Jakob Antonsen, CEO IO Group, analyserede grundigt mulighederne ved kunstig intelligens, inden virksomheden lagde en strategi, som blandt andet betød, at de søgte - og kom med på - et pilotprojekt hos AI Denmark, der støtter virksomheder, som ønsker at arbejde med kunstig intelligens.
Jakob Antonsen, CEO IO Group, analyserede grundigt mulighederne ved kunstig intelligens, inden virksomheden lagde en strategi, som blandt andet betød, at de søgte - og kom med på - et pilotprojekt hos AI Denmark, der støtter virksomheder, som ønsker at arbejde med kunstig intelligens.

Foto : IO Group

IO Group: »Vi har kastet os frådende ind i brugen af kunstig intelligens«

Softwarefirmaet IO Group havde mange af forudsætningerne for at koble kunstig intelligens på sine softwareløsninger – de manglede ’bare’ kendskab til teknologien. Det fik de i løbet af et seks måneders forløb, og forventer at være klar med en AI-løsning inden jul, lyder det fra CEO Jakob Antonsen.

Da Jakob Antonsen, CEO i softwarefirmaet IO Group, for to år siden gik i gang med at udvikle en strategi for virksomheden, der udvikler softwareløsninger til forsikringsbranchen, analyserede han med særlig interesse brugen af kunstig intelligens (AI).

»Vores bud er, at 80 procent af arbejdsgangene i forsikring kan understøttes af et element af AI i større eller mindre grad. Det gør branchen optimal til at blive disruptet med AI,« siger han.

IO Group har udviklet et automatisk arkiveringsværktøj til håndtering af emails, IO Archiver, og spørgsmålet var, om det ville give kunderne mere værdi, hvis der også blev koblet AI på systemet.

»Jeg begyndte at studere, hvad man kunne gøre og at se på, om AI bare er hype eller reelt nok, for som konsulenter overlever vi ikke, hvis vi sælger varm luft eller bruger værktøjer, der ikke er modne til markedet. For os handler alt det, vi gør, om return of investment for kunderne,« forklarer Jakob Antonsen.

Analysearbejdet afdækkede, at AI var værd at satse på, og at den store datamængde, der er til rådighed i branchen, ville lette arbejdet med at udvikle en brugbar algoritme.

»Det dyreste ved AI er at skaffe struktureret data og at træne det, men i forsikringsbranchen har du både data og adgang til resultaterne, hvilket gør det meget nemt at træne algoritmen. Derfor er vi strategisk set inden for den perfekte branche. Det var årsagen til, at vi valgte at satse på AI.«

Klar til lancering i år

En del af forudsætningerne for at gå i gang havde IO Group godt styr på selv. Det gælder detailkendskab til forsikringsprocesser, kompetence inden for strukturering af big data i et datawarehouse og cloudbaserede løsninger.

Selve arbejdet med AI derimod var ukendt land:

»Vi manglede viden om matematikken bag AI-algoritmer, træning og tuning af algoritmen samt det allervigtigste: hvordan man kan bringe det i drift hos kunderne.«

Læs også: FLSmidths digitalisering kræver færre underleverandører

Løsningen på kompetencehullerne blev et forløb hos AI Denmark, der understøtter små og mellemstore danske virksomheders brug af AI. Hjælpen bestod af 150 timers konsulentbistand fra Alexandra Instituttet.

Samarbejdet gik over al forventning, og selvom den første melding fra Instituttet lød, at de næppe ville nå i mål inden for de tildelte timer, så lykkedes det faktisk.

»I dag har vi en algoritme, der virker, men den er ikke klar til at komme ud til kunden endnu. Lige nu er vores algoritme lidt som et barn på fem år. Den skal bringes op til at være 18-20 år, inden den kan sendes ud til de første kunder.«

Når algoritmen er blevet voksen, bliver den en ekstra feature på IO Archiver. Som det ser ud lige nu, vurderer Jakob Antonsen, at den er klar til lancering sidst på året.

»Mit bud er, at den er blevet så gammel, at den om en måneds tid kan blive konfirmeret,« ler han.

Domænekendskab er altafgørende

En af de erfaringer, virksomheden tager med sig fra projektet, er, at deres indgående kendskab til forsikringsbranchens processer var altafgørende for, at det gik så godt, som det gjorde.

