Kina giver resten af verden 5G-baghjul

Plus13. maj 2020 kl. 09:30
Kina Beijing Mobil
Illustration: Bigstock .
Mens corona-epidemien forsinker udrulningen af 5G i Europa, blæser Kina derudaf med 50 millioner 5G-brugere. Efter Folketinget netop har sagt nej til en ekstraordinær 5G-pulje på 300 millioner kroner, afsætter Industriens Fond tre millioner til 5G-test hos danske virksomheder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vi storbruger data på mobiltelefonen. Derfor har de fleste nok også oplevet udfald på video-forbindelsen eller et roterende ikon på streamingtjenesten, når de i de seneste måneder har brugt mobiltelefonen.

Men du skal kigge langt efter nye hurtige 5G-forbindelser i Danmark og resten af Europa resten af året. Faktisk skal du for tiden vende blikket mod Kina, hvis du vil have et indblik i, hvordan næste generations mobilnetværk ser ud. For mens flere europæiske lande har udskudt de nødvendige frekvensauktioner til 5G, så buldrer Kina derudad. Ifølge tal fra de kinesiske myndigheder er antallet af 5G-abonnenter vokset fra under 10 millioner ved udgangen af 2019 til over 50 millioner ved udgangen af marts.

Hvis den udvikling fortsætter, vurderer mediet Nikkei Asian Review, at omkring 70 procent af det samlede antal 5G-brugere vil befinde sig i Kina ved udgangen af 2020.

At Kina ret pludseligt har taget syvmileskridt inden for 5G, skyldes formentlig, at Huawei og andre kinesiske netværksleverandører i det seneste år er blevet afskåret fra store vestlige markeder som USA og Europa af sikkerhedspolitiske årsager. I USA har man helt blokeret for Huawei, mens Europa har valgt mildere restriktioner. Men samlet set har Huawei tabt enorme markedsandele det seneste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: EU strammer 5G-sikkerhed: Men Huawei udelukkes ikke

Det har fået Huawei til at sadle om og i stedet satse benhårdt på hjemmemarkedet i Kina, og den strategi er indtil videre blevet taget godt imod af både forbrugere og de tre statsejede teleselskaber i Kina.

Lige nu bliver der langet mange nye 5G-telefoner over disken i Kina, ligesom en halv million mobilmaster får nyt kinesisk radioudstyr installeret i løbet af den kommende tid. Kun 10 procent af de kinesiske 5G-kontrakter er indtil videre vundet af svenske Ericsson, mens Nokia helt har opgivet det kinesiske marked. Langt de fleste 5G-kontrakter er gået til kinesiske netværksleverandører med Huawei som den altdominerende vinder.

Udvalget af 5G-udstyr er for tiden også markant større i Kina end i USA og Europa. I Kina sælges der lige en stribe forskellige 5G-kompatible smartphones, blandt andet ZTE Axon 10 Pro 5G, Huawei Mate 20X 5G, Honor V30, Vivo NEX 3 5G, Samsung Note 10 Plus 5G, Xiaomi 9 Pro 5G og OPPO Reno3 Pro. Apple forventes først at lancere en 5G-telefon til efteråret.

Europa er forsinket

Mens udrulningen buldrer derudad i Kina, har corona-krisen forsinket og udskudt flere frekvensauktioner i Europa. I Frankrig er frekvensauktionerne til 5G udsat på ubestemt tid, mens også Spanien, Portugal, Tjekkiet og Østrig har udskudt lignende auktioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark og de fleste andre europæiske lande er 5G udpeget til at blive rullet på 700 MHz, 3,5 GHz og på sigt 26 GHz. I Danmark har teleselskaberne indtil videre kun fået tildelt frekvenser i 700 MHz-båndet til 5G. De frekvenser skulle de have taget i brug 1. april, men det er nu udskudt med indtil videre to måneder. Det skyldes at 700 MHz-båndet i dag bruges til tv-signaler.

En analyse fra Kulturministeriet har vist, at op mod 150.000 danskere stod til at få sort skærm, og det vil ministeriet gerne undgå. Derfor har teleselskaberne accepteret, at de først får adgang til 700 MHz til 5G fra juni.

