Robotchef: Lad robotter sikre flere varme hænder på sygehusene

Brødtekst

Et vigtigt tema for den nye regering bør være manglen på personale på danske hospitaler. Alene på sygehusområdet er der det seneste halve år blevet opslået 1.030 stillinger, som ikke er blevet besat, skrev TV2 for nylig på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriet. Det betyder for eksempel, at man på Aarhus Universitetshospital må aflyse omkring 100 operationer om ugen, da man ikke kan skaffe sygeplejersker nok.

Politikerne er blevet opmærksomme på problemet. Men forslagene til løsning af problemet er noget langsommelige, da de handler om at uddanne ekstra sygeplejersker. Siden 2014 er der oprettet 15 procent flere studiepladser på sygeplejerskeuddannelsen. De nyuddannede bliver revet væk, så snart de er færdiguddannede. Derfor må politikerne se på andre muligheder, der kan løse problemet hurtigere.

Når man ved, at omkring 30 procent af alle omkostninger og tid på sygehusene bruges til logistik, altså at transportere medicin, udstyr, mad, beklædning, mennesker m.v. rundt fra A til B, så ligger en del af løsningen lige for – og løsningen hedder mobile robotter.

Danmark er et af verdens førende lande inden for robotteknologi. Det gælder også mobile robotter, der jo kort og godt er robotter skabt til at køre ting fra A til B.

Derfor burde vi inden for en to-års periode kunne få robotter til at løse bare 10 procent af logistikopgaverne, hvilket så netop vil løse udfordringen med de manglende medarbejdere.

På selve plejeområdet findes løsningerne til at afhjælpe personalemanglen og nedslidningen også. Robotter er, for at nævne et enkelt eksempel, nu så smarte, at de kan løfte en patient fra sengen, køre patienten på badeværelset og tilbage i seng igen – helt simpelt.

Bedre arbejdsmiljø

Politikerne taler også meget om nedslidning og tilbagetrækning, og på det område kan en øget automatisering faktisk også hjælpe.

Hvis vi får robotterne til at hjælpe, vil sygeplejerskerne få mere tid til at udføre de opgaver, de faktisk er uddannet til – nemlig at være det, vi med en kliche kalder “varme hænder.” På den måde, får vi tid og plads til at få behandlet flere patienter i sundhedssystemet til gavn for alle samtidig med, at arbejdsmiljøet bliver forbedret for sygeplejerskerne, der bliver presset hårdere og hårdere. Og presset, der bare vokser og vokser, er en hæmsko for yderligere rekruttering, ligesom mange sygeplejersker finder andre arbejdsgivere og brancher, fordi arbejdet simpelthen er blevet for hårdt.

Med hjælp fra robotter kan vi give et bedre og sundere arbejdsmiljø, og deraf mindre sygefravær, øget arbejdsglæde, større mulighed for fastholdelse af medarbejdere, og mange andre fordele. Og vigtigst af alt er nok, at sygeplejerskerne så kan bruge deres tid på det, der giver dem og patienterne allerstørst værdi og mening.

Slut med farlige bakterier på sygehuse

Også på desinfektionsområdet, kan robotter frigive varme hænder: Desinfektionsrobotten UVD forhøjer kvaliteten af hospitalernes desinficeringsproces kraftigt. Det er en mobil robot, som kan køres ind på en sengestue og for lukkede døre desinficere hele rummet effektivt. Virkningen af UV-C lyset på robotten eliminerer 99.99 procent af bakterier og andre mikroorganismer. Da robotten er selvkørende, sørger den for at alle overflader på stuer belyses fra flere vinkler og på tæt hold.

Så, hvad venter vi på, kære politikere? Lad os komme i gang med at få løst problemerne!

Om Tech Management

Tech Management er samlingsstedet for ledere og beslutningstagere, der har interesse for digital udvikling og erhvervslivets vækst.

Vi samler trådene for dig i vores tre ugentlige nyhedsbreve om ledelse, forretning og teknologi. Vores mission er at klæde ledere på, til at træffe strategisk kloge beslutninger for deres forretningsudvikling.

Bestil et gratis og uforpligtende prøveabonnement, log ind eller skriv til [email protected]