Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Synspunkt: Tag ansvar for den teknologiske retning, du er med til at skabe

3. oktober 2019 kl. 09:16
Teknologi former den verden, vi lever i. Som leder i en dansk virksomhed har man ansvar for den retning, man udstikker - om man kan lide det eller ej.
Artiklen er ældre end 30 dage

Teknologi er alle vegne i virksomheden. Nye og besnærende effektive kontaktflader med kunderne. Nye forretningsmodeller, services og produkter. Og internt i form af nye redskaber og digitaliserede arbejdsgange.

De fleste oplever ikke, at de har tid til at stoppe op og stille spørgsmålstegn ved, hvad der følger med teknologien. For teknologien skal frem, uagtet omkostningerne på vejen. »Move fast and break things«, som Mark Zuckerberg er kendt for at sige. Men måske er det på tide, at du tager dig tid.

For selvom teknologi først og fremmest forandrer verden til det bedre, er det umuligt at være blind for alle de negative konsekvenser: Afhængighed. Fake news. Overvågning. Manipulation. Tingsliggørelse. De facto monopoler. Og listen kan desværre fortsætte meget længere.

De negative konsekvenser er en udfordring for vores samfund, for hvad gør de ved vores børn, vores frihed og vores demokratiske institutioner på langt sigt?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men udfordringen er også din, for du er med til at forme teknologien. Hvad end du er programmør eller designer, marketingchef eller forretningsudvikler, direktør eller investor er teknologi en del af dit arbejde, og du er med til at vælge, hvilken vej vi går som samfund og som virksomheder.

Det var baggrunden for, at 150 mennesker fra hele verden for nylig samledes i København. Vi ville formulere et teknologi-løfte - et løfte til os selv og vores omverden om, hvordan vi vil arbejde med teknologi, og hvordan vi tager ansvar for den verden, vi ønsker at skabe. Resultatet hedder Tech Pledge.

Det består af en række velmenende bud til os selv og hinanden. Nogle er nok sværere end andre at følge. Men selv de, der måske lyder banale eller højtravende, kan have stor betydning. For at arbejde for demokrati og menneskerettigheder betyder for eksempel, at man sætter grænser for, hvem man vil arbejde sammen med.

Jeg bærer et naivt håb om, at Tech Pledge kan gøre en forskel. Bare en lille en. Og jeg håber, du vil være med. 

Læs Tech Pledge her

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning