Coronakrisen rykker akut ved SMV’ernes prioriteringer

Foto : Ing.dk

Coronakrisen rykker akut ved SMV’ernes prioriteringer

Alle SMV’er skal forholde sig til konsekvenserne af coronakrisen, og rigtigt mange vil at stå med alvorlige problemer i forsommeren, vurderer Deloitte. Virksomhederne har mandag travlt med at søge råd og vejledning, men lad nu panikken ligge, lyder det fra erhvervshusenes rådgivningsinstitution Early Warning. Krisen kan også skubbe noget nyt frem for SMV’erne.

Ved indgangen til den første hele arbejdsuge, siden coronakrisen for alvor ramte Danmark, er SMV-direktørernes hoveder fulde af én ting: Hvordan klarer vi krisen? 

Sådan lyder det samstemmende fra SMVdanmark, rådgiverhuset Deloittes SMV-enhed og erhvervshusenes rådgivningsinstitution Early Warning, der normalt rådgiver små- og mellemstore virksomheder i krisetilstand, og som nu står over for at skulle hjælpe SMV’erne igennem en af de måske voldsomste økonomiske kriser i nyere tid, coronakrisen.

Læs om regeringens anden hjælpepakke til erhvervslivet her

»Lige nu er der ikke nogen af vores medlemsvirksomheder, som tænker på andet end overlevelse. Al udvikling er lagt til side,« siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark. 

Henvendelserne til Early Warning er strømmet ind henover weekenden, fortæller national projektleder Svend Røge. Og mails indløber også hastigt til konsulenterne hos Early Warning landet over. 

»Min vurdering er, at den her krise kommer til at slå hårdere end finanskrisen, fordi den kommer som ét stort voldsomt slag. Dem, der ringer til os i dag, er ejerledere, som ser hele deres eksistens og livsværk være truet,« siger Svend Røge. 

Jørn Jepsen, der er partner i Deloitte og rådgiver for SMV’ere, vurderer, at coronaens effekter kommer til at være en del af virksomhedernes virkelighed hele 2020 ud og formentlig i endnu længere tid. 

Prøv Tech Management gratis i 14 dage her

»Vi kommer til at se rigtigt mange virksomheder komme i problemer allerede i løbet af forsommeren, og rigtigt mange SMV’er har ikke kapitalberedskabet til at stå imod den her krise. Derfor kommer hele landskabet af de 800.000 danske SMV’er til at ændre sig, og mange forretningsmodeller vil være markant anderledes efter i år,« siger han. 

Penge i kassen og pulsen ned

Deloitte blev mandag også kontaktet af stribevis af ejerledere. 

»Vores råd til dem lige nu er at gå ind og gennemgå deres økonomistyring af alle projekter og undersøge den administrative del af alle forretningsprocesser. Ræk ud til debitorer og få penge ind i kassen, hvis der er noget til gode nogle steder. Likviditet bliver et smertepunkt om lidt,« siger Jørn Jepsen. 

Han peger på, at det især er de allerede meget omtalte brancher som rejsebranchen og hele oplevelsesindustrien, der er ramt, med restauranter, hoteller og spillesteder, men at virksomheder i andre brancher allerede tager meget store forholdsregler.

»De er ikke ved kanten endnu, men de kan se, at omsætningen kommer til at klinge af inden for de kommende måneder. Derfor forsøger vi sammen med dem at planlægge de forskellige scenarier. Nogle har mere på kistebunden og kan nøjes med at udøve rettidig omhu,« siger Jørn Jepsen og understreger, at alle virksomheder er tvunget til at tænke over krisens effekter. 

Håb og realisme

Hos Early Warning har de haft mange solo-iværksættere i røret, det vil sige enmandsvirksomheder. 

»Vi forsøger at få ro på den panik, mange sidder med. Og det går vi til som til andre kriser ved at forsøge at skabe overblik,« siger Svend Røge. 