»Vores pointe er, at man skal have tillid til det, man selv kan, og at det vigtigste er at forstå, hvad man selv arbejder med. Da vi begyndte, var AI mystisk for os, men nu ved vi, hvem vi skal snakke med. Mit råd til andre er derfor, at man skal tage fat i nogle AI-eksperter og kombinere deres kompetencer med den domæneviden, man selv har, for så kommer man hurtigt ret langt.«

De nye AI-kompetencer kommer på længere sigt til at vende op og ned på den måde, IO Group arbejder på, forventer Jakob Antonsen:

»Vores mål er, at vi fremover skal sælge AI-procesoptimering som en service, så vi træner kundernes data med vores algoritme, og de betaler et transaktionsfee, hver gang de bruger den. Den businesscase, vi ser på sigt, bliver en licens til at bruge vores system,« forklarer han og fortsætter:

»Vi har kastet os frådende ind i det her. Andre vil sige: »Gå ud og sælg konsulenttimer i stedet,« men vi tror ikke på det koncept. Vi vil hellere sælge systemet som en service, og nu starter vi lidt i det små.«

Læs også: Energy-Cool efter udviklingsprojekt: »Vil man have et løbende fast afkast, skal man ikke gøre det her«

Foreløbig har virksomheden identificeret 15 processer inden for forsikring, som kan bruges på deres nyudviklede algoritme.

Selvom Jakob Antonsen ser et stort forretningspotentiale, mener han også, at man skal slå lidt koldt vand i blodet:

»AI kan hjælpe i dagligdagen, og mere kan det heller ikke. Der er meget hype omkring det. Mange tror, at bare man har data, kan man gøre hvad som helst, og at folk vil miste deres arbejde på grund af AI. Men det er slet ikke det, der sker. AI kan bare gætte og hjælpe, og derfor skal man gøre opgaverne små. Potentialet er stort, men der skal et kæmpe skridt til, inden vi når til at automatisere 80 procent af alle arbejdsgangene i forsikringsbranchen.«

Vil du prøve Tech Management?

Styrk dit lederskab - bestil et gratis og uforpligtende prøveabonnement her

Om Tech Management

Tech Management er Ingeniørens ledelsesmedie, som sætter fokus på ledelse, projektstyring og strategi i en digital og teknologisk forandringstid.

5 grunde til, at du skal læse Tech Management

1. Du får indblik i digital omstilling i et ledelsesperspektiv

2. Du får adgang til et medie, der tør skære igennem hypen om ny teknologi

3. Du får gode, lærerige cases fra virksomhedernes hverdag

4. Du får værktøjer, du kan bruge direkte i dit arbejde med ledelse og strategi

5. Du får ny inspiration til at styre dine projekter, så de lander hvor de skal

Fristet? Bestil et 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement her.

AI Denmark

Projektet støtter danske SMV’er med at udnytte data og AI-værktøjer i deres digitale omstillingsproces. Målet er at gøre digitalisering og kunstig intelligens praksisnært.

Omdrejningspunktet er skræddersyede og virksomhedsrettede AI-pilotprojekter. Derudover udvikles der et nationalt AI-univers med best-practice cases, en online læringsplatform, et AI community samt afholdes af en årlig Danish AI Award.

Projektet er iværksat og finansieret af Industriens Fond med 34,5 millioner kroner.

I alt 120 SMV’er kommer til at deltage i et seks måneders forløb i løbet af de tre år, projektet varer.

Partnere: Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, AAU, DTU, KU, ITU og Innovation Centre Denmark. Dansk Industri er netop indtrådt som officiel erhvervspartner.

IO Group deltog på det første hold.

Læs mere her

TILMELD DIG GRATIS TIL TECH MANAGEMENT FORUM

7. Oktober - Tivioli Hotel & Congress Center i København

Tech Management Forum er en netværkskonference for ledere og projektledere i virksomheder og organisationer under teknologisk transformation. 

Du får viden om de nyeste trends inden for projektorganisation- og forandringsledelse, og konkrete projektværktøjer til bl.a. ressourcestyring, tidsregistrering, agilitet og porteføljeledelse. 

Du får war stories fra fem stærke keynotes, der har kæmpet med store transformationsprojekter - i de seneste år med coronaepidemien som bagtæppe. Hør hvad de gjorde og lær af dem. 

Læs mere og se programmet her

Er du abonnent på Ingeniøren, Tech Management eller et af vores øvrige PRO-medier, så få VIP-billet her 

Seneste nyheder