Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Synspunkt: Brug teknologien meningsfuldt

12. november 2019 kl. 09:00
Lene Tanggaard
Illustration: AAU.
Det vigtigste på den teknologiske dagsorden i dag er ikke at opfinde endnu en gadget, der lover at berige vores liv. Det er, hvordan vi får integreret nye teknologier meningsfuldt i de arbejdsliv, vi har, og hvordan vi kan være med til at designe meningsfulde digitale landskaber.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tillad mig at begynde fra Adam og Eva. Eller lidt før. Mennesker er redskabsbrugere. Vi finder ikke blot grene i skoven, som vi bruger til at rode i jorden efter svampe eller til at række ud efter de attraktive kirsebær i toppen af træerne. Vi videregiver også redskaber fra generation til generation. Vores velstand kan i store træk henføres til, at vi forfiner redskaber, teknologier og samfundsmæssige institutioner over tid og på tværs af generationerne. Vi behøver ikke at opfinde den nye tallerken hver dag.

Lige netop den pointe er væsentlig for at kunne skabe betingelserne for en frugtbar og meningsfuld relation til teknologi og herunder også nye, digitale teknologier. De skal helst være vores forlængede arm og ikke ende med at kannibalisere vores liv. Så hvordan undgår vi at blive ædt op? Bogstaveligt talt.  

Digital kommer af latin, digitus, og det betyder finger eller tå. Digit på engelsk betyder tal. Det digitale handler altså om det, vi kan tælle eller udpege via tal. Med nye digitale redskaber kan vi producere enorme mængder af tal eller data. Vi kan fx udvikle kunstig intelligens, som kort fortalt er sofistikerede lærende maskiner, der tager ved lære af de erfaringer, de gør sig.

Vi står altså med en række nye muligheder rent teknologisk, som vi skal gribe intelligent. Vi kan fx i dag med lethed producere så mange data, at vi risikerer at få databulimi. Risikoen er, at vi slet ikke når at fordøje data, inden vi står med nogle nye. I min optik er det derfor vigtigt at få lidt sund fornuft og ordentlighed med i bagagen og bruge nye digitale værktøjer med omtanke. Så hvordan skaber vi et meningsfuldt arbejde med nye teknologier?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mit korte svar er, at det gør vi ved at tage ansvar for, hvordan vi bruger og skaber nye teknologier og ikke mindst at være opmærksom på, hvad nye teknologier betyder for noget så gammeldags som produktivitet og arbejdsglæde.

Et godt råd vil fx være at lade være med at bruge tid på at producere data, som I ikke bruger til noget. Husk også at bruge tid på at analysere de data, I rent faktisk har. Fordi noget kan lade sig gøre, er det ikke sikkert, at man skal gøre det. Det gælder i livet som sådan og derfor naturligvis også i forbindelse med det digitale landskab. 

Da jeg i sin tid skulle lære at lave forskningsinterview som psykologistuderende insisterede vores professor på, at vi skulle have styr på teknologien. Dengang var der tale om båndoptagere. Hvis vi ikke havde styr på teknikken, så kunne vi lave nok så mange interviews, men ende med at stå tilbage uden data. Vi skal altså kort sagt gribe og tage ansvar for de teknologier, vi bruger. Måske er der langt fra båndoptager til kunstig intelligens. Kunstig intelligens griber fx mere omfattende ind i vores liv, end båndoptagerne gjorde det i efterkrigstiden, men den basale pointe om at tage ansvar og at have styr på teknologien er mindst lige så relevant nu som dengang.   

Sørg derfor for at tage ansvar for det, medarbejderne bruger deres tid på. Brug teknologien og den hjælp den kan give. Styr trangen til at skrive e-mails. Ring i stedet. Sørg for, at de ansatte bruger tid på at lære og blive klogere hver uge. Hvis du er leder, så kan du sørge for at det interne vidensdelingssystem fungerer. Du kan sørge for, at viden reelt bliver delt. Og sørg for, at det I gør rent faktisk er i overensstemmelse med det, jeres medarbejdere har brug for. Nye teknologier skal fungere som en forlænget arm. De skal ideelt set gøre os i stand til at række længere. Få styr på teknologien og forhold jer kritisk, nysgerrigt og ansvarligt. Så er der en chance for, at I kommer til at køre længere på literen også i de nye digitale landskaber.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning