Et afbalanceret blik på det forbandede fremskridt

Foto : Gyldendal

Et afbalanceret blik på det forbandede fremskridt

Velfortalt bog om den teknologiske udviklings dilemmaer kan bruges til refleksion for den enkelte leder, mener Tina Moe, direktør i Leadership of the future, som har læst bogen 'Forbandede fremskridt'.

Bogen er læst af Tina Moe, der her giver sin anmeldelse af bogen: 

"Virksomhedsledere, om de sidder i Silicon Valley eller ej, har ofte et idealistisk ønske om at bruge udviklingen til noget godt. Men trods gode intentioner kan der nogle gange vise sig at være en bagside, der kan være svær at gennemskue på forhånd.

Tina Moe
Tina Moe er direktør i Leadership of the Future, bestyrelsesmedlem, forfatter og foredragsholder.
Illustration: Bente-Maj Wøldike

Netop den dobbelthed fremstiller forfatterne til bogen nuanceret. Bogen er en solid indføring i nogle af de dilemmaer, som den teknologiske udvikling har ført med sig. De fleste af temaerne har mange måske hørt lidt om før eller læst overskrifter om. Men for dem, der ikke lige har haft tiden til at trække trådene mellem teknologien og dens konsekvenser, giver bogen et godt, letlæst overblik.

I dag er alle for eksempel helt vilde med at bruge datadrevne teknologier som IoT, kunstig intelligens, deep learning og så videre. Folk kan blive helt euforiske over de muligheder, teknologierne giver.

Færre er dog bevidste om, hvor omhyggelig man skal være, når man vælger til datasæt ud til et bestemt brug, og hvilke konsekvenser det kan have, hvis der er skævheder i datasæt. Som en person med baggrund i dataanalyse synes jeg, at forfatterne lykkes med at fremstille det komplekse emne både simpelt og letforståeligt.

Et andet vigtigt tema i bogen er virksomhedernes ansvar. Forfatterne kommer blandt andet ind på, at i Tyskland er de sociale medier forpligtet til at fjerne åbenlyst ulovligt indhold indenfor 24 timer.

Forbandede fremskridt
Illustration: Gyldendal

Jeg tror, at virksomhederne i fremtiden kommer til at tage mere ansvar, end de har været vant til. Toplederne bliver nødt til i højere grad proaktivt at overveje og adressere, hvordan de kan imødegå et misbrug. 

Selvom bogen er skrevet til den brede befolkning og ikke til ledere eller fagfolk, vil jeg alligevel opfordre til, at man som leder læser bogen og bruger den som en anledning til at reflektere over, hvordan man selv forholder sig til temaerne i sin egen virksomhed.

Ved at læse bogen med det perspektiv, løfter den sig fra at være en god fortælling om de forandringer og dilemmaer, teknologien påfører vores samfund, til at kunne hjælpe os med, hvordan vi bedst muligt imødekommer fremtiden og det forbandede fremskridt."

Forbandede fremskridt af Johan Moe Fejerskov og Adam Moe Fejerskov er udkommet på forlaget Gyldendal. 

Om Tech Management

Vil du også gerne være en teknologisk frontløber? Så er Tech Management noget for dig. Lær af de bedste cases, få state of the art-værktøjer og lad dig inspirere af de førende digitale tænkere.

Tech Management er mediet, der tager den teknologiske og digitale udvikling seriøst, skærer igennem hypen og ser på den konkrete anvendelse i virksomheder og organisationer.

Alt hos os handler om, HVORDAN nye teknologier kan nære innovation, skabe nye forretningsmodeller og munde ud i bæredygtig vækst. Kom med ombord og få adgang til en konstant opdateret samling af unik viden.

Bestil et gratis og uforpligtende prøveabonnement, log ind eller skriv til techmanagement@ing.dk

Seneste nyt