Danske virksomheder holder gang i innovationen: Blandt de kvikkeste i Europa

10. februar 2020 kl. 09:05
Brugen af kollaborative robotter i produktionen er ét af de digitale pilotprojekter, som Grundfos arbejder på i øjeblikket. Hvert projekt starter med en projektbeskrivelse på en enkelt side
Illustration: Grundfos.
Artiklen er ældre end 30 dage

Virksomheder over hele landet skubber til innovationen. En ny undersøgelse viser, at hele 53 procent af de danske virksomheder kan betegnes som innovative. Det placerer samtidig Danmark flot i europæisk kontekst. 

Flere end halvdelen af de danske virksomheder betegnes som innovative. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik

Her fastslås det, at helt præcist 53 procent af de danske virksomheder er innovative, og halvdelen af virksomhederne introducerede nye produkter eller forretningsprocesser mellem 2016-2018. 

Zoomer man ind på, hvor de innovative kræfter lægges i det danske erhvervsliv, viser undersøgelsen, at det især drejer sig om 'nye metoder til databehandling og kommunikation', hvilket tyder på, at flere og flere virksomheder har påbegyndt arbejdet med den digitale omstilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs om en af dem her: Samarbejde med vidensinstitutioner gav gevinst: Skubber fødevare-startup ind i afgørende fase

Foruden de digitale tiltag viser undersøgelsen, at virksomhederne bruger deres kærfter på nye forretningsgange, promovering af nye produkter i form af anderledes eksponering, indpakning af produkterne og pris. 

En sektor halter efter

Selvom det går fremad for store dele af erhvervslivet, er innovationen naturligvis ikke ligeligt fordelt ud over de forskellige sektorer. Kigger man tilbage på de seneste år og sætter perioden 2016-2018 under lup, så kan man se, at virksomhederne inden for information og kommunikation var de mest innovative. Her var det hele 63 procent, der introducerede nye produkter efterfulgt af finansierings- og forsikringsbrancen og herefter industrien. 

Men der er også en bund på enhver liste. Også på denne. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

I undersøgelsen, som er foretaget på en vis, der gør den sammenlignelig med data på tværs af Europa, indfinder transportbranchen sig i bunden af den danske liste og beskrives som havende 'den markant laveste andel af innovative virksomheder'.

Læs mere her: Innovationsfonden støtter nyt samarbejde målrettet SMV'ere

Nordiske naboer stikker af

Sætter man tallene fra den danske undersøgelse i perspektiv og holder dem op mod de øvrige landes resultater, viser det sig, at danske virksomheder overordnet set klarer sig rigtig godt. Danmark glider blandt alle europæiske lande ind i top-5 på en fin fjerdeplads efter Schweiz, Sverige og Finland. 

For mens danske 53 procent af de danske virksomheder kan betegnes som innovative, så er det tal noget højere på den anden side af Øresund og oppe langs Den Botniske Bugt. Tallene for henholdsvis Sverige og Finland er nemlig 55 og 58 procent. 

Og selvom Schweiz er stukket af med et markant forspring i toppen med en samlet score et godt stykke over den danske, så kan vi glæde os over, at Danmark ligger foran Norge og altså er på en samlet fjerdeplads. 

Læs mere her: De bedste råd fra en højteknologisk virksomhed, FØR du går i gang med digital omstilling

 

Remote video URL

VIL DU PRØVE TECH MANAGEMENT?

Som tak for din interesse Du kan gratis få:

  • 4 ugers fuld adgang til Tech Management – nyheder og cases om digitalisering, strategi og nye teknologier til at skabe forretningsmæssig værdi. 

Tilmeld dig via dette link, og start din prøve i dag. 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af Danmarks Statistik efter EU's og OECD's retningslinjer for innovationsstatistik som beskrevet i Oslo-manualen. Danske data er dermed sammenlignelige med de øvrige EU- og OECD-landes. Alle data er opgjort efter Dansk Branchekode 2007.

Innovationsundersøgelsen omfatter virksomheder med ti eller flere ansatte inden for brancherne industri, engroshandel, transport, information og kommunikation, finansiering og forsikring samt erhvervsservice.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning