan også se den som video på linket nedenfor.

Til slut runder vi også lige en dugfrisk rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der retter en krads kritik mod den manglende konkurrence på markedet for opladning af elbiler. Et emne, vi selv har berørt i en tidligere udgave af Transformator.

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Værter: Henrik Heide og Laurids Hovgaard

Medvirkende: 

  • Søren Peter Johansen, robotekspert og faglig leder, Teknologisk Institut
  • Niels Jul Jacobsen, adm. direktør og stifter, Capra Robotics
  • Henrik Christensen, medstifter af Robotics.ai, professor ved UC San Diego og æresdoktor ved Aalborg Universitet

Klip: Søren Rask Petersen

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

Links:

Se Ingeniørens briefing om danske robotter som video

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapport fælder hård dom over lademarkedet for elbiler: Ladeoperatørers all inclusive-abonnementer skal forbydes

Lyt til flere episoder af Transformator
 

2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
21. maj 2023 kl. 12:34
Hej, det er virkelig…

Hej, det er virkelig interessant at høre direkte fra danske eksperter. Det giver et meget godt indtryk af, hvor skoen trykker. Jeg fik det indtryk, at der simpelthen ikke er penge nok til at drive den mere eksperimentale del af udviklingen. Men jeg fik også det indtryk, at man underlægger sig det tyske/europæiske marked, uden at det er så evidensbaseret, at fremtiden ligger her.

I USA ser det ud til, at man har løst de fire til fem største udfordringer, der skal til for at kunne begynde indsamling af data til træning af en humanoid robot. Man er landet på et elektrisk batteridrevet system, man har udviklet energieffektive aktuatorer, man har udviklet en kamerabaseret sensor suite, man er langt med robuste og pålidelige prototyper, og man har udviklet en computer, der lokalt kan styre det hele.

Hvor lang tid der går, før der er indsamlet data nok til at træne softwaren, og til egentlige produktionsklare maskiner kommer på markedet, er naturligvis usikkert.

Algoritmer der vil tillade maskiner at lære fra sine egne erfaringer, virker endnu et stykke ude i fremtiden. Mens det at forstå og reagere korrekt i forhold til mennesker ser ud til at være på vej i AI branchen.

Men den person i podcasten, der sagde 30 år, er nok længst væk fra virkeligheden. Funktionerne vil naturligvis blive udviklet over årene, men der er ingen tvivl om, at de første eksemplarer af humanoide robotter vil blive en del af hverdagsbilledet, inden årtiet er omme. Så man kan godt allerede nu komme igang med at indføre Asimovs robotlove.

1
18. maj 2023 kl. 12:57
God podcast. Jeg ser det fra…

God podcast. Jeg ser det fra undervisningsvinklen (på HTX) og vi ser en tydelig tendens til faldende elevtal på landsplan. Jeg underviser bl.a. i teknologi og hører f.eks: "Hvad skal vi med teknologifaget. Det giver jo ikke adgang til noget?". Der er en generel tendens til at de unge ikke gider noget som kan være svært.