Manglen på digitale talenter bremser den digitale transformation

Digitale talenter
Illustration: BigStock. Se større version
Den digitale transformation brøler derudaf, og danske virksomheder mangler it-specialister til at gennemføre den. I 2030 vil der mangle knap 20.000 it-specialister
21. september 2020 kl. 22:00
errorÆldre end 30 dage

Samfundet bevæger sig i stigende grad hen mod en digital tilværelse, og virksomheder oplever en stor efterspørgsel på kompetente medarbejdere med digitale kompetencer. Ifølge Digital Dogme, der er et Industriens Fond-støttet projekt, vil der mangle 19.000 it-specialister i 2030.

Nye tal fra analyseinstituttet HBS Economics for Digital Hub Denmark viser, at talentmassen af digitale specialister er steget med 14 procent fra 2016-2019, men trods den positive udvikling får en ud af fire danske myndigheder og virksomheder stadig ikke dækket deres behov for digitale kompetencer, og det kan få fatale konsekvenser for vækst, udvikling og innovation i danske virksomheder.

»Mangel på digitale talenter er ikke et fremtidsscenarie men en realitet her og nu, som it-virksomheder og andre, der rekrutterer specialister til it-opgaver, er oppe imod. Manglen koster vækst, arbejdspladser, provenu i statskassen og bremser den digitale transformation ned,« siger arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv Peter Halkjær og hentyder til den digitalisering, der spiller en afgørende rolle i at løse de store samfundsudfordringer – klima, velfærd, pandemi og recession. 

Få fuld adgang til Tech Management

Vi skriver til direktører, strategiske ledere og projektledere. Som Danmarks teknologifokuserede ledelsesmedie hjælper Tech Management dig med at navigere i og forstå nye teknologier, implementere de nødvendige forandringer og følge vigtige trends inden for forandringsledelse, projektledelse mv. Vi har viden og råd både til dig, som netop er gået i gang med teknologi- og strategiimplementering, og til dig, som er godt i gang. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Tech Management
Alt indhold på Tech Management er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Jeppe Engell
22. september 2020 kl. 10:26

Jeg har arbejdet med og læst rapporter om IT-arbejdsmarkedet i mange år, og undret mig over to faktorer: 1. Antallet af autodidakte har været konstant på trods af stigningen i antallet af It-uddannede. 2. Fremskrivninger der bruges om arbejdsmarkedet der kigger længere end 2-3-4 år bliver brugt.

Så hvorfor bruger et seriøst medie som techmanagement en fremskrivning til 2030 til noget som helst? Vis mig en forskerkilde, der vil ligge navn til en fremskrivning på et arbejdsmarked som IT/Tech over en så lang periode eller vis mig en fremskrivning på samme arbejdsmarked som fik ret?

Der kommer ALDRIG nok IT-uddannede fra KVU, PBA eller kandidat niveau ud fra de danske erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter - og IT-branchen og alle andre der skal have de rigtige IT-kompetencer vil altid skulle rekruttere andre faggrupper og efteruddanne dem.

Men så længe efteruddannelse bliver brugt som belønning og fastholdelse og ikke strategisk med et tilbageløb, og så længe at så mange virksomheder ikke har et kendskab til formel efteruddannelse inden for IT - så kan få se løsningerne og kræver bare flere IT-uddannede.