Stor cybertrussel mod de mange nye hjemmearbejdspladser: Myndighederne giver gode råd til både medarbejdere og organisationer

Foto : Nanna Skytte

Stor cybertrussel mod de mange nye hjemmearbejdspladser: Myndighederne giver gode råd til både medarbejdere og organisationer

Medarbejdere i stor stil er sendt hjem i forbindelse med coronavirusset. Det betyder, at antallet af hjemmearbejdspladser er eksploderet. Det får Center for Cybersikkerhed og forsvarsministeren til at advare mod en forhøjet cybertrussel og opfordre til at passe godt på.

Danskere i tusindvis er blevet sendt hjem for at arbejde, og dermed er det sædvanlige hæve-sænkebord med billedet af børnene byttet ud med en plads ved køkkenbordet eller på hjemmekontoret. Men det er ikke kun de ydre omstændigheder, der ændrer sig, når arbejdstyrken rykker hjem under eget tag. 

Det gør truslen fra it-krimminelle også. De sidder nemlig ifølge en ny vurdering fra Center for Cybersikkerhed parat til at udnytte den tumultariske situation, hvor it-organisationen pludselig er i opbrud, og medarbejderne sidder hjemme og dermed uden for den almindelige jernring, som it-afdelingen har lagt omkring virksomheden.   

Det fortæller Thomas Lund-Sørensen, der er chef for Center for Cybersikkerhed. 

”Mange it-afdelinger er under stærkt pres med hjemsendte kolleger og brugere. Det kan være svært at opretholde det sædvanlige it-sikkerhedsniveau med opdatering, to-faktor og VPN. Men regn ikke med, at hackerne viser samfundssind. Tværtimod udgør corona-krisen en særlig gunstig mulighed for de cyberkriminelle til at angribe danske netværk. Vær derfor meget forsigtig med at svække sikkerhedsforanstaltningerne, og er det nødvendigt, så gør det alene efter en grundig risikovurdering af de mulige konsekvenser. Cybertruslen mod Danmark er meget høj,” udtaler han i en pressemeddelelse.

Lyt til de gode råd

Mange it-afdelinger, der til daglig varetager den almindelige drift intern i virksomhederne, er pludselig kommet under gevaldigt pres. Hvor det almindeligvis er en begrænset del af virksomhedernes ansatte, der arbejder hjemme eller generelt er på farten, så sker der nu en bevægelse, hvor langt flere forsøger at varetage deres arbejde hjemmefra.

Det er nemlig helt centralt for en lang række virksomheder at forsøge at opretholde produktiviteten og dermed holde de økonomiske hjul i gang, selvom kollegerne sidder hjemme.  

Trine Bramsen (S)
Illustration: Keld Navntoft
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) advarer danske virksomheder mod en forøget cybertrussel, nu hvor mange medarbejdere er rykket hjem for at arbejde.

 

Men selvom mange virksomheder forsøger at få så meget ud af den vanskelig situation som muligt, så er det vigtigt, at man ikke løber en unødig risiko, men at man i stedet lytter til sikkerhedsmæssige anbefalinger. Der udtaler forsvarsminister Trine Bramsen (S) i selvsamme pressemeddelelse.

”Cybertruslen mod myndigheder og virksomheder er meget høj. Og i denne kritiske tid, hvor mange arbejder hjemme, er vi ekstra sårbare. Derfor gælder det for virksomheder og myndigheder om at være forberedt og tage de nødvendige forholdsregler ved hjemmearbejdspladser. Og det er vigtigt, at vi lytter til de gode råd, der kommer om sikker it-brug, så vi trygt kan arbejde hjemmefra. Lad os hjælpe hinanden med også at passe på vores arbejdspladser, så it-kriminelle eller andre, der vil udnytte en kritisk situation, ikke får frit spil.”

Center for Cybersikkerhed er selv kommet med en række anbefalinger, som du kan finde her i artiklen. Men søger du ekstra råd og vejledning, så kan du orientere dig på vores Temaside om corona, hvor du finder artikler med andre virksomheders gode råd samt råd eller i vores Vidensbank, hvor du finder vejledninger fra myndigheder og andre aktører.  

Om Tech Management

Tech Management er Ingeniørens ledelsesmedie, som sætter fokus på ledelse, projektstyring og strategi i en digital og teknologisk forandringstid.

5 grunde til, at du skal læse Tech Management

1. Du får indblik i digital omstilling i et ledelsesperspektiv

2. Du får adgang til et medie, der tør skære igennem hypen om ny teknologi

3. Du får gode, lærerige cases fra virksomhedernes hverdag

4. Du får værktøjer, du kan bruge direkte i dit arbejde med ledelse og strategi

5. Du får ny inspiration til at styre dine projekter, så de lander hvor de skal

Fristet? Bestil et gratis og uforpligtende prøveabonnement og få løbende perspektiv og viden leveret direkte til din indbakke.

Gode råd til organisationen
 • Sørg for, at der kan kommunikeres med alle medarbejdere, og at de er bekendt med de besluttede kommunikationskanaler.

 • Vær opmærksom på det øgede trusselsbillede, hvor kriminelle prøver at udnytte denne situation. De vil f.eks. forsøge at udbrede ransomware og sende phishinglinks og -sms’er, under dække af corona.

 • Sørg for at medarbejderne kender processerne for fjernadgang og tester, at de virker (f.eks. VPN, fler-faktor autentifikation osv.)
   
 • Sørg for at infrastrukturen, der understøtter fjernadgangen, har kapacitet og licenser nok til at dække det øgede antal brugere, der skal have samtidig adgang.
   
 • Sørg for automatisk opdatering af medarbejdernes arbejdscomputere også virker, når de arbejder hjemmefra. Hvis dette ikke er en mulighed, skal medarbejderne mindes om at opdatere dem jævnligt.
   
 • Sørg for at være bevidst om risici ved eventuelle midlertidige adgange eller tilladelser, og at revurdere dem, når behovet ikke længere er til stede.
   
 • Når situationen er normal igen, så husk at opsamle erfaringerne til at forbedre fjernadgang, processer og beredskabsplaner.

Kilde: Center for Cybersikkerhed.

Gode råd til medarbejderen
 • Brug de værktøjer og kommunikationskanaler, din arbejdsplads stiller til rådighed, og husk at sikkerhedspolitikerne også gælder, når du arbejder hjemmefra. Vær for eksempel opmærksom på regler for brug af f.eks. private mailkonti og filudvekslingstjenester.
   
 • Hvis din arbejdscomputer ikke holdes opdateret automatisk, skal du huske at holde den opdateret selv.
   
 • Test, at din fjernadgang virker, så eventuelle problemer kan afhjælpes med det samme.
   
 • Vær opmærksom på evt. falske mails eller sms'er, som du modtager under dække af nyheder om corona.
   
 • Husk også at beskytte den fysiske adgang til din arbejdscomputer, når du arbejder hjemmefra.

Kilde: Center for Cybersikkerhed

Seneste nyt