Kobl digitale kompetencer og Supply Chain-erfaringer allerede i bestyrelseslokalet

Lagerstyring og planlægning af produktion er nogle af de områder, hvor virksomheder med fordel kan tænke digitalisering ind i deres Supply Chain.
Brødtekst

En undersøgelse fra 2019 af SMV-bestyrelsers arbejde med digitalisering under titlen ”SMV bestyrelsen i en digital tidsalder” sætter fokus på, at digital teknologi kan være med til at forløse mere af det forretningsmæssige potentiale. Det kan være med til at skabe øget vækst, sikre virksomhedens placering i markedet og bidrage til indtrængning i markedet.

Det er jeg meget enig i.

Læs også i vores vidensbank: Fokuser mere på innovation i din digitale strategi

For at forløse virksomhedens fulde potentiale er det dog også nødvendigt, at man allerede på bestyrelsesniveau får tænkt digitale kompetencer sammen med virksomhedens Supply Chain, da det er en oplagt mulighed for at optimere forretningen. 

Har du styr på din Supply Chain så har du styr på en stor del af virksomhedens omkostninger

80 % af virksomhedens omkostninger, kommer som udgangspunkt fra Supply Chain.

Samtidig lever vi i en verden, hvor kunderne ikke længere er imponeret over to-dages levering. Faktisk er to dage nu det længste, kunderne er villige til at vente. Denne Amazon-effekt sætter krav til, hvor hurtigt man skal kunne eksekvere, når man gerne vil drive forretning. 

For at imødekomme forbrugernes forventninger til hurtige leveringstider, kan man med fordel se på, hvordan man kan bruge digitalisering til at gøre leveringstiderne hurtigere.

Det er nemlig vigtigt at perfektionere, hvordan man får produkter og services til det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Ellers risikerer man at miste kunder til hurtigere konkurrenter.

Hvad handler digitalisering i Supply Chain om?

Et af de steder, man kan starte med at digitalisere, er i måden, man forecaster på.

Evnen til at forecaste rigtigt har stor betydning for ikke bare virksomhedens lagerstørrelser men i høj grad også for varer leveret til tiden til kunderne. Forecaster man forkert, kan man risikere, at virksomheden har et alt for stort lager, eller endnu værre, at man ikke kan imødekomme kundernes forventninger, og man derfor mister salg.

De nyeste tal fra Optilon viser, at en virksomhed i gennemsnit typisk har 22 % for meget liggende på lageret. Det vil sige spild af kapital og ressourcer, der kunne have været frigjort til andre aktiviteter. 

Et andet område, hvor man kan bruge software-teknologi, er i måden, man planlægger sin produktion. Jo bedre man er til at udnytte sin produktionskapacitet, jo bedre kan kan man klare sig i den internationale konkurrence. En del af det handler desuden også om at nedbringe den administrative tid, der går med at håndtere kompleksiteten.

Besæt bestyrelsesposterne med folk med operationel eller Supply Chain baggrund

For at få indfriet virksomhedens fulde potentiale er det vigtigt, at bestyrelsen erkender den strategiske vigtighed af Supply Chain-området.

Når man ser på de kompetencer, der er tilstede i bestyrelsen, så er der noget færre bestyrelsesmedlemmer med en kompetent operationel eller Supply Chain-mæssig baggrund end antallet af virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen bag førnævnte rapport. 

Derfor er min pointe også, at man for at forløse det digitale potentiale må besætte bestyrelsesposterne anderledes. Som rapporten selv understreger, så er det forkert at tro, at det er tilstedeværelsen af IT og teknologiske kompetencer i sig selv, der gør, at man fremmer digitalisering af Supply Chain.

At arbejde med virksomhedens Supply Chain er som oftest lidt besværligt, fordi Supply Chain er organisatorisk tværgående og af natur ikke sådan en, man forandrer fra den ene dag til den anden.

Men jeg mener dog stadigvæk, at man skal tage sig modet til at gå den vej. Netop fordi der ligger gode optimeringsmuligheder.

Kompetencer sætter grænser

Når talen falder på ny teknologi høres ofte, at her sætter kun fantasien grænser.

I virkelighedens verden er det dog vores kompetencer, måske især bestyrelsens kompetencer, der sætter grænsen for vores evne til at sikre udvikling og forbedringer af vores virksomheder.

Bestyrelsesmedlemmerne må have det rigtige mindset. At have det rigtige mindset vil sige at omfavne muligheder og udfordringer, når de opstår. Det må altid være gældende og især for dem, der arbejder i bestyrelserne.

Og så handler det om, at man får kompetencer ind i bestyrelsen, der har erfaring med Supply Chain, og som kan se den forretningsmæssige værdi af at implementere nye teknologier.

Det er nemt at lade sig forblænde af profiler, der har digital erfaring fra områder som strategi, salg og forretningsmodeller. Men de digitale profiler evner måske ikke alene at se mulighederne i at digitalisere virksomhedens Supply Chain, og måske er de heller ikke godt nok inde i den omkostningsstruktur, der driver Supply Chain. 

Derfor kan det være svært for dem at koble de nye teknologier til den kompleksitet, som Supply Chain udgøres af. Og derfor er det vigtigt at tænke de digitale kompetencer og erfaringer med Supply Chain sammen allerede fra bestyrelseslokalet. 

Om Tech Management

Tech Management er Ingeniørens ledelsesmedie, som sætter fokus på ledelse, projektstyring og strategi i en digital og teknologisk forandringstid.

5 grunde til, at du skal læse Tech Management

1. Du får indblik i digital omstilling i et ledelsesperspektiv

2. Du får adgang til et medie, der tør skære igennem hypen om ny teknologi

3. Du får gode, lærerige cases fra virksomhedernes hverdag

4. Du får værktøjer, du kan bruge direkte i dit arbejde med ledelse og strategi

5. Du får ny inspiration til at styre dine projekter, så de lander hvor de skal

Fristet? Prøv Tech Management i en måned til 49 kr.

Latest news