Ny undersøgelse bekymrer professor: De innovative virksomheder føler sig hårdest ramt af coronakrisen

9. juni 2020 kl. 07:20
Linak
Illustration: Bjørn Godske.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Coronakrisen gør ondt på omsætningen hos de danske virksomheder, men særligt landets mest innovative SMV-virksomheder mærker krisen klemme. Det viser en ny omfattende undersøgelse fra Aarhus Universitet. 

»Vi kan se, at de virksomheder, der rapporterer sig selv som dem, der investerer mest i innovation, umiddelbart siger, at de er hårdt ramt. Det synes jeg er bekymrende. Hvis det er rigtigt, vil vi se nogle effekter i form af en nedskalering af innovationen, lukning af innovationsafdelinger eller måske lukning af små innovative virksomheder,« siger Lars Frederiksen, der er professor på Institut for Virksomhedsledelse på netop Aarhus Universitet og blandt forskerne bag undersøgelsen.

Lars Frederiksen
Lars Frederiksen er professor på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS. Illustration: Aarhus BSS.

Sammen med sine kolleger har Lars Frederiksen haft snor ude til 15.000 SMV-virksomheder, og omkring 1.300 virksomheder har svaret på forskernes spørgeskema.

Undersøgelsen viser, at omsætningen er ramt hos 65 procent af virksomhederne, mens en fjerdedel svarer, at deres omsætning er uændret på grund af krisen. Det er i sig selv slemt nok, at så mange virksomheder mærker omsætningen dale, men undersøgelsen fastslår samtidig, at virksomheder, der har produktudviklet i de sidste tre år er mere påvirkede af nedlukningen end virksomheder, der i mindre grad innoverer. Det får Lars Frederiksen til at finde en bekymret mine frem. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I Danmark lever vi ikke af at konkurrere på pris, men på kvalitet og innovation. Hvis den innovation bliver dårligere, kan vi ikke konkurrere særligt godt på prisen. Vores konkurrenceevne er bundet op på en idé om, at vi kan lave produkter, der er bedre og smartere. Hvis den videngenerering bliver sat ned i gear på grund af den her situation, er det for mig at se bekymrende,« siger han og understreger, at undersøgelsen til at starte med er en rød lampe, der blinker, men som i teorien kan få negative konsekvenser på længere sigt. 

Innovation giver gevinst

Det er nemlig ikke kun den danske erhvervsmæssige selvforståelse, der er bygget op virksomhedernes evne til at skabe nyt og få nye ideer. Mange kan med lethed finde eksempler på danske virksomheders innovative opfindelser, der har kastet vækst og arbejdspladser af sig. Det er uanset, om det drejer sig om opfindelsen af stomiposen, der blev startskudet til Coloplast, eller den karakteristiske gule Knudsen Kile, der kendes som en dørstopper, men egentlig bruges til at klodse trægulve op på.

Men videnskaben bakker ifølge Lars Frederiksen op om, at der er mærkbare gevinster for samfundet at hente, når virksomhederne investerer i innovation. 

»Innovative virksomheder har gang på gang vist sig at generere mere omsætning over tid, fordi de innoverer og tit genererer spinouts, som bliver til nye virksomheder. Derudover ved vi, at I mange brancher er det produkter, der er mindre end fem år gamle, der genererer op til halvdelen af indtjeningen. De virksomheder, der har en høj innovationsgrad, bidrager hurtigere til skabelsen af nye arbejdspladser end de virksomheder, der bedriver mindre innovation,« siger Lars Frederiksen.

Se længere end hjælpepakkerne

Mange virksomheder har under coronakrisen reageret hurtigt og har fokuseret på overlevelse. Fra regeringens side har man velvilligt stillet hjælpepakker til rådighed for at holde hånden under den vigende omsætning og samtidig dækket de faste udgifter i håb om, at virksomhederne som statsminister Mette Fredestiksen (S) bad om, ville holde igen med fyresedlerne. Men selvom der kæmpes for overlevelsen i Erhvervsdanmark, får undersøgelsens resultater Lars Frederiksen til at opfordre virksomhederne til at tænde for det lange lys. 

»Det her skal også forstås som et opråb til virksomhederne om, at de skal overveje, om det er vejen frem at skrue ned for innovationen, eller om vejen frem kunne være at ringe til det lokale erhvervshus eller Erhvervsstyrelsen. Der er nogle ordninger på innovationsområdet, der kan hjælpe, så det hele ikke handler om refusion af løn og driftsomkostninger,« siger han og henviser til både automationsprogrammet Innobooster, Erhvervsstyrelsens SMV:Digital-program og øvrigt samarbejde med vidensinstitutionerne om erhvervsPhD'er og praktikordninger. 

Her til morgen (den 9. juni) har Innovationsfonden åbnet for en pulje på 350 millioner kroner fra regeringens hjælpepakke til vidensbaserede og innovative iværksættere og små og mellemstore virksomheder, som er påvirkede af coronakrisen. Under navnet Innobooster People skal puljen være med til at bevare vidensarbejdspladser blandt danske startup-virksomheder.

Der kan søges fra i dag, og der er åbent for løbende indsendelse af ansøgninger frem til 1. december 2020. Puljens midler skal bruges til tilskud til at fastholde eller genansætte udviklingsmedarbejdere i lovende opstartsvirksomheder. 

Fakta om undersøgelsen

- Undersøgelsen er foretaget af Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet i det meste af april måned. 

- 15.000 SMV'er modtog et spørgeskema som omkring 1300 har svaret på. 

- Den generelle tendens i undersøgelsen er, at mange virksomheder er ramt på omsætningen - det er dog forskelligt i hvor høj grad.

- Derudover viser undersøgelsen, at de innovative virksomheder ser ud til at være mest påvirkede af situationen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger