CISO i vildrede over NIS2: »Virksomheder kigger ind i en sky af frygt«

Plus11. maj 2023 kl. 12:444
Dagrofa
Dagrofas hovedkontor. Illustration: Dagrofa.
Alle råber op om, at han skal gå i gang med NIS2-arbejdet med det samme for at nå det i tide, men myndighederne har endnu ikke meldt noget ud om de kommende danske krav. Det efterlader Hans Christian Koch, CISO i Dagrofa, forvirret og frustreret over samfundets vigtigste it-sikkerhedsopgave.
Artiklen er ældre end 30 dage

De sidste 12 måneder har Hans Christian Koch, CISO i Dagrofa på fjerde år, arbejdet på at forstå, hvordan NIS2 vil påvirke virksomheden. Han har forsøgt at sætte sig ind i it-sikkerhedsloven fra EU og de minimumskrav, der følger med.

Og selvom EU-parterne vedtog direktivet allerede sidste november, er han stadig »forvirret, hvis jeg skal korte det ned til ét ord,« fortæller han til Version2.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
4
9. maj 2023 kl. 16:25
@Klavs Klavsen. Når jeg lige…

@Klavs Klavsen. Når jeg lige søger hurtigt, ser det ud til at f.eks. Tyskland er klar med nogle udmeldinger på https://www.bmi.bund.de/ men jeg har ikke haft tid til at granske det nærmere.....

3
9. maj 2023 kl. 16:12
Jeg helt enig med Hans…

Jeg helt enig med Hans Christian Koch. Det yderst kritisabelt at vi ikke har en regering der er i stand til at lede landet efter internationale sikkerhedsforskrifter og lovgivninger for Danmarks cybersikkerhedsforsvar, men snarere er gået i udvalgsmøder om udvalgsmøder og interne resort-magtkampe....

Imens der fortvivlet ventes.....Man bør tænke på, hvordan det er tænkeligt, at man kan angribes, afdække sikkerhedshuller og tiltag og beskrive dette og de overvejelser man har gjort...så er man ikke helt galt på vej. Det bør trusselsbilledet taget i betragtning, være i enhver virksomheds interesse at gøre, NIS2 eller ej. Dagrofa er jo en stor virksomhed, i fald af at man er underleverandør til udenlandske virksomheder, skal de være NIS2 compliant. Det betyder også at man skal udvise den samme ansvarlighed og compliance i alle de lande man er repræsenteret i. Jeg ville derfor skele til hvilke lande hvor virksomheden er repræsenteret, som er nået længere. Men der vil ligesom med GDPR ikke blive anvist værktøj til styring af NIS2 compliance eller anbefaling af specifikke tekniske foranstaltninger. Jeg vil mene at så længe man udviser agtpågivenhed, rettidig omhu i sine processer og datahåndtering og dokumenterer dette, så er man godt på vej. Tiltag udover almindelig traditionel sikkerhed såsom firewalls, antimalware og kryptering, er løsninger og aktiviteter, der gør organisationen mere modstandsdygtig og agil. Derfor skal man

  • Aktivt arbejde med Security Awareness, så organisationen menneskeligt set er mere parat og vidende. På teknologisiden kan det omfatte simuleret phishing og e-learning om sikkerhed og compliance, men det kan også være organisatorisk klogt at afholde organisatoriske sikkerhedsøvelser (IR og CM)
  • Se på anvendelse af adgangsbegrænsende teknologier, både - styring af digitale identiteter- For hvem eller hvad, hvornår og hvor længe må en session være åben
  • Sørg for at sikkerhedsteste systemer og adgange (penetrationstests udefra og ind og inde i netværk)
  • Overvej løsninger der kan opdage anomalier (typisk XDR, EDR eller netværkssensorer) der kan være særdeles nyttige.
  • Tænk også at tiltag skal dække OT og IOT
  • Alle loggenererende løsninger kan med fordel samles i et ISMS for centralt overblik og administration, for evne til hurtig inddæmning og reaktion på angreb.

Mange store virksomheder har faktisk disse løsninger og tiltag på plads og måske også mere branchespecifikt. I den sammenhæng bliver NIS2 et eftersyn og i princippet en skrivebordsøvelse, hvor der skal dokumenteres. Det kan selvfølgelig tage tid og er man bekymret for om man når rundt om det hele, er der cybersikkerhedsvirksomheder, der kan bidrage med hjælp.

2
9. maj 2023 kl. 10:59
Er det kun den danske…

Er det kun den danske regering og embedsværk der er langsomme, eller det ALLE EU-lande der ikke har noget specifikt til deres firmaer mm. mht. til de ting der savnes? Hvis bare ét EU land har lavet noget mere - så vil det med høj sandsynlighed være en god retningslinie for hvordan det vil komme til at se ud i DK - da det trods alt er en implementation af den samme EU lovgivning :)

1
9. maj 2023 kl. 08:48
»Problematikken er, at vi…

»Problematikken er, at vi faktisk stadig ikke er hundrede procent sikre på, hvordan det kommer til at påvirke os,«

100% bliver i aldrig

Konkret mangler han først og fremmest at få at vide, hvilke specifikke krav de danske myndigheder har til organisationen; hvilke tekniske foranstaltninger han skal implementere; hvordan kontrollerne skal foregå; om der er et specifikt rammeværk, han skal følge for at leve op til de kommende danske NIS2-regler?

Myndighederne kommer ikke til at anvise tekniske foranstaltninger, hvordan kontroller skal implementeres og myndighederne kommer ikke til at anvise et specifikt rammeværktøj

Det vil være meget ressourcetungt at skulle ændre i budgetterne til næste år.

Myndighederne er fuldstændigt ligeglade med Dagrofa's manglende evner til at ændre noget.