Sådan vil it-chefer spare på energien

27. oktober 2022 kl. 10:45
Herning Kommune
Illustration: Tobias Nørgaard Pedersen.
Flere danske kommuner har sat ind med tiltag, der skal spare på energiforbruget.
Artiklen er ældre end 30 dage

Temperaturen er blevet skrevet ned overalt i den offentligt ejede bygningsmasse, men der er også energibesparelser at hente andre steder. 

I Odense Kommune var it-driftschef Niels Rasmussen og hans folk allerede i gang med at skrue ned på såvel antallet af printere som brugen af dem, men opfordringen fra regeringen, Danske Regioner og KL til at spare endnu mere, får nu kommunen til at realisere nogle af spareideer, som de hidtil kun har snakket om. 

»Overordnet set er de initiativer, vi sætter gang i nu, nogle vi har snakket om i årevis. Nu er strømmen bare blevet så frygtelig dyr - og vi skal spare for at mindske energikrisen - så nu er man mere motiveret,« fortæller han. 

Niels Rasmussen er it-driftschef i Odense Kommune.
Illustration: Niels Rasmussen.

Som nævnt var Odense Kommune i gang med at mindske energi- og materialeforbruget i kommunens tusindvis af printere. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Tidligere var det sådan, at printerne var de enkelte afdelingers ansvar. Det betød, at når der blev flyttet rundt - og det gør der jævnligt i en kommune - så tog afdelingen deres printere med. Når de nye så rykkede ind, manglede de nogle gange printere, og så købte de bare nogle nye. På den måde kunne man flere steder se, at der stod både tre og fire printere i printerrummene, mens andre afdelinger slet ikke havde nogen printere. Men nu er ejerskabet til alle printerne overgået til vores afdeling. Så vi tager ud og ser, hvor der er for mange, og så slukker vi dem og tager dem med. 

Målet er at spare syv procent af energiforbruget til printerne i løbet af 2023. 

Vil slukke for netværk

De nye energispareambitioner har imidlertid fået afdelingen til at gå endnu videre. Nu vil it-afdelingen også sørge for at de trådløse basisstationer i de bygninger, der huser administrationen, slukker i nattetimerne, hvor der alligevel ikke er nogen på kontorerne.

»Vi kan faktisk slukke for radioerne “remote”, for de fleste af dem understøtter den funktion,«  forklarer Niels Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

It-afdelingen i Odense Kommune har dog været lidt bekymret for, om der kan opstå problemer, når man tænder og slukker for basisstationerne. 

»Det er jo noget, man ellers aldrig gør. Men de test, vi har kørt her i vores egen bygning og en nærliggende skole, har ikke afsløret problemer. Det kommer dog lidt an på, hvor gamle basisstationerne er.«

I Odense Kommune er de fleste basisstationer 4-6 år gamle modeller fra Cisco. Men dem er der ingen problemer. De ældre basisstationer kræver dog en større indsats. 

»Vi har også nogle, der er lidt ældre - typisk seks til ti år gamle - hvor jeg tror, at det vil blive lidt sværere. Der skal vi nok gøre det manuelt med et script.«

I en del bygninger er der, hvad Niels Rasmussen betegner som kritisk infrastruktur, som er forbundet til netværkene, men man kan godt slukke for netværket alligevel. 

»Man skal huske at checke, om man har kritisk infrastruktur, der afhænger af det, man slukker, som hos os det trådløse netværk, så man sikrer, at det har en anden type forbindelse, ud over det trådløse.«

I de bygninger, hvor der er personer døgnet rundt - eksempelvis plejeboliger og døgninstitutioner, hvor en brand kan få de mest alvorlige følger - vil netværkene dog ikke blive rørt. 

Skærme skal slukke hurtigere

Det sidste tiltag, der begynder at blive rullet ud nu, er, at eksterne computerskærmene bliver sat op til at lukke ned hurtigere. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis du har en bærbar, der ikke er tilsluttet strøm, så vil skærmen gå i dvale efter 3-5 minutter. Det er det samme, vi nu vil gøre ved eksterne skærme, selv om computeren har strøm på.«

Niels Rasmussen estimerer, at man gennemsnitligt kan skære en time af den tid, skærmene er tændt hver dag. Det lyder måske ikke af meget, men i en kommune af Odenses størrelse rykker det alligevel lidt. 

»Vi har 7.000-8.000 eksterne skærme i vores kommune, og de bruger hver omkring 20 W, så det løber da op.«

For brugerne vil det betyde, at skærmene vil være 2-4 sekunder om at åbne op igen. Det er en ekstratid, som de nok må vænne sig til. 

»Odense vil jo også være klimaneutral, så jeg tror, at mange af tiltagene er kommet for at blive,« spår Niels Rasmussen således.

Se effekten af tiltagene i boksen. Artiklen fortsætter nedenfor.

Så meget energi sparer Odense Kommune på deres tiltag

Slukning af trådløst netværk i 8 timer dagligt i alle kommunens bygninger:

Cirka 9 watt i timen pr. enhed. Med kommunens cirka 2.000 enheder giver det en besparelse på omkring 144 kWh i døgnet.

 

Hurtigere og bedre slukning af skærme. Gælder for skærme, der er tilkoblet til medarbejdernes pc/bærbare når denne er tilkoblet strøm:

Cirka 15 til 18 watt ved helt ny skærme, ved ca. 5000 skærme og ca. 20 watt, og anslået de er slukket 1 time mere end i dag.  Ca. 100 kWh sparet i døgnet

 

Færre multifunktionsmaskiner (Allerede en del af andet projekt i forhold til økonomi). Ved gennemgang af kommunens multifunktionsmaskiner er der et potentiale på at slutte 7 % af dem:

55 maskiner slukkes, noget forbrug flyttes, derfor tages der udgangspunkt i standby forbruget, da det er mest repræsentativt. Dette forbrug er anslået til 50 watt. Dette er ca. 66 kWh i døgnet.

Har sat skub i stort projekt

Det er ikke kun i Odense, at man forsøger at tage flere forskellige skridt for at spare på strømmen.

Andre kommuner sætter ind ved at slukke smartboards og infoskærme, når det ikke bliver brugt, og i Hvidovre Kommune har økonomiudvalget anbefalet, at der skal slukkes for kommunens trådløse netværk fra klokken 22 til klokken 06.

Dette tiltag er ikke på dagsordenen i Herning kommune, men derimod har den vestjyske kommune sat ekstra skub i et andet projekt.

»Vi kigger på, om det er muligt at flytte driften af vores serverrum over til et datacenter, der bliver betjent bl.a. af solceller. Vi er i gang med at få lavet en analyse af, om det kan betale sig,« siger Poul Venø.

»Kommunens servere skal jo køles ned, så de ikke overopheder, og det koster rigtig meget el. Det er det største tiltag, vi arbejder på,« siger Poul Venø.

Kommunen startede undersøgelserne før energikrisen opstod, men ifølge Poul Venø har den nuværende situation kun gjort overvejelserne endnu mere aktuelle.

Derudover fik kommunen for et par år siden installeret sensorer, der sørger for, at lyset automatisk går ud på vores kontorer og andre lokaler i kommunen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning