Førende virksomheder: Corona kradser i lakken

Plus10. juni 2020 kl. 10:02
virus corona covid-19
Illustration: Morten Voigt.
Vi har spurgt de bedste placerede ingeniørvirksomheder i årets Profilanalyse, hvordan coronakrisen har påvirket dem. Og selvom krisen kan mærkes over hele linjen, er der både nye muligheder, langsigtede nye arbejdsmetoder og et fortsat fokus på klimaet at spotte hos virksomhederne øverst på imagelisten.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

NOVO NORDISK – Katrine Sperling, VP Corporate Communication

UDFORDRINGER – Vores primære fokus under coronaudbruddet har været at sikre fortsat levering af vores livsvigtige lægemidler til patienter over hele verden. Vi har opretholdt produktionen under hele krisen, og selv om vi har oplevet en del hamstring, har vi været i stand til at levere medicin til de mange millioner patienter, der er afhængige af den hver eneste dag.

FORVENTNINGER – Novo Nordisk har netop offentliggjort regnskab for første kvartal af 2020, som viser en omsætningsstigning på 16 pct., ligesom forventningerne til 2020 fortsat ligger på 3-6 pct.

POSITIV EFFEKT – Mange af Novo Nordisks medarbejdere i Danmark har været dybt involveret i at teste for covid-19 og udvikle antistoftests i samarbejde med det danske sundhedsvæsen, ligesom vi har bidraget til forskellige andre initiativer til støtte af fremstilling af værnemidler, håndsprit og donationer.

KLIMAINDSATS – I dag produceres Novo Nordisks medicin på 100 procent grøn strøm på alle fabrikker i verden. Vi lancerede desuden sidste år en ny klimastrategi, Circular for Zero, med en ambition om at blive CO2-neutrale på al drift og transport i 2030. Samtidig har coronakrisen vist, at mange internationale møder kan klares virtuelt, og det er kommet for at blive, tror jeg.

LEGO – Niels B. Christiansen, adm. direktør

FORVENTNINGER – Det er for tidligt at sige, hvilken indflydelse covid-19 kommer til at få. Som familieejet virksomhed har vi ikke meldt en forventning ud til resultatet for 2020. Vi oplyser ikke salgstal, men i løbet af de seneste uger har vi set  en stigning i antallet af besøgende på  lego.com såvel som en stigning i antallet af online-ordrer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

POSITIV EFFEKT – Vores kerneforretning er uforandret. Vi har dog en række ikke-kommercielle aktiviteter i relation til covid-19, herunder kampagnen #letsbuildtogether. Herudover har vi bidraget med produktion af værnemidler til det danske sundhedsvæsen. Der er ikke et nyt forretningsområde – det er ren donation – men vi har ikke afskediget medarbejdere som konsekvens af covid-19.

KLIMAINDSATS – Vores ambition for klimaet er uforandret, da det er en del af vores fundament som virksomhed at bidrage positivt til den verden, fremtidige generationer af børn skal arve. Vi arbejder derfor videre med de mål og den langsigtede ambition, vi har – herunder ambitionen om at finde mere bæredygtige alternativer til den oliebaserede plast, reduktion af affald, bæredygtig emballage, øget energieffektivitet.

NOVOZYMES – Lars Green, finansdirektør

UDFORDRINGER – Vi har lige aflagt regnskab for første kvartal af 2020. Her voksede vi totalt med 10 pct. i forhold til samme periode sidste år. Dele af vores forretning, f.eks. enzymer til produktion af bioethanol, vil blive påvirket negativt af corona, mens andre dele, som enzymer til vaskemidler, rengøring og fødevarer, kan blive påvirket positivt.

FORVENTNINGER – I 2019 iværksatte vi en ny strategi, der har til mål at løfte vores salg langsigtet. Den strategi er vi nu godt i gang med at implementere, og en del af stigningen i salget i første kvartal kommer fra den nye strategi, og andet kommer fra påvirkning fra corona. Vi kan ikke være konkret ift. forventninger til resten af året, da vi har suspenderet guidance (forventningerne, red.) for 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

KLIMAINDSATS – En vækst i salg på 10 pct. i første kvartal er et stærkt resultat, og vi har ingen planer om afskedigelser. Vi holder derfor også fast i vores klimaindsats. Vi har sat skarpe mål, der skal sikre, at vi mindsker vores egen udledning af CO2. Målet er en 40 pct. reduktion globalt i 2022.

DTU – Claus Nielsen, universitetsdirektør

UDFORDRINGER – De største udfordringer for DTU har ubetinget ligget i forbindelse med den meget hurtige omstilling til digital drift af al undervisning, eksamener, arbejde og møder.

FORVENTNINGER – Vi kan ikke på samme måde som virksomhederne se krisens konsekvenser direkte i ordrebøgerne, men vi forventer, at nogle bevillings- og opdragsgivere af økonomiske årsager vil føle sig nødsaget til at fokusere andre steder end på forskning, og at vi derfor vil opleve faldende bevillinger, ligesom vi også forventer et fald i antallet af masterstuderende på grund af lukningen af grænserne.