Energistyrelsen har endnu ikke meldt ud, hvornår man forventer at afholde frekvensauktion over 3,5 GHz-båndet. Indtil videre har udmeldingen været i løbet af efteråret, så teleselskaberne kan få adgang til frekvenserne ved årsskiftet.

TDC, som er det danske teleselskab, der er længst med udrulningen af 5G, har tidligere fortalt Ingeniøren at corona-krisen indtil videre ikke får betydning for den tekniske implementering af nyt radioudstyr i mobilmaster. Netop nu udskiftes alle mobilmaster med nyt Ericsson-udstyr, mens det hidtidige Huawei-udstyr pilles ned.

Relateret jobannonce: Dygtig App udvikler

Illustration: Bigstock.

I USA ser det også ud til at 5G-udrulningen er sat en anelse ned i tempo, men ikke i samme grad som Europa.

Ericsson og Nokia har indtil videre vundet de fleste europæiske kontrakter på 5G, og de to netværksgiganter fortalte i april, at de begge forventer forsinkelser over en bred kam i Europa, primært på grund af forsinkede auktioner, men også fordi de fysiske restriktioner på grund af corona-epidemien gør det svært at levere alt udstyr på de rigtige tidspunkter.

»Europa kan falde bagud når vi taler om kritisk digital infrastruktur til fremtiden. Vi synes, at regeringer skal tilskynde 5G-investeringer som en måde at genstarte økonomien,« sagde Börje Ekholm, adm. direktør i Ericsson for nylig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nokia sadler om: Valg af chip koster dyrt i 5G-kapløb

Folketinget siger nej til 5G-millioner

Den opfordring har Dansk Folkeparti grebet i Danmark, og de fremlagde for nylig et forslag om at afsætte 300 millioner kroner til en 5G-pulje, som virksomheder kan søge til at iværksætte 5G-projekter. Det forslag blev behandlet i fredags.

»At oprette en 5G-pulje kræver en stor sum af midler. Der foreslås 300 mio. kr., som skal komme fra provenuet fra frekvensauktionerne. Ud over at regeringen ikke mener, at en sådan pulje er nødvendig, fordi der allerede findes en række gode støttemuligheder til bl.a. 5G, er det vigtigt at bemærke, at finansieringsmodellen strider imod budgetloven fra 2012, som et bredt flertal i Folketinget står bag. Man kan således ikke anvende indtægter fra frekvensauktionen til en ny udgift i form af en 5G-pulje,« sagde Dan Jørgensen i fredags i Folketinget .

Efter en kort ordførerrunde måtte Dansk Folkeparti erkende, at der ikke er politisk flertal for en 5G-pulje, selvom flere partier understregede, at de gerne vil se på mulighederne for politisk at prioritere udrulningen af 5G.

Læs også: Danmark risikerer at tabe kapløb om 5G-netværk

Erhvervslivet slår sig sammen med Aalborg Universitet

Få dage efter den kontante afvisning fra Folketinget har Industriens Fond bevilget tre mio. kr. til et nyt 5G-projekt, hvor virksomheder kan afprøve det kommende højhastighedsnet. Projektet føres ud i livet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Dansk Industri og Togsverd Consult.

»Vi glæder os til at hjælpe virksomhederne med at teste deres 5G-løsninger i vores trådløse ‘sandkasse’ i 5G Smart Production Lab,« siger Preben Mogensen, professor i trådløs kommunikation ved Aalborg Universitet, som driver projektet sammen med universitetets Smart Production Lab.

Midlerne skal især give virksomheder nye test- og udviklingsmuligheder med 5G-teknologi.

»Mange virksomheder har efterspurgt et sted, hvor de kan afprøve, hvordan 5G kan skabe værdi for dem. Det gælder både de, der udvikler mobile robotter, droner og automationsløsninger, og brugervirksomheder inden for industri, landbrug, medier og sundhedsteknologi. Et sådant sted har vi skabt nu. Vi glæder os til at komme rundt i landet og fortælle om potentialerne ved 5G og andre trådløse teknologier,« siger Tom Togsverd, direktør i Togsverd Consult.

Læs også: Bosch bygger fleksible fabrikker med 5G

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning