Krigen om kompetencer er benhård og nådesløs

Foto : Nanna Skytte

Krigen om kompetencer er benhård og nådesløs

Kampen om talenterne spidser til trods coronakrisen, og SMV’erne står i en særligt svær situation. Men de mindre virksomheder har også særlige muligheder, vurderer Kim Domdal, partner i PwC.

Fremtidens innovation kræver kompetencer, og jagten på de eftertragtede digitale af slagsen fortsætter på trods af coronakrisen.

Efterspørgslen på den nye verdens evner er større end udbuddet, og prognoser fra Erhvervsministeriet viser, at Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister i 2030. Det får lamperne til at lyse rødt på ledelsesgangene.   

En undersøgelse fra revisionshuset PwC fra 2019 viser, at otte ud af ti topledere er bekymrede for, at manglen på relevante kompetencer kommer til at hæmme innovationen. Langt de fleste virksomheder er udfordret på området, men særligt de små og mellemstore virksomheder er udsat, forklarer Kim Domdal, der er partner hos PwC. 

Læs også i vores vidensbank: Hver 10. virksomhed er udfordret på likviditeten

»Krigen om kompetencer er benhård og nådesløs, og det kan være svært at hamle op med større, globale virksomheder, der tilbyder spændende udviklings- og karriereforløb, ofte med en international flavour,« siger han. 

Få styr på strategien

Skal man som SMV trække sig succesfuldt ud af kampen om fremtidens evner, er det ifølge Kim Domdal helt essentielt, at man har en klar kompetencestrategi. 

Kim Domdal pwc
SMV'erne kan profilere sig på medbestemmelse og kort vej fra tanke til handling, mener Kim Domdal.
Illustration: PwC

»De, der evner at tiltrække, fastholde og udvikle de rette kompetencer, bliver vinderne i den nye verden. Det kræver, at virksomhederne har en klar plan og strategi for, hvilke kompetencer der er brug for de næste et til tre år. Man skal vide, hvor de skal komme fra, hvilke man vil udvikle selv, hvilke man kan købe sig til, og hvilke man med fordel kan insource midlertidigt,« siger Kim Domdal.

Han peger på, at det er helt nødvendigt, at man som virksomhed overvejer, hvad man kan tilbyde de folk, man har så meget brug for. De dygtigste talenter bliver nemlig fluks fanget på uddannelserne af de store virksomheder, der kan tilbyde internationale karriereforløb. Men fremtiden gemmer også på muligheder for SMV’erne.

De kan med moderne teknologi hurtigt få adgang til specialiserede kompetencer i form af freelancere eller pege på virksomhedens klare mission, den korte afstand fra tanke til handling eller høje grad af medbestemmelse. 

Det er alt sammen gode argumenter over for de store organisationer, hvor man som medarbejder kan risikere at sidde i en afdeling og føle sig glemt.

Læs også: Rambølls danske rekrutteringschef: Her kan SMV'erne vinde på rekruttering

Om Tech Management

Tech Management er Ingeniørens ledelsesmedie, som sætter fokus på ledelse, projektstyring og strategi i en digital og teknologisk forandringstid.

5 grunde til, at du skal læse Tech Management

1. Du får indblik i digital omstilling i et ledelsesperspektiv

2. Du får adgang til et medie, der tør skære igennem hypen om ny teknologi

3. Du får gode, lærerige cases fra virksomhedernes hverdag

4. Du får værktøjer, du kan bruge direkte i dit arbejde med ledelse og strategi

5. Du får ny inspiration til at styre dine projekter, så de lander hvor de skal

Fristet? Bestil et gratis og uforpligtende prøveabonnement og få løbende perspektiv og viden leveret direkte til din indbakke.

Nævnte firmaer

Seneste nyt