POSITIV EFFEKT  – Krisen har vist os, at vi var mere klar til at gå i fuld digital drift, end vi nok havde troet. Derudover har DTU-forskere, på tværs af fagområder, meget tidligt i krisens forløb været hurtige til at se, hvordan netop deres kompetencer kan være med til at afhjælpe konsekvenserne af udbruddet af coronavirus. DTU har på nuværende tidspunkt mere end 80 corona­relaterede forskningsprojekter i gang.

KLIMAINDSATS– Hvad angår vores forskning i klimaløsninger, så lider den omfattende eksperimentelle side af vores forskning, hvilket er meget uheldigt.

DANFOSS – Kim Fausing, CEO

UDFORDRINGER – Et betydeligt antal Danfoss-kunder såvel som leverandører i hele verden har været eller er fortsat lukket, men det går i den rigtige retning nu.

FORVENTNINGER – Det er umuligt at sige noget om de økonomiske forventninger på nuværende tidspunkt. Det hele afhænger af, hvornår krisen klinger af, og hvordan verden derefter ser ud. Vi mærker corona­krisen i form af udskudte ordrer, ustabile leverancer, logistikudfordringer og faldende omsætning.

POSITIV EFFEKT – Krisen har også ført til en række nye muligheder og måder at drive forretning og virksomhed på – særligt i forhold til den digitale transformation og de meget store potentialer i forhold til at servicere kunderne på nye måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AFSKEDIGELSER – Vi holder fast i medarbejderne i det omfang, det overhovedet er muligt, så vi er klar, når det vender. I Danmark har vi valgt at gøre brug af treparts­aftalen om midlertidig lønkompensation. Det er et vigtigt redskab til at fastholde vores medarbejdere i en kritisk periode.

KLIMAINDSATS– Danfoss har et mål om at være CO2-neutral i 2030, og det arbejde fortsætter. Krisen kan give os det helt nødvendige skub for at få sat gang i den grønne omstilling, vi skal i gang med.

UNIVERSAL ROBOTS – Thomas Stensbøl, pressechef

UDFORDRINGER – Den største udfordring er faldende salg, fordi bilbranchen virkelig er blevet ramt. Mange af bilfabrikkerne har sendt medarbejdere hjem, og når produktionen står stille, køber de ikke nye samarbejdende robotter.

FORVENTNINGER – Vi kan ikke gå i detaljer med salgstallene, fordi vi er del af Teradyne. Men den forretningsenhed, vi hører under, faldt samlet 9 pct. i første kvartal. Vi kommer helt sikkert til at nedjustere forventningerne, men jeg ved ikke med hvor meget. Allerede i januar-februar kunne vi se, at det ramte hårdt i Kina, og derfor købte vi ekstra reservedele, så vi kunne producere i et stykke tid, ifald verden ville lukke ned. Vi etablerede også fire lagre rundt om i verden med færdige robotter. Som et nyt tiltag har vi en virtuel messe i Tyskland. Det er en ny måde at holde messer på, og noget vi planlægger at afholde mere af.

AFSKEDIGELSER – Når efterspørgslen falder, som den har gjort, kan vi risikere, at vi bliver nødt til at justere medarbejderstaben, men det er for tidligt at sige. Det bliver næppe ingeniører, for hvis vi skal være med helt fremme, skal vi kunne tænke flere år frem, i forhold til hvad robotterne skal kunne.

LINAK – Lars Uhd Nørgaard,  Corporate Senior Director, HR

UDFORDRINGER – Den største udfordring har nok været, at situationen har ændret sig mange gange på kort tid. Som for alle andre i samfundet har det skabt megen usikkerhed for os alle i Linak. Men det er stadig uklart, hvor stor betydning coronakrisen får samlet set.

POSITIV EFFEKT – Vores produkter til hospitals- og plejesektoren bliver efterspurgt i højere grad end før. Men overordnet set forventer vi en tilbagegang i ordrerne.

AFSKEDIGELSER – Vi har ikke afskediget på grund af coronakrisen, men der er for tidlig at spå om situationens udvikling.

KLIMAINDSATS – Det er klart, at de lukkede grænser har sat en stopper for vores rejseaktivitet og i nogen udstrækning gjort, at vi køber mere ind lokalt.

Læs magasinet Profil 2020

Se listen over de 111 største ingeniørvirksomheders image HER

Det spurgte vi om

1. Hvordan har coronakrisen overordnet påvirket jer konjunkturmæssigt, og hvad har været de største udfordringer?

2. Har I på grund af coronakrisen måttet nedjustere forventningerne til 2020-resultatet?

3. Har I oplevet eller forventer I en faldende ordretilgang?

4. Har coronakrisen haft en positiv effekt i form af nye aktiviteter eller forretningsområder?

5. Har I – eller forventer I i løbet af 2020 – at afskedige medarbejdere på grund coronakrisen?

6. Hvordan påvirker coronakrisen jeres klimaindsats? 

Grundfos og Oticon har ikke ønsket at deltage, og Vestas har ikke svaret.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning