Intelligent skraldesensor kan halvere antallet af årlige tømninger

Plus5. november 2019 kl. 13:312
Skraldesensor BrainyBin
Den lille sensor, som er installeret i skraldespanden, fortæller automatisk, hvornår skraldespanden skal tømmes. Illustration: Maack IT.
Den såkaldte BrainyBin er en lille danskproduceret sensor, der kan installeres i affaldscontainere og som via IoT-teknologi løbende sender oplysninger, som fortæller, hvornår beholderen skal tømmes.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis du åbner låget på skraldespande og affaldscontainere på tværs af Fanø, Langeland og Kolding Kommune samt ni andre danske kommuner, så er der en god chance for, at du vil se en lille dims magen til den, som er afbilledet til højre i toppen af denne artikel.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
Redaktør, WasteTech -
5. november 2019 kl. 09:16
Redaktør, WasteTech
Tak for dit indspark, Finn…

Tak for dit indspark, Finn. Strategier og tekniske løsninger til minimering og optimering af behovet for affaldstømninger er helt sikkert et emne, som WasteTech kommer til at forfølge løbende. Jeg kender ikke til nogle kommuner, hvor man belønnes med rabatordninger, hvis man producerer mindre affald. Men vi kommer helt sikkert også til at tage fat på initiativer til affaldsminimering, så hvis jeg støder på et sådan initiativ, så vil du formentlig kunne læse om det her i spalterne. Mvh, Simon Freiesleben Redaktør for WasteTech

1
1. november 2019 kl. 16:40
Er det muligt at springe beholdere med små mængder over?

Mængderne fra den enkelte husstand er meget svingende og meget forskellige afhængigt af husstandens størrelse og levevis. Det ville derfor give en stor besparelse, hvis man kunne springe beholdere over, når de var mindre end halvt fyldt og altså burde kunne klare mængden fra en længere periode end den fastsatte tømningsfrekvens. Men er det en praksisk mulighed? Kan renovationsarbejderne overhovedet styre en sådan individualitet i tømningsfrekvensen? Det ville i så fald være muligt at kalkulere med flere husstande på ruterne og altså mindre total køretid. Altså i praksis færre biler og mindre samlet klimabelastning, hvis man kan lade være at tømme beholdere, hvor der reelt ikke er behov for tømning. Spørgsmålet er så om man kan administrere en sådan ordning - og om man kan give husstande med små mængder rabat i forhold til de med store mængder, som normal altid skal have tømt. En rabat kan naturligvis kun omfatte den direkte udgift til selve tømningen. Der skal jo stadig betales for administration og for muligheden for at få tømt, når behovet der. Det kunne give mere opmærksomhed på at behandle affaldet bedre, så det fylder mindre og også på den måde kan medvirke til at mindske antallet af tømninger. De mange fraktioner øger størrelsen på affaldsgebyrerne, så det ville være absolut rimeligt, hvis man kan give små husstande og husstande med beskedne affaldsmængder en rabat på gebyret ved at undlade tømninger, som ikke er nødvendige. Specielt de nye fraktioner som papir, pap, metal og plast vil få meget store forskelle i tømningssbehov - og beholderne til disse fraktoner kan i de fleste tilfælde sagtens vente og 'stå over' flere gange før tømning er nødvendig. Hvor der er ugetømning af restaffald kan også denne fraktion stå over hos husstande med små mængder, så man ændrer til 14-dages tømning. For alle fraktioner må der fastsættes et mindste antal tømninger årligt - men for nogle kan det være én.