Tech-rundturen: Se berømt robothund arbejde på en byggeplads

24. november 2019 kl. 10:58
Rostgaard
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

⛓️ Blockchain-teknologien bag flybilletter

For en uge siden publicerede vi vores store executive briefing om teknologien blockchain.

Den har vi nu indtalt, så du kan lytte til den her:

Remote video URL

Forleden fik jeg så spørgsmålet: Hvorfor bruger I dog så meget plads på den teknologi? Er den ikke død?

Svaret får du i briefingen, og det er mestendels nej, teknologien lever. Men ikke overalt. Og ikke alle skal bekymre sig lige meget om den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I takt med at teknologien modnes, ved vi nu mere om, hvad den er god til, og hvad den er dårlig til. Det gør, at vi bedre kan forholde os til den på et strategisk niveau i virksomheden.

Derfor kan jeg kun anbefale dig at læse briefingen, hvis du ikke fik det gjort.

Et godt eksempel på, at der sker noget med teknologien, oplevede vi i den forløbne uge, hvor det tyske flyselskab Hahn Air i samarbejde med open source-rejseplatformen Winding Tree sendte passagerer af sted med blockchain-billetter.

Der var tale om en gimmick, for passagererne på rejsen fra Düsseldorf til Luxemburg var alle fra henholdsvis Winding Tree eller Hahn Air. Der kommer til at gå et stykke tid, før andre passagerer bliver fragtet på den måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Potentialet i en blockchain-platform vil ifølge Hahn Air være, at flyselskaber, rejseselskaber, hoteller og andre aktører kan udveksle oplysninger og transaktioner uden at skulle bruge andre mellemmænd.

Ifølge Hahn Air vil det gavne forbrugerne, fordi selskabet får færre omkostninger.

 

? E-mail-arvtagere kæmper om magten

I de fleste virksomheder er e-mailen stadigvæk den foretrukne kommunikationsplatform. Men den kan også været bøvlet, hvis flere skal være med i samtalen og det allerværste: Når man ryger med som CC på en mailtråd, som man på ingen måde har interesse i at følge.

Derfor benytter flere og flere sig af platformen Slack eller Microsoft Teams. Måske bruger du dem allerede? I hvert fald kæmper den nye spiller, Slack, og den gamle tunge it-spiller Microsoft lige nu om at være dem, der sætter sig på den næste generations kommunikation i virksomhederne.

I denne uge kom det frem, at Microsoft Teams nu har 20 millioner aktive brugere mod 13 millioner i juli. Det var et kæmpe drag over nakken til den noget yngre virksomheder Slack, der for nylig blev børsnoteret. Aktien faldt med 8,4 procent.

Der findes også andre lignende systemer såsom Workplace fra Facebook og Webex Teams fra Cisco.

Her på redaktionen bekender vi gerne kulør. Vi benytter vi Slack, og ja, det giver nogle helt nye muligheder. Men det er heller ikke just noget vidundermiddel. Før skulle vi opbygge en e-mailkultur. Nu skal vi også til at finde ud af at definere en Slack-kultur …

? E-handel har en fysisk dimension

Når vi e-handler, er der også en fysisk dimension, som vi af gode grunde ikke rigtig lægger mærke til det, når pakken få dage efter et klik lige vupti lander foran hoveddøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og netop fordi vi ikke møder den i den fysiske verden, som når vi skal shoppe tøj eller sko i butikkerne i gågaden, så er den måske hellere ikke videre pæn, charmerende og glitrende.

Det var i hvert fald mit første indtryk, da jeg faldt over [en reportage fra byen Roundup i mediet The Verge. Her i Montana ligger et af giganten Amazons distributionscentre. Dem er der ifølge The Verge 14.000 kvadratmeter af rundt om i USA.

Centeret i den gamle kulmineby Roundup er specielt. Det er nemlig ikke et af Amazons højtautomatiserede distributionscentre, men et lille varehus, der specialiserer sig i at ompakke varer, der senere skal igennem de store distributionscentre. Amazon kræver nemlig, at varerne er pakket på en bestemt måde. Og det er der altså også en forretning i.

Reportagen fortæller vel også lidt om, at nok er der automatisering og fine robotter rundt omkring, men der er stadig brug for den kreativitet, der kan være behov for, når uformelige varer skal ompakketeres til Amazons standard.

 

? Robothunden Spot endelig på arbejde

For en måned siden skrev jeg om robothunden Spot fra Boston Dynamics. Anledningen var, at den nu kunne leases og dermed kommer ud i virkeligheden.

Boston Dynamics har nemlig længe været kendt for sine på en og samme tid fascinernede og skræmmende videoer på sociale medier med robotter, der eksempelvis udfører parkour. Men indtil for nylig er det hele altså foregået i laboratoriet.

Magasinet FastCompany har været med robothunden på arbejde på byggepladsen på den nye Harvey Milk Terminal 1 i San Francisco International Airport. Her er det planen, at robotten skal spankulere rundt og indsamle 360-graders billeder af byggearbjdet, så ingeniørerne hele tiden kan holde et vågent øje med fremdriften i byggeriet.

Det er virksomheden HoloBuilder, der står for den service og med til historien hører, at robotten ganske vist kan noget helt særligt i forhold til at bevæge sig rundt i forskelligt terræn, men man skal altså ikke frygte en Terminator-lignende sag, der selv bevæger sig rundt. Den skal i stedet styres.

Hvis du er interesseret i dens tekniske formåen, så vil jeg anbefale denne analyse fra Ingeniørens Bjørn Godske.

Og vil du se mere: Her er HoloBuilders egen video af »hunden« på byggepladsen:

 

Remote video URL

 

? Fik du i øvrigt læst … fra vores søstermedier:

INGENIØREN: Ikke alle visioner bliver til virkelighed. Novo dropper samarbejde med IBM´s kunstige intelligens

Artiklen fortsætter efter annoncen

VERSION2: Medie: Interpol vil have flere bagdøre i it-tjenester

VERSION2: Nets tester betaling med ansigtsgenkendelse

 

Har jeg overset noget, som er must read for alle med interesse i, hvordan nye teknologier bliver til konkret forretning? Skriv til mig på arb@ing.dk.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning