Bladt skriver olie ud af DNA'et

9. maj 2022 kl. 05:00
Bladt
Bladt Industries har indgået en rekordstor ordre på 176 af de såkaldte overgangsstykker med den amerikanske energiudvikler Dominion Energy med en samlet kapacitet på 2,6 GW. Til sammenligning har vi i Danmark i øjeblikket 2,3 GW totalt. Illustration: Bladt Industries.
Aalborg-virksomheden Bladt Industries har på knap to år taget en 180 graders drejning og er gået fra at være ‘en smedebutik’, der lavede alt fra fundamenter til olie- og gasindustrien, broer og vindmølledele til at fokusere 100 procent på vind og den grønne omstilling. “Olie og gas har haft sin tid,” siger ‘oprydderen’ Anders Søe-Jensen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mange danske virksomheder er i øjeblikket igennem en identitetsøvelse, fordi deres forretningsområder i løbet af meget få år er blevet ‘so last year’ og ligefrem uglesete. Med det enorme fokus på bæredygtighed og miljø må mange virksomheder genoverveje, om deres forretningsstrategi og produktion har nogen gang på jord i fremtiden.

Det var præcis den øvelse, adm. direktør Anders Søe-Jensen satte i gang, da han i august 2020 kom til Bladt Industries fra vindindustrien. På knap to år har han vendt fokus 180 grader rundt for den 57 år gamle industrivirksomhed i Aalborg.

»Vi kom fra at have fokus på alt og intet, og hvor vi udefra set bare var en stor smedebutik. Ikke at det, vi lavede, ikke var kompliceret, men der var ikke noget fokus på det, vi er rigtig gode til,« siger direktøren og beskriver forretningen som en, hvor man gerne ville mere infrastruktur, man ville gerne blive ved med at levere fundamenter til olie- og gasindustrien, og så var der det dér vind, der også gik meget godt. 

»Men hvis du tog de store briller på og så på, hvor vi gjorde det bedst og mest rentabelt – og i mine øjne gør den største forskel globalt set – så var det inden for vedvarende energi og offshore vindenergi,« fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Anders Søe-Jensen lyder regnestykket sådan, at der globalt set er en politisk ambition og forventning om at nå op på 140 GW vindenergi i 2030, som er en faktor seks i vækst. Det betyder, at de store spillere på markedet – Bladt Industries kunder – har forpligtet sig til at investere 30 milliarder euro om året. Så der ligger en gevinst derude og venter.

»Samtidigt er der en enorm efterspørgsel på de kompetencer, vi har. Så det var egentlig bare at lægge tingene sammen,« siger han om den strategi, han nu har lagt for virksomheden sammen med resten af ledelsen.

Erfaringen flytter eventyr

Bladt Industries blev etableret i 1965 og er funderet i infrastruktur og komplicerede stålkonstruktioner i det hele taget.  

Da olieeventyret begyndte i Nordsøen, gled virksomheden naturligt ind i olie- og gasindustrien med store konstruktioner til boreplatforme. Her lærte virksomheden, hvad offshore-konstruktioner skal kunne holde til under ekstreme forhold ude midt på havet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man lærer desuden, hvad en projektplan betyder, fordi budgetterne skrider himmelvidt, hvis man bliver forsinket,« kommenterer Anders Søe-Jensen og konkluderer:

»Det har været en lang og god rejse og absolut en rejse, vi vedstår os, men virkeligheden er, at olie og gas har haft sin tid, og der sker ikke samme vækst på infrastrukturområdet længere.  Det koster os stort set det samme, om det er et lille eller stort projekt, så det er ikke lige så rentabelt,« siger han.

Så da Danmarks vindeventyr begyndte i 2002, kunne Bladt Industries bruge sin offshore-erfaring til at gå ind i et nyt forretningsområde og har siden bygget fundamenter og substations til havvindmøller.

Men mens en bro er et enkeltstående projekt, kan virksomheden lave serieproduktion, når det handler om vind, og det gør forretningsområdet mere konkurrencedygtigt.

»Vi kunne se, at hvis vi fokuserede alle ressourcer på vind og den vækst, der ligger inden for vind, var der ingen diskussion om, at vind var fremtiden for os,« siger han.

Det betyder, at Bladt Industries’ ledelse har taget det valg helt at afvikle infrastrukturforretningen ved at sælge eller færdiggøre igangværende projekter og helt lade være med at gå efter ordrer, der ellers kunne have været interessante. 

»De folk, der arbejdede med olie- og gasområdet, er blevet drejet over på vind, for det var ret naturligt, ligesom alle ressourcer i infrastrukturområdet er flyttet over på vindforretningen.«

Illustration: Bladt Industries. Illustration: Nanna Skytte.

Et DNA-opgør

Det lyder enkelt og som en indlysende strategi, men det er også en stor omvæltning og en svær beslutning, fortæller Anders Søe-Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Denne virksomheds DNA er infrastruktur, og der var mange medarbejdere, der havde svært ved at forstå den beslutning, at vi nu kun skulle arbejde med vindområdet. Så der er nogle medarbejdere, der har forladt virksomheden, fordi de ikke kunne se sig selv lave andet end infrastruktur, og det har jeg fuld respekt for,« siger han.

»Men jeg er interesseret i at have medarbejdere, der vil den mission med den grønne omstilling, vi er på. Og det er der måske 60-70 procent af de ansatte, der er helt med på. Det hjælper også, når de kan se, at vi er udsolgt helt frem til midten af 2025!,« siger direktøren, der mener, det understreger, at beslutningen er den rigtige, og at ordresuccesen har gjort, at ledelsen også er sluppet godt afsted med den store strategiændring.