Regeringens nye hjælpepakke til erhvervslivet, der blev lanceret søndag d. 15. marts, har ikke hjælp til netop soloiværksættere på programmet, og det har blandt andre SMVdanmark kritiseret.

Hos Early Warning håber man også, at der kommer hjælp til de selvstændige fra regeringshold. Der kom også noget hjælp mandag i form af et forslag fra regeringen om at udskyde moms- og B-skattebetalingerne for små- og mellemstore virksomheder. Men uanset det og en eventuelt større hjælpepakke for de selvstændige, fortæller Svend Røge, vil der være flere virksomhedsejere, der allerede nu kan se, at det ikke kommer til at holde med den nuværende situation. 

Hjemmearbejdspladserne åbner farlig dør for cyberkriminelle

»Det ansvarlige for dem kan være at lave en egenbegæring om konkurs, men vi forsøger at få dem til at tænke skridtet videre og undersøge, om det kan lade sig gøre at rekonstruere virksomheden. Nogle er bedre stillet og hjulpet af at kunne udskyde moms- og a-skattebetalingerne, her hjælper vi dem med at få overblik over, hvad regningerne bliver fremadrettet,« siger Svend Røge. 

Overblikket kan hjælpe med at få pulsen ned, og der er håb for mange, lyder erfaringen fra kriserådgiveren. 

»Men vi hjælper også folk med at være realister.«

Digitaliseringen kan tage et ryk

SMV’ernes udviklingsprojekter går i de her år i høj grad den digitale vej. For nylig fremlagde SMV:Digital en rapport, der viste, at det regeringsstøttede initiativ sidste år havde støttet mere end 900 virksomheder, og forventningen var, at mere end 700 virksomheder ville få hjælp i år. 

Men en krise, som den nuværende kan sætte al udvikling og dermed også digitaliseringen på hold, vurderer SMVdanmark. Fordi fokus simpelthen er på overlevelse frem for nye projekter. 

Læs hele Tech Managements tema om corona her

Både hos Deloitte og Early Warning vurderer man omvendt, at digitaliseringsgraden i SMV’erne kan tage et ryk på grund af coronaepidemien. 

»Det vil eskalere digitaliseringen positivt. Der er ingen tvivl om, at virussen tvinger virksomhederne over på nye platforme. Vi har et historisk moment i forhold til at gentænke møder med kunder og kolleger, og det har jeg tidligere har drøftelser med rigtigt mange virksomheder om at gøre. Nu kommer man til at gøre det endnu hurtigere end ventet. Især fordi vi i Danmark er begunstiget af en stærk infrastruktur,« siger Jørn Jepsen. 

Svend Røge vurderer, at nogle virksomheder vil stå for svagt lige nu med deres digitale formåen til rigtigt at kunne udvikle, men at der for andre vil ske voldsom omstilling på den digitale side. Selvom man sætter udviklingsprojekter i ro, vil det ske inddirekte. 

»Mange tænker overlevelse nu og her, men det åbner for en digital omstilling,« siger han.

Om Tech Management

Få inspiration til at lede digitale omstillinger i din virksomhed. Tech Management giver dig hver uge gode råd og konkrete virksomhedscases på såvel teknologiske frontløbere som nybegyndere og alle indimellem, så du får inspiration og konkrete ideer til at udvikle din forretning. Tech Management er mediet til ledere og beslutningstagere. Vi tager den teknologiske og digitale udvikling seriøst, skærer igennem hypen og ser på, hvad digitalisering betyder for hverdag, drift og bundlinje i virksomhederne. Vi fortæller om, HVORDAN ny teknologi og digitalisering spiller sammen med og bliver til ny forretning, nye ideer og ny vækst. Vi samler spændende dansk og international viden til dig og opdaterer dig på tendenser.

Bestil et gratis og uforpligtende prøveabonnement, log ind eller skriv til techmanagement@ing.dk

Seneste nyt