Flødeboller eller bonus: Her får du findeløn for at skaffe en ny kollega

5. juli 2023 kl. 18:101
 MAN Energy Solutions
Illustration: Kit Jernhøj.
I kampen om de attraktive STEM-kompetencer tilbyder flere virksomheder alt fra flødeboller til bonus til medarbejdere, der kan lokke nye kolleger til.
Artiklen er ældre end 30 dage

Da Alex Faiphut i starten af maj var på en dejlig solskinsferie til Nice med sin kæreste, var rejsen finansieret af den bonus på 20.000 kroner, han havde fået af sin arbejdsplads MAN Energy Solutions for at skaffe en ny medarbejder til virksomheden.

»Jeg er glad for MAN, men at man kunne få 20.000 i bonus var en ekstra gulerod til at anbefale en kandidat,« siger maskiningeniør Alex Faiphut, der selv har været i virksomheden i lige knap 11 år.

Ligesom mange andre ingeniør- og teknologitunge virksomheder bokser MAN Energy Solutions i øjeblikket med en lang række åbne positioner, der skal rekrutteres nye medarbejdere til – herunder de attraktive og svært ombejlede STEM-kompetencer, der dækker over uddannelsesområderne science, technology, engineering og math.

Illustration: Ingeniøren.

Derfor indførte virksomheden i maj sidste år en såkaldt referral bonus, der giver samtlige MAN-medarbejdere, undtagen HR, mulighed for at score en bonus på 20.000 i cool cash, hvis de finder et match til en åben stilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det gjorde vi som et supplement til at styrke vores indsats på rekruttering. Og selvfølgelig give medarbejderne et godt incitament til at anbefale nogen i deres netværk, som kunne være kvalificerede til de stillinger,

vi har åbne,« siger Marie Brinkgaard, HR-chef i MAN Energy Solutions, og tilføjer, at der er »rigtig mange åbne stillinger i øjeblikket«.

»Vi vokser, så det har været helt essentielt for os, at vi lavede flere forskellige strategier til rekruttering og fandt løsninger og veje, som er win-win for alle parter,« tilføjer hun.

Ingen kommer foran i køen

Helt konkret bliver en bonus udløst, når en anbefalet ny medarbejder har været ansat i virksomheden i tre måneder, ligesom medarbejderen, der anbefalede kandidaten, også skal være ansat tre måneder efter ansættelsen af vedkommende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bonusordningen gælder ikke for uopfordrede ansøgninger, men kun opslåede stillinger.

Selvom medarbejderne også tidligere har anbefalet personer fra deres netværk til virksomheden, oplever Marie Brinkgaard, at anbefalingerne nu har fået en anden tyngde.

»Fordi der netop er en bonus tilknyttet, forpligter medarbejderne sig lidt mere alvorligt end bare at lave en løs anbefaling.«

Alex Faiphut har også tidligere opfordret sit netværk til at søge job i MAN Energy Solutions. Det har bare ikke været formaliseret, som da han senest anbefalede en ny medarbejder – hvilket resulterede i en bonus. Og den nye kollega kender han særdeles godt. Det er nemlig hans kæreste med en baggrund fra bl.a. Airbus Helicopters og Lufthansa, som skulle have sit første job i Danmark.

»Hun er vant til store og internationale virksomheder, og så sagde jeg til hende, at MAN er et rigtig godt sted at starte,« siger han.

Alex Faiphut havde allerede udset sig en opslået stilling, som han syntes, hun passede perfekt til.

»Så jeg gik hen til hendes nuværende chef og sagde, at jeg kendte en, som måske kunne bruges, og om han havde lyst til at invitere hende til et jobinterview,« siger han om processen.

Ifølge HR-chef Marie Brinkgaard er der ingen regler for, hvem man som medarbejder kan anbefale til et job. Dog, understreger hun, er en anbefaling ikke ensbetydende med, at man kommer foran i køen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De objektive kriterier er helt entydige. Man skal være kvalificeret, og kandidaterne bliver sammenlignet med andre kandidater, der også har søgt stillingen, så på den måde er der ikke nogen fortrinsret i at blive anbefalet,« siger hun.

Bonus er udbredt til rekruttering

Siden ordningen blev indført hos MAN Energy Solutions, er der blevet udbetalt 14 ‘henvisningsbonusser’. Det skal ses i lyset af, at der er cirka 28-30 nye rekrutteringer hver måned i virksomheden.