Bladt Industries er et aktieselskab, og direktøren kan derfor ikke fortælle Tech Management, om indsatsen indtil videre har haft en effekt på bundlinjen i 2021 oven på to år med røde tal. Men han er overordnet begejstret. 

»Det har været en lang og meget komprimeret rejse, hvor vi har taget nogle hurtige ladegreb for at komme derhen, hvor vi er nu – som så heldigvis er et rigtigt godt sted i livet.«

Anders Søe-Jensen taler ikke om virksomhedens strategi som overstået, for den grønne omstilling er ifølge ham en ‘industriel kraftpræstation’, der ikke kommer dalende ned fra himlen. For Bladt Industries’ medarbejdere har det handlet om at bruge de kompetencer, de i forvejen har i forhold til at projektlede og producere stålkonstruktioner.

»Jeg har ikke ’grønne’ smede eller ’grønne’ ingeniører, så det er i det store hele de samme kompetencer, vi skal bruger. Det kan være, vi skal bruge nogle specailkompetencer inden for bæredygtighedsmål eller CSR, men der er vi stadig på en rejse,« fortæller direktøren.

»For mig er den faglige stolthed nummer ét. Men at have det grønne mindset, når du går ind ad døren, er vigtigt for mig, fordi jeg inderligt tror på, at hvis du brænder for det, du gør, gør du det også bedre, og vi får de bedste idéer på bordet.«

Illustration: Bladt Industries.

Roadmap til selv at tage medicinen

I forhold til at gøre Bladt Industries’ egen produktion mere bæredygtig, er virksomheden ikke så langt endnu. 

Virksomheden bruger stadig ca. en halv million liter diesel om året, »fordi vi har et produktionsanlæg, der skal producere, mens vi drejer om mod grøn produktion«, som Anders Søe-Jensen siger. 

Der er blevet ansat en medarbejder til at vurdere, hvad der skal til for at få en mere grøn produktion – som for eksempel at se på trykluft, energibesparende lys, at holde portene lukkede og sorterer affaldet. 

»Vi har lavet en prioriteret ønskeliste op imod, hvad kunderne er villige til at betale, og i løbet af foråret har vi et roadmap. Men vi er også i gang med at bygge en ny fabrik op på Lindø, og der er kun så meget, vi kan gabe over ad gangen,« siger direktøren.

Den nye fabrik på Lindø skal køre til sommer og bliver ‘født’ til at fokusere på de enorme såkaldt monopæle, der er op til 15 meter i diameter og 120 meter lange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fabrikken bliver også født med langt mere automation, som er en stor del af Anders Søe-Jensens strategi. 

»Her i Aalborg har vi produceret alt fra tankanlæg og vindmøllefundamenter til dele af Storebæltsbroen, så produktionen har aldrig rigtigt været strømlinet til noget. Der har været en ‘fikserkultur’, hvor vi kunne alt – fra gamle herrecykler og vaskemaskiner til offshorefundamenter. Men nu strømliner vi,« siger han.

»Det er en teknisk rejse for os, og vi er i fuld gang med at udvikle robotterne, så vi bliver væsentligt mere konkurrencedygtige.«

Illustration: Bladt Industries.

Ingen grund til at gentage fejl

»For at give organisationen arbejdsro til at udføre den nye strategi, startede vi med salg-salg-salg af vindprojekter, så vi havde en pipeline at arbejde med, og det lykkedes vi med ret hurtigt,« fortæller Anders Søe-Jensen om den store organisationsændring, strategien kræver. 

»Vi har haft en silostruktur, og det har været sindssygt vigtigt for os at komme ned i det horisontale plan og sikre, at vi hænger sammen på tværs af virksomheden for at få en bedre videndeling, så vi ikke laver samme fejl to gange. For det er der ingen grund til.«

»Det har været en omvæltning for mange, men vi er blevet meget mere fleksible, så der er ikke nogen, der længere er ’ejet’ af et bestemt område. Nu arbejder alle for Bladt,« siger direktøren. 

For også at få medarbejderne til at føle, at de arbejder for hele Bladt Industries, er det vigtigt for den nye direktør at skabe sammenhæng og forståelse for det formål, virksomheden tjener, nemlig den grønne omstilling.

»Hvis du har det rigtigt sammensatte hold, der hjælper og støtter hinanden, og hvor folk hver især er unikke, men samlet set er en gruppe, der er fantastisk, er man ikke til at slå! Og hvis den gruppe går sammen om en forandring med et formål, så flytter bundlinjen sig,« siger han.

»Når jeg ser frem til 2030, har Bladt Industries været med til at opstille vindmølleparker, der har sparet verden for 90 millioner ton CO2. Til sammenligning  skal Danmark alene spare 23 millioner ton. Det er et stærkt formål, synes jeg.«

Bladt Industries

— Grundlagt i Aalborg i 1965.
— Aktiemajoriteten har siden 2012 været ejet af Nordic Capital.
— Producerer stålfundamenter og substations
til offshore vindindustri.
— Har ca. 450 medarbejdere.
— Har produktion i Aalborg og Lindø, datterselskab i Polen
og er desuden til stede i Taiwan og USA.
— Har bl.a. vundet priser for Køge Nord-broen, Terminal 3-broen
i Københavns Lufthavn og en museumsbro i Norge.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning