Data fra plovfuren skal op i skyen

Landmand Rasmus Erik Eriksen.
Landmand Rasmus Erik Eriksen. Illustration: Mikkel Meister. Se større version
Ny teknologi gør det muligt at samle flere og bedre data fra den danske muld og udvikle nye og mere præcise dykningsmetoder. Det har givet landmand Rasmus Eriksen visioner om at forandre landbruget til et mere gennemsigtigt erhverv.
Portræt5. november 2019 kl. 10:19
errorÆldre end 30 dage

Forestil dig en landmand fra før, der var noget, der hed traktorer, mejetærskere og såmaskiner. Fure op og fure ned vader han i mulden efter sin plov og den forspændte hest med blikket fæstnet på plovfuren, idet han forsøger at gøre dem parallelle. 

»Den landmand var en dygtig præcisionslandmand. Han noterede sig, at heroppe, dér er jorden stiv, og hernede er det havejord, der giver topudbytte. Man kan sige, at han gik og samlede data,« siger Rasmus Eriksen.

Han er landmand på Kalundborgegnen og i dag ved at tilså en af sine marker, der grænser næsten helt ned til Sejerøbugten. Skyerne hænger lavt og gråt, og han skutter sig lidt, mens han skræver over grøften ind til marken, hvor gummistøvlerne synker let ned i jorden. Den er stadig blød. Store flokke af måger slår sig ned i den ene ende af marken, som alene vil komme til at tage fire timer af Rasmus Eriksens arbejdsdag. 

Han driver som tredje generation i sin familie gården Sigridshøj ved Kalundborg og er en foregangsmand inden for moderne præcisionslandbrug. Det er landbrug, hvor man arbejder med jorden så præcist som muligt, så brugen af gødning daler, og spild af såsæd mindskes. 

Få fuld adgang til Tech Management

Vi skriver til direktører, strategiske ledere og projektledere. Som Danmarks teknologifokuserede ledelsesmedie hjælper Tech Management dig med at navigere i og forstå nye teknologier, implementere de nødvendige forandringer og følge vigtige trends inden for forandringsledelse, projektledelse mv. Vi har viden og råd både til dig, som netop er gået i gang med teknologi- og strategiimplementering, og til dig, som er godt i gang. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Tech Management
Alt indhold på Tech Management er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.