»Det er en rigtig flot hjælp til os som virksomhed, og for de venner eller familiemedlemmer, medarbejderne har, som kunne være interesseret i at få et job her, har det også været fedt, at vi har denne ordning,« siger hun.

MAN Energy Solutions er ikke den eneste virksomhed, der honorerer medarbejderne for at lokke nye kompetencer til.

En undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA, viser, at netop belønning er en udbredt rekrutteringspraksis blandt danske teknologivirksomheder.

Ud af 17.437 medlemmer i IDA, der alle arbejder i den private sektor, nikker hver fjerde ja til, at de får en bonus eller anden belønning, hvis de er med til at sikre rekruttering af en ny kollega.

Mest udbredt er den praksis i it- og telebranchen, hvor det er 45 procent, der har den ordning, mens også medicinalindustrien ligger højt med 28 procent.

Bonus for STEM-medarbejdere

Hos Novo Nordisk oplyser presseafdelingen, at der på enkelte områder tilbydes en kontantbonus, men at det ikke er en generel praksis hos medicinalvirksomheden. Størrelsen på den kontante bonus kan variere, men der er et loft på 15.000 kroner, lyder det endvidere.

Novo Nordisk ønsker ikke at oplyse specifikke tal for, hvor mange gange en sådan bonus er blevet udbetalt, ligesom man heller ikke ønsker at oplyse, inden for hvilke jobtyper bonussen typisk anvendes.

»Generelt oplever vi, at vores medarbejdere sætter stor ære i at arbejde for Novo Nordisk og ofte fortæller om arbejdspladsen i deres netværk. Der tilbydes henvisningsbonus i visse områder af Novo Nordisk, men det er relativt få gange, at en sådan bonus er blevet udløst,« lyder det i en skriftlig kommentar.

I Netcompany bliver medarbejderne også belønnet for at opfordre deres netværk til at søge en stilling hos it-virksomheden. Det gælder dog ikke alle jobtyper, men primært inden for STEM-området, hvor Netcompany som de fleste andre også mærker en hård konkurrence om kandidaterne.

Hvis en kandidat – der er blevet opfordret til at søge et job af en Netcompanymedarbejder – ender med at blive ansat, kan medarbejderen se frem til en kontantbonus med den næste løn. Netcompany ønsker dog ikke at oplyse størrelsen på den bonus, eller hvor ofte de har udbetalt den. Dog, lyder det fra presse afdelingen, er det et værdifuldt rekrutteringsredskab, når gode medarbejdere anbefaler andre at søge job hos dem, hvilket gør det lettere at få de gode kandidater på radaren.

Alt fra flødeboller til ekstra månedsløn

Undersøgelsen fra IDA viser, at belønningen for at skaffe en ny medarbejder kommer i mange forskellige former.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En enkelt har oplevet, at der er blevet givet flødeboller til hele afdelingen, mens en anden skaffede en middag til afdelingen. Andre igen har svaret, at de får en ekstra månedsløn eller en bonus svarende til en procentsats på 1,5 procent af årslønnen.

For de virksomheder, der udbetaler en kontant bonus, ligger det hyppigste leje på 10.000 kroner, hvilket 37 procent svarer.

35 procent får mellem 10.001 og 25.000 kroner, hvis de skaffer en ny kollega.

I MAN Energy Solutions har der også været strategiske tanker om, hvordan en belønning kunne udmønte sig, og hvilket niveau den skulle ramme rent økonomisk.

»Vi har en dygtig rekrutteringschef, som havde fingeren på pulsen og ved, hvad der virker, og hvad andre store virksomheder gjorde. Så det var en kombination af at læne sig op ad andre, og hvornår det var tilpas attraktivt for vores medarbejdere at gøre en indsats for at finde vores næste gode kollega,« siger HR-chef Marie Brinkgaard.

Virksomheden har ikke sat loft på, hvor mange bonusser der kan udbetales, men hvis det står til HR-chefen, håber hun, at MAN Energy Solutions kommer til at udbetale nogle flere.

»Det er rigtig positivt, at vi har medarbejdere, der synes, de arbejder et godt sted, og dermed har lyst til at anbefale os til nogen, de ved, har de rette kvalifikationer. Og vi er så omvendt de glade modtagere af nye medarbejdere.«

1 kommentar.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
1
8. juli 2023 kl. 20:27
Honninghjerter

Hvor blev de af?