Energiøernes øverste ansvarlige: »Alt ved de her ø-projekter er ret specielt«

Hanne Storm Edlefsen
Hanne Storm Edlefsen. Illustration: Energinet. Se større version
Mens flere aktører allerede venter utålmodigt på de kommende energiøer, begynder arbejdet på havet inden længe. Vores kollega på GridTech har spurgt chefen for det enorme projekt, hvordan man vil sikre, at det kommer så hurtigt som muligt i mål.
Interview17. marts 2021 kl. 10:00
errorÆldre end 30 dage

Ikke nok med, at de kommende energiøer i henholdsvis Østersøen og Nordsøen samlet set er danmarkshistoriens suverænt største anlægsprojekt. Og at den tekniske kompleksitet skubber til grænserne for ingeniørkundskabens ypperste formåen. Og at hele milliard-satsningens succes i høj grad beror på politiske dispositioner i landene omkring os. 

Kæmpeprojektet skal helst også være færdigt i en rasende fart.

Oprindeligt var det meningen, at begge øer skulle stå fuldt udbyggede og forbundne til de respektive partnerlande inden 2030. Med en politisk delaftale om øerne fra februar blev den deadline dog udskudt til 2033 for øen i Nordsøens vedkommende, mens tidsplanen for etableringen af Energiø Bornholm også blev gjort mere flydende.

Mere end nogen anden offentlig instans er det Energinet, der lige nu har hænderne i energiøerne. Den statsejede virksomhed blev sidste år pålagt at gå i gang med de omfattende forundersøgelser for alle dele af projekterne. De skal være færdige senest i 2024 og forventes i sig selv at løbe op i en pris på over én milliard kroner. 

Undersøgelserne indbefatter alt fra havbundsundersøgelser for vindmølleparkerne over screening af HVDC-forbindelsernes eventuelle linjeføringer til udarbejdelse af kravspecifikationerne for en kunstig ø-konstruktion samt de anlæg, der skal stå på den.

Få fuld adgang til Tech Management

Vi skriver til direktører, strategiske ledere og projektledere. Som Danmarks teknologifokuserede ledelsesmedie hjælper Tech Management dig med at navigere i og forstå nye teknologier, implementere de nødvendige forandringer og følge vigtige trends inden for forandringsledelse, projektledelse mv. Vi har viden og råd både til dig, som netop er gået i gang med teknologi- og strategiimplementering, og til dig, som er godt i gang. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Tech Management
Alt indhold på Tech Management er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Jens Peter Mortensen
19. marts 2021 kl. 07:39

Flere muligheder undersøges tilsyneladende ikke; https://www.gottliebpaludan.com/da/project/green-power-island.